Bevrijdingsdag

Eigenlijk had ik een andere blog gepland staan voor vandaag, maar ergens merk ik dat ik bevreidings dag niet ogemerkt voorbij wil laten gaan.

Ik heb eigenlijk nooit echt stilgestaan bij bevrijdingsdag. Ik wist wat er gevierd was en waarom, maar eigenlijk heb ik het me nooit zo aangetrokken. Een luxe eigenlijk dat ik er zo over kan denken. Oorlogen staan zo ver van m’n bed, dat ik er niet bij stil sta dat we in zoveel vrijheid leven.

Sinds een paar jaar begint dit gevoel te veranderen. Met de komst van mijn eerste kind kwamen er ook meer emoties. Deze emoties namen toe met de komst van de tweede. Als ik nu naar het nieuws kijk trek ik het me steeds meer aan. Als ik een moeder met haar kinderen zie zitten in een vluchtelingenkamp, breekt m’n hart.

soldaatEen tijdje terug ben ik met de schoonfamilie naar de musical Soldaat van Oranje geweest. Een prachtige voorstelling die ook oude beelden laat zien van de oorlog. Het geluid van de overvliegende gevechtsvliegtuigen kon de vrouw achter ons nog goed herinneren. De rillingen liepen over mijn lijf toen ik dat hoorde. Stel je toch eens voor dat wij met onze kinderen in de nacht ons huis moesten verlaten in een poging een oorlog te overleven. Een groot deel van de voorstelling heb ik m’n tranen moeten onderdrukken.

Vandaag dus bevrijdingsdag. Een dag om de bevrijding van de duitse bezetting te vieren. Om stil te staan bij het feit dat wij zoveel vrijheid hebben dat we er niet eens over nadenken. Ik hoop dat mijn kinderen dit ook pas laat zullen beseffen en zij de luxe hebben om zorgeloos op te groeien.

Ik hoop dat iedereen de luxe heeft zo makkelijk over vrijheid te denken. Heb jij nog plannen voor vandaag?

Add a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge