Mijn eerste moestuin – Volg mij in mijn eerste jaar moestuinen

Al een paar maanden kriebelt het, maar met het zonnetje van de afgelopen maand was ik niet meer te houden. Het plan ‘moestuin’ is begonnen. Als een onervaren moestuiner maak ik de stap naar het kweken van mijn eigen eetbare planten. Benieuwd hoe zo’n eerste jaar moestuinen eruit ziet? Volg mij dan in de komende vruchtbare maanden naar dikgeweekte courgettes en velden spinazie.

Eerste blad moestuin

Vorig jaar Oktober ging bij mij de knop. Ik moest en zou de volgende zomer een moestuin beginnen. De laatste mooie dagen van het jaar gebruikte ik om een stukje grond vrij te maken. Een paar, toch al aangevreten buxussen werden de grond uit getrokken en alles werd netjes aangeschoffeld. Voor de leuk zette ik wat knoflook in de grond. Eén van de weinige dingen die in oktober te planten zijn. En nu was het wachten tot de lente.

Het plan

Het moeilijkste van beginnen met moestuinen is een plan maken. Waar ga ik mijn plantjes zetten, welke plantjes wil ik in mijn tuin hebben. Wie, wat, waar, waarom???? Het duizelt me een beetje van de hoeveelheid informatie…. Ik zie werkelijk door de bomen het bos niet meer.

Waar ik mijn planten neer ga zetten was al bepaald door de zon. Ik heb een vrij grote voortuin, waar het zonnetje een groot deel van de dag in schijnt. Waar mijn plantjes zouden groeien was dan ook al in Oktober bepaald.

Maar een paar planten in de volle grond zetten is niet de enige manier hoe je je planten kan laten groeien. Je kan ook speciale moestuinbakken aanschaffen of in potten kweken. Ik heb besloten om ook deze opties te proberen, om optimaal gebruik te maken van mijn tuintje.

Deze verschillende manieren van kweken hebben elk zijn eigen voordelen, maar ook nadelen. Het is daarom belangrijk te kijken waar je welke planten gaat plaatsen.

moestuinklaar maken

Welke planten?

Wat ga ik in de grond stoppen? Kies ik voor planten waar ik sowieso succes mee heb of ga ik voor een iets moeilijkere pant, met een veel betere opbrengst? Met mijn kleine oppervlakte moestuin zal ik keuzes moeten maken, maar aangezien ik een mooi zadenpakketje heb gekregen, is de keuze reuze.

Natuurlijk is het belangrijk om te kijken of het plantje in jouw tuin zou kunnen groeien, maar hoe kies je verder? In de podcast ‘the biginner’s garden’ leerde ik dat je, naast dat je je keuze af kan laten hangen van wat je regelmatig in de keuken gebruikt gebruikt, wat duur is in de winkel en wat je makkelijk kan bewaren. Zo vielen voor mij radijsjes al af. Hoewel ze makkelijk te kweken zijn, zullen ze bij ons thuis niet gegeten worden. Daarintegen zullen paprika’s wel vaak gegeten worden en is het ook een groente dat zich goed laat invriezen of kan het op andere manieren goed worden bewaard.

Ik heb uiteindelijk een aantal planten opgeschreven die ik wil proberen dit jaar. Ik wil het liefst alles in mijn tuin zetten, maar voorlopig ga ik eerst de volgende groentes proberen: Paprika, tomaten, erwten, komkommers, bieten, wortelen, sla en heel veel spinazie.

Wanneer mag ik zaaien?

Het meest lastige vind ik nog het bepalen van wanneer ik iets ga zaaien. Voor sommige planten is het verstandig ze in bakjes in huis op te laten komen, terwijl je andere planten juist niet moet verplaatsen en de zaden direct de in de volle grond moet zetten.

Wat ook enorm meetelt bij mij is dat ik totaal geen geduld heb met dit soort dingen. Half maart is een ideaal moment om met je tuin te starten, maar ik ben natuurlijk al begonnen met een paar dingen te planten die nu al de grond in kunnen of op de vensterbank de eerste wortelen staan te schieten.

Zadenpakket

Status

Het is belangrijk bij te houden wat je doet bij een moestuin. Zo weet je voor de volgende jaren wat wel en niet werkt. Ook wordt het dan makkelijker om de verschillende soorten planten te rouleren, om grondmoeheid te voorkomen. Elke maand zal ik dus een klein dagboekje bijhouden, van wat er de grond in gaat en wat ik doe in mijn tuin.

Januari
28:
knoflookplant is overduidelijk opgekomen. Jeej!

Februari
16
: Het tuintje wordt aan kant gemaakt. Onkruid wordt weggeschoffeld en wat verdwaalde wortels worden weggehaald.

21: De eerste stekjes worden in de grond gezet. Een paar stekjes sla uit het tuincentrum worden gepoot in de volle grond. Zowel bladsla als multisla, waarvan het label zegt in februari te kunnen worden geplant.
23: Doperwten (Karina) worden in een kweekbak gezet, samen met nog een paar spinazie en sla plantjes van de oude AH moestuinpotjes.
26: Eerste tekenen van leven zijn in de kweekbak te zien bij de erwten. De grond buiten vul ik aan met een zak Compost van de makkelijke moestuin.
27: Een kleine hoeveelheid spinazie en andijvie worden in de volle grond gezet, in de hoop dat het niet meer gaat vriezen.
28:Een eenzame spinazieblad is te zien in de kweekbak. Alle erwtenpantje zijn ontkiemt en vertonen blad.

Lees hier hoe het in maart is gegaan!

Het begin is gemaakt en ik ben heel benieuwd hoe de komende maanden gaan verlopen? Hoewel ik uren op het internet heb gelezen, gekeken en geluisterd heb ik nog steeds het gevoel dat ik er helemaal blind in ga. Het plan begint wel langzaam een vorm te krijgen en de eerste plantjes doen het goed. Toch moet ik nog heel veel leren en vooral ervaren. En mocht je tips hebben of zien dat ik het helemaal fout doe. Laat hieronder een berichtje achter om het me te laten weten!

All help is needed!

error

Add a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge