DIY Dopamine plank

Al jaren heb ik moeite met het bedenken van een cadeau voor mijn man. Dit jaar liep het iets anders. Maanden voor zijn verjaardag bedacht ik me iets waar ik hem zeker blij mee kon maken. Dit zou wel betekenen dat ik een flink DIY project moest gaan beginnen, want op heel internet was het niet te koop.

Voor het behalen van zijn studie heeft mijn man jaren gezegd dat hij een totoeage van de structuurfomule van dopamine wilde laten zetten. Dopamine is het belongingshormoon. Dingen die ons gelukkig maken stimuleren de aanmaak van dopamine. Het behalen van een studie is natuurlijk een ultieme stimulans voor de aanmaak van dopamine
De tatoeage is er nooit gekomen en onderhand is hij bijna een studie verder. We wonen nu een jaar in het nieuwe huis en we beginnen langzaam de kale hoekjes en muurtjes op te vullen. Boven de tv hebben we een grote kale muur en er moest iets van een plankje komen. Wat nou als ik dit plankje in de vorm van dopamine kon maken.
Op instagram liet ik al een klein beginnetje zien. Hier zal ik je de rest laten zien.

DIY Dopamine plank

plank09.jpg

Benodigdheden:
vuren plank (12mm dik, 17mm breed)
schroeven
kleine tube kneedbaar hout
beits

Gereedschap:
verstekzaak
houtboor maat 3 en 5
schroevendraaier
schuurblok en veel schuurpapier
kwast

Om te weten waar ik moet beginnen heb ik de vorm van de plank uitgetekend. De stelling van pythagoras erop los gelaten, om de afmetingen te weten en toen kwam ik uit bij de volgende tekening voor een plank van 80 cm breed. De planken zijn genummerd. Deze cijfers heb ik achterop de plankjes overgenomen, om te weten welk plankje waar hoorde.

plank07

Met nog meer teken- en rekenwerk wist ik hoe lang een plankje moest worden en welke kant de hoek op gezaagd moest worden. Hier zie je de maten die ik heb gebruikt.

plank08

Om de schuine hoek te krijgen zijn er verschillende grote en dure apparaten te krijgen. Mijn vader heeft een goedkopere variant op de kop getikt in een kringloopwinkel. Deze verstekzagen zijn in meerdere kringloopwinkels te vinden. Mocht je het leuk vinden om dit project na te maken, zou ik dus eerst even daar rond shoppen voor je allerlei dure dingen aanschaft.

plank02

Nadat alle plankjes waren gezaagd zijn de plankjes aan elkaar geschroefd. Ik wilde een stevige verbinding en mijn vader hamerde (pun intended) erop dat dit met schroeven het stevigst zou worden. Eventueel zou er nog houtlijm gebruikt kunnen worden, maar dit bleek niet nodig.
Vooraf gaatjes boren om het hout niet te laten splijten is een aanrader. Om de gaatjes te laten verzinken is het gebruik van een grotere boor aan te raden ipv een soevereinboor. De schuine kant zal ervoor zorgen dat het verzonken gat veel te groot wordt met een soevereinboor. Hier zal je minder last mee hebben met een gewone houtboor, aangezien deze niet tabs toeloopt

plank03

Als alles in elkaar is geschroefd kan het schuren beginnen. Als niet professioneel doe-het-zelver zijn niet alle randjes optimaal op elkaar geschroefd. Overlopende randjes zijn vlak geschuurd met een schuurblok. Misschien had een vlakschuurmachine makkelijker geweest, maar die had ik niet bij de hand.

plank04

De gaatjes van de schroeven en de wijkende kiertjes zijn opgevuld met kneedbaar hout. Met een kleine tube kom je een heel end en zo was ook dit project helemaal vrij van kiertjes en gaatjes.

plank01

En na het vullen moet er nog meer geschuurd worden. Gelukkig had ik af en toe wel wat hulp bij de hand. Ondanks dat had ik aan het eind van de rit geen vingerafdrukken meer over van het vele schuren en kreeg ik mijn telefoon niet meer met mijn duim van de blokkering hihi.

plank05

Als alles droog en geschuurd is, kan het de gewenste kleur krijgen. Wij hebben veel teak hout in huis, dus ook dit plankje wordt teak kleurig. De kleur is iets bruiner uitgevallen, maar met 1 dun laagje stond de plank prima bij de rest van onze meubels.

plank06

Ik ben super blij met het eindresultaat en ik vind hem prachtig staan in huis. Hij is opgehangen aan twee haakjes. De plank is niet heel zwaar en er zullen geen zware dingen op komen te staan. De haakjes zijn dus voldoende.

Manlief was er ook erg blij mee. Hij had het er zelfs over om in de tuin een andere structuurformule te hangen, om binnen en buiten een beetje samen te brengen. Hij weet alleen nog niet welk stofje. Het is geen heel moeilijk project, dus wie weet hebben we binnenkort serotonine in de tuin hangen. Daar zou ik heel gelukkig van worden hihi.

plank10.jpg

Zou dopamine of een andere structuurformule ook leuk staan in jouw huis?

error
6 Comments

Add a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge