Mijn eerste jaar moestuin – Moesson Maart

‘Maart roert zijn staart’ zeggen ze altijd. Nou, daar is niets van gelogen. Wat een weertje hebben we gehad. Ik was vol goede moed om heel mijn tuintje vol te zetten in de eerste week van maart. Gelukkig zorgde het weer ervoor dat ik het wat rutsiger aan moest doen. Wat ik deze maand heb gedaan in mijn eerste moestuintje lees je hier.

Regenseizoen

Er lijkt wel een moesson over ons land te trekken. Harde windstoten en vele milimeters regen vallen uit de lucht. Zo blijk ik toch een mooi weer moestuinder, want mij vind je niet in de tuin met dit weer. Niet dat ik veel snap van wat er moet gebeuren. Mijn grond ligt er mooi bij, al is het een beetje nat, maar wat ik waar moet plaatsen weet ik nog steeds niet.

De dagen dat het zo stormt kan ik niet aan mijn tuin werken, maar ik zit niet stil. Het boek de makkelijke moestuin slurp ik op. Het geeft me veel ideeën en een overzicht van wat er moet gebeuren. Ik zoek uit welke zaden ik heb en wanneer deze de grond in kunnen. Vele lijstjes en zaaischema’s komen voorbij en langzaam begin ik te snappen hoe het allemaal in elkaar zit.

Plan uittekenen

Een plan uittekenen voor de moestuin leek me meer iets voor mensen die een grote tuin hebben en veel planten in hun tuin kunnen zetten. Ik, met mijn 2,2 m2 grond, heb dat toch helemaal niet nodig? Ik zou dat toch wel uit mijn hoofd moeten kunnen? Toch teken ik het uit om overzichterlijk te krijgen wat zich nu chaotisch in mijn hoofd bevindt. Met het idee van de makkelijke moestuin verdeel ik mijn tuintje in vakjes van 30×30 cm. Opeens lijkt dat kleine stukje grond behoorlijk groot. Zo’n 24 van deze vakjes kan ik maken in mijn tuintje en zo blijkt er meer te kunnen zaaien dan ik in eerste instantie had gedacht.

moestuin plan

Mijn plan zorgt er niet alleen voor dat ik weet welke ruimte ik heb en waar ik bepaalde planten kan zetten, ook kan ik overzichterlijk maken wat wanneer moet gebeuren. Voor ervaren moestuinders zit dit misschien al in hun hoofd, maar ik moet alles nog 3 keer opzoeken. Zo was ik uren aan het zoeken welke plant er aan de beurt is om gezaaid te worden. Nu hoef ik alleen mijn lijstje te pakken om te kijken waar ik aan ga beginnen. Nu alleen nog van deze plant alles meerdere keren opzoeken.

De grond klaarmaken

Ik weet nu wat ik waar kan zetten en kan ik beginnen met het klaarmaken van de grond. Er komen palen in de grond met gaas ertussen, zodat de klimmers iets hebben om zich aan vast te houden. Een heel simpel klimrek, want ik verwacht dat mijn tuin er volgend jaar weer anders uit ziet. Het klimrek kan ik dus nog makkelijk verplaatsen.

worteldeken

Ook woel ik de grond weer eens om. Dit heb ik vorig jaar erg zorgvuldig gedaan, maar na een winter kaal en open te hebben gelegen is het een droge en dorre boel geworden. Ik schep de grond om en kom erbij veel wortels tegen. Ik ben er nog steeds niet achter waar deze wortels precies vandaan komen. Ze lijken op de wortels van de buxus die ik er vorig jaar al uit heb gehaald. Groeien deze door als de boompjes al zijn verwijderd? Ik weet het niet, maar ik hoop dat mijn plantjes voldoende ruimte krijgen om te groeien en geen last krijgen van deze wortels.

Meerjarige planten

Na langere tijd tegen een kale grond te hebben gekeken begin ik vast na te denken hoe ik het van de winter nog een beetje gezellig kan houden. Een mooie groenblijver zou leuk zijn, maar de groentes die tot nu op de lijst staan om gezaaid te worden zullen het niet langer dan een seizoen volhouden.

blauwe bessenstruik

Al zoekende naar wintergroene planten kom ik uit bij de termen ‘permacultuur’ en ‘food forest’. Mijn tuin heeft misschien iets te weinig oppervlak om een ‘forest’ te worden. Ook wil ik rekening houden met visite, aangezien mijn voortuin wordt gebruikt als moestuin. Toch trekt het me wel om de tuin meer dan alleen een seizoen mooi te hebben. Een meer holistische benadering voor een gezonde tuin, voor zowel mens en natuur. Het zal nog lang duren voor ik precies begrijp hoe ik dit in mijn kleine tuintje kan implementeren, maar voor nu heb ik mijn eerste plant, geschikt voor een permacultuur en een groenblijver, al aangeschaft. Wat ben ik blij met mijn blauwe bessen struik.

De status

Maart
3: Worteltjes plant ik in de moestuinbak
2 potjes met tomatenplanten worden ingezaaid (1 met pokon)
2 potjes met paprikaplanten worden ingezaaid (1 met pokon)
De voorgezaaiden tomaten- en paprikaplanten in pokongrond komen snel op. Pas later komen ook de andere plantes op, al komen niet alle zaadjes uit en zien de plantjes er een stuk minder sterk uit.
21: Aardbeien gezaaid in zaaibakjes
Trellis geplaatst
Erwten vanuit stek in de moestuinbak geze
23: Bindsla in de moestuinbak gezaaid
25: aardbeien gezaaid, al lees ik later dat het erg lang duurt voor je van deze plant kan genieten en je aardbeien beter als plantje kan kopen.
27: Blauwe bessenstruik in pot gezet.
29: De grond omgewoeld en ontworteld (voor zover mogelijk)
Aardappelen in zak gepoot
Bieslook in de volle grond gezet (tegen de platsnuitkever)
Rode kool in de volle grond gezaaid

>> Lees ook: Mijn eerste moestuin – Volg mij in mijn eerste jaar moestuinen

Het is heerlijk om te zien hoe alles begint te groeien en dat wat ik doe ook daadwerkelijk gaat leven. Ik, die altijd dacht geen groene vingers te hebben, heb het toch geflikt om de eerste paar plantjes al op te laten komen. Ik kijk nu al uit wat er volgende maand allemaal op gaat komen.

Welke plantjes heb jij al gezaaid dit jaar?

error
2 Comments

Add a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge