10 tips voor de eerste hapjes

Alles wat je kind voor het eerst doet is bijzonder. Zo ook het eerste hapje.
Het is een hele mijlpaal als je kind z’n eerste hapje neemt. Mama zit klaar met een bakje vol met zelf gestoomde en gepureerde groente. Papa heeft de camera in de aanslag om zowel te filmen en tegelijkertijd foto’s te maken. Spannend zeg.
De eerste hap gaat z’n mond in en…. Bleh. Je kind trekt een vies gezicht en het komt er gelijk weer uit.

Met 4 maanden mag je beginnen met oefenhapjes. Tegenwoordig is de richtlijn dat een kind met 6 maanden naast melk, vaste voeding nodig heeft. Mijn moeder gaf mij met 10 weken al een beetje yoghurt en sinaasappel. Die richtlijnen zijn dus nogal veranderd in de laatste jaren. De richtlijnen neem ik zelf dus met een korreltje zout, maar niet teveel want dat is niet goed voor de niertjes.

Als je kind 4 maanden lang alleen maar melk heeft gedronken zijn de nieuwe smaken en structuren flink wennen. Zijn mondje heeft nog niet de motoriek ontwikkeld om het eten naar achterin zijn keel te werken en werkt hij het automatisch naar voren.
Na zoveel maanden heerlijk zoete moedermelk te hebben gedronken is een hapje broccoli een behoorlijke overstap

Hier tien tips voor de eerste hapjes van je baby

  • Begin met zachte smaken. Verschillende soorten groente als pompoen, broccoli en boontjes of fruit als meloen, banaan en mango
  • Het prakje kan je smeuiger maken door boter of olie toe te voegen. Kinderen hebben een relatief hoge vetbehoefte. Ten minste 45% van de totale energie die een baby nodig heeft wordt geleverd door vet.
  • De oefenhapjes zijn geen vervanging voor de borst- of flesvoeding. Blijf dit gewoon geven zoals je gewend bent. Met 8 maanden wordt de borst- of flesvoeding langzaam vervangen door een echte maaltijd.
  • Kinderen hebben een natuurlijke voorkeur voor zoet. Het maakt dus niet uit of je met fruit of groente begint. Anders dan vroeger werd gedacht zal dit geen zoetgewenning veroorzaken.
  • Stel je kindje blood aan verschillende producten waar hij mogelijk allergisch voor kan zijn. Geef je kindje met enige regelmaat iets met pinda’s, ei of andere producten waar hij allergisch voor worden zijn, om het immuunsysteem hieraan blood te stellen.  Zeker als er allergieen in de familie voorkomen. Lees hier meer over dit onderwerp.
  • Geef je kind geen honing. Honing is een natuurproduct dat besmet kan zijn met sporen van de bacterie die botulisme veroorzaken. Kinderen onder de 12 maanden kunnen ernstig ziek worden van deze bacterie. Dit geldt voor pure honing en je kunt je baby dus wel producten geven waarin honing is verwerk, zoals babykoekjes met honing.
  • Laat je kindje langzaam aan de nieuwe smaken wennen. Herhaal hetzelfde hapje een aantal keer achter elkaar. Zo raakt hij aan de smaak gewend.
  • Gebruik een zo plat mogelijk lepeltje. Een plastic lepeltje voelt prettiger voor een baby in tegenstelling tot metalen lepeltjes dat pijnlijk kan aanvoelen in zijn mondje.
  • Laat het lepeltje enige tijd in zijn mond zitten, tot hij zelf het hapje eraf heeft gezogen of gehapt. Schraap het niet af tegen zijn gehemelte of bovenlipje.
  • En als laatste niet het aller belangrijkste vergeten. Houd de camera bij de hand. Dit moment moet je echt vastleggen!

hapje2

Welke nieuwe smaak kreeg/krijgt jouw kindje als eerst te proeven?

error
5 Comments

Add a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge