Moestuin Augustus – een vruchtbare maand

Het is een enorme vruchtbare maand geweest. We hebben een paar mooie dagen gehad in Augustus en dat heeft mijn planten goed gedaan. Met de paar regenbuien die we in augustus hebben gezien en de zon die vaak goed scheen zag ik mijn planten de lucht in schieten. En daarvan heb ik letterlijk de vruchten plukken.

Grote oogst

Ik had gehoopt op een totale opbrengst van 6 kilo aan groente dit jaar, maar had er een hard hoofd in dit te kunnen halen. Ik had geen idee wat ik moest verwachten en heb heel wat plantjes zien sneuvelen. Ik wilde natuurlijk weten wat mijn tuintje op zou brengen. Hoeveel groente zou ik uit een tuintje van 2,2 m2 kunnen halen. Vanaf het begin heb ik bijgehouden wat ik oogste. Elke tomaat en elk blaadje sla werd op de weegschaal gelegd.

De opbrengst van juli was al mooi. Ruim 2 kilo aan verse groentes. Augustus deed er nog een schepje bovenop. Ik, die dacht dat juli de beste oogst zou geven, stond verbaasd toen ik bijna 4 kilo aan groente uit mijn tuin haalde in augustus. De teller staat nu op bijna 7,5 kilo. De 6 kilo is dus ruim overschreden en project ‘eerste jaar moestuin’ is in mijn ogen geslaagd.

Aardappelen in zak

Naast mijn groentetuintje had ik aan het begin van dit jaar een aantal aardappelen in zak gepoot. Ik stopte wat aardappelen in 10 centimeter grond en liet het groeien. De eerste zak werd in februari al neergezet en de volgende twee volgde een maand later. Ik gebruikte potgrond vermengd met wat compost. Het duurde lang voor de planten opkwamen, maar dit had ook te maken met de plek in de tuin waar ik ze had neergezet. De zak stond in de schaduw waar de grond niet kon opwarmen. Nadat ik de zakken in de zon had gezet ging het snel. De bladeren schoten de grond uit en elke maand kon ik het aanaarden. Dit heb ik 3 keer gedaan om het erna door te laten groeien.

Na een flinke windhoos stonden de plantjes er wat sneu bij. De stelen waren geknakt en bij 1 zak begonnen de stengels te rotten. Veel te vroeg, maar noodzakelijk, haalde ik deze zak leeg. Nog geen 400 gram haalde ik eruit. De volgende zaken volgde later, maar alsnog te vroeg. Ik had blijkbaar niet voldoende geduld om hierop te wachten. De opbrengst van de tweede zak was al beter met ruim 700 gram en een maand later haalde ik ruim 800 gram uit de laatste zak.

Het project is nog niet volledig geslaagd en volgend jaar wil ik het nog eens proberen. Met misschien een bredere zak in plaats van een 40l potgrondzak en goede pootaardappelen. Ik moet nog uitzoeken wat de beste grond is voor aardappelen en natuurlijk moet ik meer geduld uitoefenen. Hopelijk is de oogst dan een stuk groter.

Winterteelt

Hoewel de planten van de zomer nu aan het eind van hun levensloop zijn, hoeft mijn tuin de rest van het jaar niet stil te liggen. Er bestaat tenslotte zoiets als een winterteelt. Eigenlijk ben ik in Augustus veel te laat om hierover na te denken. Het is nu zo’n beetje het laatste moment dat de stekjes voor de winterteelt de grond in kunnen. Ik heb uiteindelijk wat stekjes gekocht, waar ik in eerste instantie nog geen plekje voor had. De schaduwplek die dit jaar is vrijgemaakt van stenen is een perfect plekje waar deze plantjes kunnen groeien.

Hoewel er van een winterteelt wordt gezegd dat het een stuk minder ongedierte zal opleveren is er al bijna de helft gesneuveld. De rups van het koolwitje (vermoedelijk) heeft mijn planten flink te grazen genomen. Ik pluk de rupsen er steeds af, maar toch heb ik één kale broccoli, één kale boerenkool en ook de chinesekool hangt er slapjes bij (al lijkt deze laatste niet te zijn aangevreten). Ik heb gelukkig 2 van alle plantjes gekocht en ik ben druk bezig alle rupsen van de planten te plukken, in de hoop dat de andere plantjes uitgroeien tot heerlijke maaltijden. Het beste had ik deze groentes onder een net kunnen plaatsen, maar hoe de tuin nu is ingedeeld gaat dat niet zo gemakkelijk. Volgend jaar hier meer rekening mee houden dus.

Compost

Wat flink wat geld kan gaan kosten is het steeds weer moeten aanschaffen van compost. Compost is het zwarte goud voor de moestuinierders. Dit gerecycelde organische materiaal geeft veel voeding aan de grond. Eigen compost maken hoeft niet moeilijk te zijn, maar waar begin je?

Van een paar overgebleven planken heb ik een kleine compostbak gemaakt. Nog totaal geen weet van hoe het moet, maar het kost me niets om zo’n bak te maken. Wat bruin en wat groen materiaal erin stoppen en afwachten tot het compost is. Of het goed gaat werken moet nog blijken. Ik stop steeds kleine beetjes in de bak, omdat de bak niet heel groot is. Het wemelt van de beestjes in de bak, wat een goed teken is. Doordat ik er steeds wat nieuws op gooi kan ik moeilijk zien of het werkt, maar volgens mij zie ik af en toe al het veelbelovende zwarte goud als ik de bak omschep.

Tweede kans

Nadat ik mijn compostbak weer een keer had bijgevuld vond ik een klein plantje naast de bak. Een paar kleine groene blaadjes aan een opgedroogd klompje wortels. Het bleek de andijvie te zijn, die ik naast de bak had neergelegd. Ik had de andijvieplant er met de wortels uit getrokken, om de bladeren te gebruiken. Nu gaven deze wortels weer bladeren. Ik heb hem teruggezet in de grond in de hoop dat het nog een tijdje door kan groeien en wie weet zelfs een tweede maaltje te kunnen geven.

Ook de mais krijgt een tweede kans. Hoewel ik de mais op een totaal verkeerde plek heb gezet en hij veel te weinig zon krijgt, heeft het laatste zonnetje de groei flink bevorderd. De planten zijn de lucht in geschoten en geeft nu zelfs beginsellen van kolven. Het moet nog blijken dat deze kolven zich voldoende ontwikkelen om een maaltijd op te leveren. Met wat extra liefde en voldoende water geef ik ook deze plant nog een tweede kans.

Status

6 Stekjes snijbiet, broccoli, boerenkool en chinese kool in de grond gezet
23 Andijvie teruggezet in de grond, nadat het weggegooide klompje wortelen was uitgelopen

Hoe was jouw oogst in augustus?

error

Add a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge