Ik ben vegetariër – en de kinderen dan?

Op mijn 12 besloot ik het. Out of the blue! Ik eet geen vlees meer. Zonder er over na te denken wat de consequenties zouden zijn heb ik het eten van vlees van de ene op de andere dag opgegeven. Mijn moeder deed met mij mee en vanaf die tijd werden er verschillende pannetjes gekookt bij ons thuis. Eén pan met vlees en de ander met de vegetarische burgers. Nu heb ik zelf een gezin. Hoe wordt er nu bij ons thuis gekookt?

Toen ik mijn man leerde kennen was ik al jaren vegetariër en had geen behoefte om dat op te geven. Voor hem was dit geen probleem. Zijn familie bestond ook gedeeltelijk uit vegetariërs. Grote bourgondische maaltijden was hij niet gewend.

vega1

Toch wilde hij wel vlees bij de meeste maaltijden, maar gelukkig in de vorm van gehakt of spekjes. Als mensen vroegen of ik dit voor hem klaarmaakte moest ik altijd bekennen dat hij diegene was die boven de pannen stond te zwoegen. Hij is onze keukenprins en daar ben ik maar wat blij mee.

Zwangerschap

Tijdens de zwangerschap had ik verwacht dat ik een tekort zou krijgen door mijn vegetarisch dieet. Geen vlees betekent dat je een makkelijke bron van voedingsstoffen misloopt. Bij de eerste tekenen van moeheid liet ik ook direct mijn bloedwaardes controleren op bloedarmoede. Dit bleek niet het geval te zijn. Mijn ijzerwaardes waren juist heel goed. De ergste moeheid verdween toen ik weer begon aan mijn multivitamines. Waarschijnlijk had ik dus wel een tekort, maar niet naar aanleiding van mijn vegetarisch dieet.
Tijdens mijn hele zwangerschap heb ik vlees geen enkele keer gemist.

vega2

Krijgen je kinderen vlees?

Ik krijg vaak de vraag of mijn kinderen vlees eten. Dit antwoord is eigenlijk heel simpel. Ja!

Ik heb ervoor gekozen om vegetariër te worden. Zij kunnen altijd nog de keuze maken. Ik wil deze keuze niet voor hen maken. Het eten van vlees is heel natuurlijk. Het is een makkelijke bron van voedingstoffen, maar aangezien wij nu zo’n brede keuze hebben uit andere producten is het niet onmogelijk om zonder vlees te leven. Dat mijn extreme liefde voor diertjes ertoe heeft geleid dat ik geen vlees meer eet, hoeft niet te betekenen dat ik mijn kinderen dit direct op zal leggen. Natuurlijk zal ik erg blij zijn als ze op latere leeftijd alsnog deze keuze maken of ervoor kiezen minder vlees te eten.

En wie de gehaktballetjes nu draait? Tja, tegenwoordig ben ik dat. Ik ben er geen fan van, maar ik vind het ook geen probleem. Ik maak met liefde een lekker maaltje voor ze en aangezien mijn mannen twee enorme vleeseters zijn draai ik die balletjes met liefde. En ik moet bekennen dat ik steeds wat beter wordt in het bereiden van vlees (heb ik me laten vertellen).

Hoe vaak eten jullie thuis vlees?

error
2 Comments

Add a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge