Weg met de nachtvoeding

De nachtvoedingen. De eerste paar maanden met een kleintje neem je het voor lief. Je hebt overal gelezen dat je kind het de eerste maanden nodig heeft. Jaloers luister je naar de moeders die vertellen dat hun baby na 4 weken al door sliep. Na een aantal maanden begint de nachtfles je steeds meer tegen te staan. Wanneer gaat je baby nou eindelijk eens doorslapen? Doe je het misschien niet goed, dat je je baby teveel pampert in de nacht?

Mijn oudste ging pas met anderhalf jaar doorslapen. Dat ik toen bevallen was van onze tweede zoon, heeft ervoor gezorgd dat wij weinig nachten hebben gehad in de laatste twee en een half jaar dat we hebben door kunnen slapen. Toen mijn oudste 1 jaar was en nog steeds iedere nacht om een nachtfles vroeg, begon ik wanhopig te worden. Waarom slaapt het ene kind binnen no-time door en wil mijn knul nog altijd een fles.

Er zijn gelukkig een aantal simpele manieren om van de nachtvoeding af te komen. Zowel voor de fles als borstvoeding.

Geruststellen

Stel je kind gerust en laat hem weten dat het goed is dat hij weer mag slapen. Over zijn hoofdje aaien en lieve woorden fluisteren kan voor sommige kinderen voldoende zijn om weer in slaap te vallen. Maak het zeker niet te groot. Een paar minuten met je vader of moeder knus in je kamertje zitten is natuurlijk fantastisch. Zorg er dus voor dat je de aandacht die je je kind geeft in de nacht beperkt tot geruststellen

Speentje

Sommige kinderen hebben nog een sterke zuigbehoefte en kunnen de fles gebruiken om dit te bevredigen. Tot de leeftijd van een jaar heeft een kind een grote zuigbehoefte. Hierna zou het speentje dus overbodig worden en voor de mondmotoriek het beste zijn als de speen wordt weggedaan. Tot die tijd kan het in worden gezet om door te slapen en de ouders te voorzien van een rustige nacht.

Volstoppen

Als je kindje ’s nachts honger heeft komt hij voor een voeding. Logisch. Overdag je kind meer eten geven zou de oplossing zijn. Helaas kan je een kind niet zo makkelijk meer laten eten dan hij zelf wil. Als je kind er niet meer op rekent dat hij ’s nachts een voeding krijgt, zal hij overdag meer eten. Weten dat je kind weinig heeft gegeten kan ervoor zorgen dat een ouder sneller overstag gaat. Geef je kind overdag voldoende dingen die hij lekker vindt en dus zal eten. Zo weet je zelf dat hij ’s nachts niet voor een voeding komt, omdat hij honger heeft en kan je andere middelen inzetten om hem te laten slapen. Na een aantal keer de nachtvoeding over te hebben geslagen, zal hij overdag vanzelf meer gaan eten.

Leer ‘met de fles in slaap vallen’ af

Vlak voor het slapen gaan kan een voeding ervoor zorgen dat je kindje snel in slaap valt. Een kind, net als een volwassene, wordt in de nacht meerdere keren wakker. Een klein baby’tje moet nog leren om uit zichzelf in slaap te vallen. Als je je baby altijd een voeding (ook borstvoeding) geeft vlak voor het slapen gaan kan hij moeite hebben om zichzelf ’s nachts in slaap te krijgen zonder een voeding. Een flesje of een je kind aanleggen kan een prima manier zijn om je kind tot rust te laten komen, maar het moet niet hét middel worden waardoor hij in slaap valt. Zorg dat je kindje tijdens de voeding wakker blijft en laat hem erna nog 5 minuutjes spelen.

Minder voeding

Geef je ’s nachts een flesje, dan kan je deze klaarmaken met minder schepjes kunstvoeding of minder milliliters geven. Bij het geven van de borst kan je je kindje eerder laten stoppen met drinken. Er zijn zelfs kinderen die, door dit stapsgewijs steeds minder/korter te laten zijn, je de nachtvoeding helemaal af kan leren. In een paar dagen helemaal van de nachtvoeding af zijn is mogelijk, maar dan moeten beide ouders consequent zijn en erna niet meer geven. Blijft een kind lange tijd huilen en geef je toch een voeding, dan raakt het kind in de war en weet het niet meer kan verwachten. Zorg er dus voor dat jij en je partner beiden sterk blijven en niet meer geven dan je hebt afgesproken.

Heb geduld

Niet elke baby/dreumes is er klaar voor om zonder nachtvoeding te slapen. Er zijn voldoende kinderen die met twee jaar nog een fles willen. Wanneer jouw kind er klaar voor is, zal afwachten zijn. Mijn oudste knul had met anderhalf jaar een aantal nachten dat hij door ging slapen. Dat we met het gezin zijn verhuisd en dat hij er nog een broertje bij kreeg, maakte het voor hem niet makkelijker. Deze verandering zorgde ervoor dat hij weer teruggreep op het vertrouwde en het liefst ’s nachts een voeding wilde. Na enige tijd lukte het wel om hem ’s nachts water te geven. Dit was voor ons een stuk makkelijker, omdat je niet meer hoeft te hannesen met poedertjes en juiste temperatuur. Een flesje aangeven en weer snel terug naar bed. Zo kwamen wij best goed de nachten door.

Tot welke leeftijd wilde jouw kindje nog een voeding ’s nachts?

error

Add a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge