Moestuin April – Allereerste oogst

April is al weer even geleden, toch blik ik nog even terug hoe het met mijn moestuintje is verlopen. Ik kan je vertellen dat het niet is gegaan zoals ik op mijn planning had staan. Verschillende factoren zorgden ervoor dat ik niet kon doen wat ik in gedachten had. Dit was een domper. Gelukkig kon ik wel mijn allereerste groente oogsten.

Kinderen in de moestuin

Wie zegt dat het grootste probleem in je moestuin de slakken en rupsen zijn, heeft mijn kinderen nog niet ontmoet. Ik kon ze goed gebruiken om de grond om te spitten, maar zelfs als de plantjes in de grond staan blijven ze spitten. Heel wat nieuwe bietenplantjes zijn gesneuveld. Ook werd er een mooi tomatenplantje voor me geplukt. Ik kan weer opnieuw beginnen.

Tomatenplantje geplukt

Ik ga dus weer met stekbakjes werken. Ik had de hoop dat ik mijn plantjes in de volle grond kon zetten. Dit ging ook erg goed (op een gevalletje uitdroging na), tot mijn kindjes de grond gingen bewerken met hun schepjes. Helaas, volgend jaar beter. En nu wachten tot de stekjes sterk genoeg zijn om de grond in te kunnen.

Grote sloop

Niet alleen de kinderen hebben de tuin bewerkt. Ook de buurman had wilde plannen. Wij hadden een oud hek staan, met een uit de kluiten gewassen klimop. Er was al afgesproken dat deze eruit moest, maar dat de buurman zo snel stappen ging ondernemen had ik niet zien aankomen.

Klimop verwijderd

En toen alles er eenmaal uit was bleek ik een extra strookje tuin te hebben. Zo’n 30 centimeter tuin extra. Maar die grond kan ik niet direct gebruiken. De oude klimop heeft flink de tijd gehad om letterlijk uit de kluiten te groeien. Hier kan ik met mijn handzaagje niet tegenaan.

Eerste oogst

Dat de grond bewerkt gaat worden met een graafmachine heeft ervoor gezorgd dat ik mijn plannen even op pauze heb gezet. Er gaan geen nieuwe plantjes in de grond en ik ga zo snel mogelijk oogsten wat er te oogsten valt. Al is dat op dit moment nog niet zoveel.

Sla oogsten

Mijn eerste, en tot nu toe enige oogst, is een krop sla. Het plantje dat ik er in februari als stekje in heb gezet was mooi volgroeid en heeft voor heel wat lekkere salades gezorgd. Ik wist niet dat een krop sla zo’n mooie kleur kon hebben. Eigenlijk is de sla in de winkel al verlept voor je het hebt gekocht. Deze verse sla heeft zo’n felle kleur groen en heeft zulke stevige bladeren.

Nieuw stukje grond

Stilzitten doen we natuurlijk niet in de tuin. Hoewel ik had gezegd dat ik project moestuin eerste wilde laten slagen voor ik de rest van de tuin onder handen ging nemen, ben ik toch stukje bij beetje doorgegaan. De buxusmot heeft me daar een beetje mee geholpen. Ik zie ze elke week een boompje opschuiven en dus moeten ook deze buxusboompjes eruit.

Buxusmot close up

Mijn lieve buurjongens hebben me daar goed bij geholpen. In een middagje was het hele strookje leeg en waren zelfs de stenen al uit de grond gehaald. Hier had ik voor mezelf een paar dagen voor uitgetrokken, maar nu was het in een middagje al gedaan. Nu snel bedenken wat we verder gaan doen met de grond. Eerst maar houtsnippers regelen voor de grond, want die kids vinden dat zand veel te leuk.

Status

April

4: bietjes gaan de volle grond in

14: Aardappelen in zak aanaarden

22: bietjes en rode kool worden opnieuw gezaaid, maar dan in stekbak

28: Eerste krop sla geoogst

29: buxussen en tegels worden uit de tuin gehaald

Het was niet zo’n productieve maand, maar in dit geval maakt het niet zo uit. Mijn tuintje wordt alleen maar mooier en ik kan steeds wat meer mooie en voedzame planten kwijt in mijn tuin. Hopelijk kan ik die volgende maand al gaan planten.

Heb jij al je eerste groente kunnen oogsten?

error

Add a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge