Naturalis Biodiversity Center – voor de kleine onderzoekertjes

Voor velen toch wel een bekend museum. Het museum waar opgezette dieren te zien zijn en waar je van alles kan leren over wat op aarde leeft en gevonden is. Dit natuurhistorisch museum in Leiden opende opnieuw haar deuren op 31 augustus na een jarenlange verbouwing. Al tijden keken wij er naar uit om met de jongens dit museum te bezoeken en eindelijk was het zover.

Naturalis Dinosauriërs

Wat is Naturalis Biodiversity Center?

Tegenwoordig draagt het de naam ‘Naturalis Biodiversity Center’, al kent iedereen het onder de naam Naturalis. De tentoonstellingen in dit museum vertellen de verhalen van de aarde. Niet alleen kan je leren over de processen van de aarde, maar je kan het echt ervaren. Daarnaast is er van alles te zien over wat op aarde leeft en heeft geleefd.

>> Lees ook: Een bezoekje aan het Archeon met kleine kinderen

Leven

Wie vroeger ooit naar Naturalis is geweeest, weet van de enorme collectie opgezette dieren van dit museum. Er was op elke hoek een nieuw dier te zien.

Na de verbouwing is er veel veranderd. Zo is de zaal waar je de dieren kan bekijken die nu op aarde rondlopen (vliegen en zwemmen) een hele beleving geworden. Met prachtige beelden die op grote schermen worden geprojecteerd en de muziek die je helemaal meeneemt over land en door zee.

Leven Naturalis

Bekijk de leeuw van dichtbij en voel het schild van het gordeldier. Zowel de kleine kinderen als grote mensen kijken hier hun ogen uit.

Zelf ontdekken

Niet alleen is er veel te zien, maar je kan echt in de rol kruipen van onderzoeker. Zie welke botten er gevonden zijn in Nederland en ga zelf op onderzoek uit om te kijken bij welk dier deze botten horen. Niet alleen via plaatjes, maar met een echt fossiel bot in handen kijk jij of deze bij de mammoet, reuzenrendier of ander dier uit de ijstijd hoort.

Fossielen onderzoek

Kleine onderzoekertjes

Paleontologen

Naturalis is naast een museum ook een onderzoeksinstituut, waar vele wetenschappers werken. Hier is een klein deel van te zien bij het DinoLab in zaal LiveScience. Hier wordt gewerkt om een echte Triceratops uit het steen te halen. Een project wat jaren gaat duren.

Paleontologie Naturalis

Niet alleen de kinderen vonden dit interessant, maar ook ik vond het super bijzonder om te zien hoe zo’n dino na miljoenenjaren weer aan het licht wordt gebracht. Elke dag zijn er vrijwilligers aan het werk om de dino te bevrijden van de jarenlange steenlaag en alle puzzelstukjes in elkaar te zetten.

>> Lees ook: Interview met mijn kleuter – Hallo, ik ben Morris

Trix

Het pronkstuk, waar wij voor kwamen, was natuurlijk Trix. In de zaal dinosaurussen staan een aantal indrukwekkende dino’s. Verbazingwekkend hoe hoog de Camarasaurus is en hoe klein de kop van de Stegosaurus is ten opzichte van zijn lichaam. Op de projectiedoeken erachter krijg je een beeld hoe de dino’s er mogelijk uit hebben gezien. Het geluid van zwaar gestamp en pootafdrukken die oplichten op de grond leiden je naar Trix. Deze Tyrannosaurus Rex werd in 2013 in Montana ontdekt en met een inzamelingsactie naar Nederland gehaald.

Trix Naturalis

Trix is een bijzonder exemplaar. Het is één van de 3 meest complete tyrannosaurussen die ooit zijn gevonden. De 80% orginele botten van deze 13 meter lange dino zijn aangevuld met 3D geprinte replica’s van andere dino’s of gespiegelde botten van de dino zelf. Het is bijzonder om te zien wat dit vrouwtje allemaal heeft meegemaakt. De beschadigingen aan haar botten vertellen een verhaal. Zo komt dit bijzondere skelet echt een beetje tot leven.

Naturalis is echt een aanrader. Kleine kinderen kunnen er veel beleven, maar ook grote kinderen kunnen veel leren in de verschillende zalen die Naturalis kent. Zie de vroege mens, leer over verleiding en de dood en wat er allemaal nog meer op aarde is gebeurd en is gevonden.

error

Add a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge