3 middeltjes voor een schone bank – Dit is mijn ervaring

Iedereen met kinderen weet het. Ze zijn er een ster in om dingen vies te maken. Ook de bank blijft niet gespaard. Een stoffe bank loopt al snel vieze vlekken en kringen op. Zelfs onze nieuwe bank, (geïmpregneerd tegen vlekken) zag er al snel smoezelig uit na het werk van onze twee kleintjes. Maar hoe maak je zo’n bank schoon? Welke middeltje werkt het beste? Ik probeerde er 3 uit.

Met een geïmpregneerde bank dacht ik vrij te zijn van vlekken op de bank. Etenswaren en andere klodders zijn inderdaad makkelijk te verwijderen, maar ligt er een flesje op zijn kant, dan zit er al een snel een kring in de stof. Een vlekje met iets teveel water schoonmaken kan ook zorgen voor een grote kring op de zitting. Je kan je dus wel voorstellen dat onze bank binnen de kortste keren er niet niet meer uitzag en ik hem het liefst onder een kleedje wilde verstoppen.

Het internet staat vol met tips hoe je je bank kan schoonmaken. Ik heb 3 middeltjes geprobeerd en vertel je mijn ervaring.

HG tapijt & bekleding reinigen

HG is in mijn beleving een vrij agressief middel. Wat er precies in dit product zit blijft een beetje een raadsel, maar het gevarenteken op de fles vind ik toch een beetje angstaanjagend. Omdat ik hem voor een ander klusje al in huis had, probeer ik hem toch uit voor de bank. Ik meng 100ml HG in 2 liter water. Bij het schoonmaken van de bank zorg ik dat de bank volledig nat wordt, om nieuwe kringen te voorkomen. Het is een flink klusje om heel de bank schoon te maken. Flink wat boenen en vaak je doekje uitwringen.

Nadat de bank is opgedroogd, ziet de bank er weer als nieuw uit. Hoewel HG middeltjes altijd sterk ruiken, hangt er na het schoonmaken van de bank een frisse geur in de wonkamer. De kringen zijn uit de bank verdwenen.

Shampoo

Ook shampoo schijnt een goede manier te zijn om de bank schoon te maken. Net als bij het voorgaande product, vul ik een emmer met een aantal liter water. Een aantal flinke klodders shampoo doe ik achteraf in de emmer en roer het goed door. Samen met mijn peuter sop ik de bank goed. En soppen doet het! Na onze schoonmaaksessie is een emmer schoon water, zonder shampoo, echt nodig om de bank sopvrij te maken.

Ook met deze methode wordt de bank spotless. Geen kringen te bekennen en de bank heeft een heerlijke shampoogeur. Het was iets arbeidsintensiever om de bank schoon te maken, in vergelijking met de voorgaande manier, maar het resultaat liegt er niet om. Shampoo is een goed middeltje om je bank schoon te maken. Het voordeel van shampoo is dat je dit altijd bij de hand hebt. Ook het feit dat shampoo geen gevarentekens op de fles bevat voelt eerlijk gezegd wel erg prettig.

Soda

Soda is een middel dat goed vervelende luchtjes kan verwijderen. Op dezelfde manier als voorgaande middeltjes heb ik de bank schoongemaakt, maar het is ook mogelijk om met droge soda de bank te ontdoen van luchtjes. De soda er droog op uitstrooien, een klein beetje inwrijven en een uur later eraf stofzuigen. Dit kan ook met andere oppervlaktes, zoals tapijt of een matras.

Helaas heeft soda niet alle vlekken uit de bank verwijderd. Het ziet er nog een beetje smoezelig uit. De bank geeft de geur af van Cif. Tja, dit is niet echt de geur waar ik op zit te wachten. Soda zal dan goed zijn voor het verwijderen van vervelende luchtjes, maar voor vlekken is het geen aanrader. De Soda gebruiken we voortaan dus alleen op de droge manier.

NAT!

Maar dan heb je heel je bank geboend en zit je met een natte bank? Gelukkig droogt een bank sneller dan verwacht. Het duurde bij mij vaak niet langer dan 12 uur. ’s Avonds de bank boenen, goed afnemen met een handdoek (schrik niet hoeveel vuil er op de handdoek komt) en de volgende ochtend nog even op een droge handdoek zitten, maar dan is hij echt droog. Met een beetje geluk schijnt de zon en kan je hem in het zonlicht laten droen. Zorg er in ieder geval voor dat je de bank zo goed mogelijk afneemt en de ruimte waarin de bank staat goed ventileert, om het droogproces te bevorderen.

Of zelfs buiten in de zon laten drogen. Dan is je bank in een middagje droog.

Het is geen leuk klusje, maar gelukkig zijn er manieren om je stoffe bank goed schoon te maken. Het handigste zou natuurlijk zijn om een bank te nemen die goed afneembaar is of een afritsbare bekleding. Daar hadden wij iets te laat aan gedacht en nu we een manier hebben om de bank schoon te maken, vind ik het eigenlijk wel goed. Nu nog de jongens leren om niet hun flesje op de bank te laten slingeren en wie weet blijft de bank schoon. 

Heb jij je bank weleens moeten soppen?

error
3 Comments

Add a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge