De 7 fases van zindelijkheidstraining

Zindelijkheidstraining was voor mij een van de dingen waar ik tegenop zag. Ik had gevoelsmatig te weinig handsvatten om mijn eigenwijze peuter aan deze training te laten beginnen. Toch is het mij, of eigenlijk mijn peuter, gelukt om zindelijk te worden. Dit zijn de 7 fases die jij en je kind doorlopen naar de weg van zindelijheid.

7 fases van zindelijkheidstraining

Mijn kind wordt nooit zindelijk

Je kind loopt nog in zijn luier en wil hem eigenlijk niet uit doen. Je wordt er moedeloos van als je je bedenkt dat ze op de kleuterschool verwachten dat hij zindelijk is. Dit gaat nooit lukken.

De piemelfase

Alle jongensmoeders zullen dit ongetwijfeld hebben meegemaakt. Je kind loopt dagen in zijn blote kont en opeens ondekt hij zijn piemel. De hele dag zit hij er naar te staren en ermee te spelen. Help hoe reageer je hier op?

Lees ook >> Potje frustratie. Zindelijkheidstraining

Ooh, wat gaat dit opeens goed

Je kind doet opeens elk plasje op het potje. Je zet hem er op gezette tijden op en hij doet keurig zijn behoefte. Komt het dan toch goed?

Dit is eigenlijk wel heel makkelijk

Zonder dat je er erg in hebt lijkt je kind zindelijk te zijn. Hij plast nog maar een enkele keer in zijn broek en ook de nachten zijn goed te doen. Eigenlijk viel het allemaal wel mee en heb je je zorgen gemaakt om niets.

Shit, nu moet ik het normale leven weer oppakken

Ooh, ik moet echt een boodschap doen, maar durf ik de straat op zonder mijn kind een luier aan te doen. Zal ik een luier over zijn onderbroek doen? Ik laat hem nog even 6 keer op het potje plassen. Hoe doen andere moeders dit stukje eigenlijk?

Bijzondere gebeurtenis? Weer terug bij fase 1

Wat voor ons niets lijkt, kan voor een kind een behoorlijke impact hebben. Een uitje of vakantie, verandering in zijn kamer of een nieuw gezinslid en je kind is opeens niet meer zindelijk. Je was het al niet meer gewend, maar je kind plast opeens in zijn broek (en net nu je geen schone broek bij je hebt). Help, mijn kind wordt nooit zindelijk.

Lees ook >> Zindelijkheidstraining bij een eigenwijze peuter

Kind doet alsof hij niet anders gewend is

Gelukkig is de voorgaande fase van korte duur en voor je er erg in hebt loopt je kind weer vrolijk zonder luier rond. Als je hem zo zonder luier ziet lopen, kan je je niet meer voorstellen dat je hem ooit een luier aan hebt gedaan. Je kan je niet voorstellen dat je kind niet zelfstandig naar het potje ging en dat je eraan twijfelde dat hij ooit zindelijk zou worden.

Is jouw kind al zindelijk en herken je je in deze fases?

error

Add a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge