Gestopt met antidepressiva

In 2014 ben ik begonnen met het gebruik van antidepressiva. Het werkte direct erg goed en al in de eerste weken begon ik, maar ook mijn man, verschil te merken. Het was een vrij nieuw middel, dus met de zwangerschap werd ik op andere middel gezet. Er was nog onvoldoende bekend om het middel als veilig te bestempelen tijdens een zwangerschap. Ook ging het middel over in de borstvoeding en dus bleef ik ook na de bevalling het alternatieve middel gebruiken. 6 maanden heb ik borstvoeding volgehouden en met het stoppen van de borstvoeding ging ik ook weer over op mijn gebruikelijke medicatie.
Met mijn tweede zwangerschap was er al meer bekend van het middel en onderhand wisten ze dat het veilig is om het middel tijdens de zwangerschap te gebruiken. Toch ging ik in het laatste trimester over op het alternatieve middel, omdat ik ook dit keer weer van plan was om borstvoeding te geven.

tag03

Het is nu ruim 9 maanden geleden dat ik gestopt ben met antidepressiva

Ik ben eigenlijk om een vrij lullige rede gestopt met mijn medicatie. Het was in de kraamperiode. Ik was veel bezig met de kinderen en ik vergat steeds een nieuw recept voor mijn medicatie aan te vragen. Op het moment dat ik eindelijk een nieuwe voorraad in huis had was ik al een week gestopt. Ik heb geen ontwenningsverschijnselen gehad en ik voelde me niet anders dan normaal. Ik sliep daarbij ook nog een stuk beter dan ik sinds het gebruik van het alternative middel heb gedaan. Beter slapen en ’s ochtends fitter wakker worden is met twee kleine kindjes een plus. Mijn man zei al dat het misschien verstandig zou zijn om niet weer te beginnen en af te wachten wat mijn stemming zou doen. Manlief heeft voldoende verstand van dit soort zaken, dus ik vertrouwde op hem dat ik verder geen problemen zou krijgen met stoppen. Ik was tenslotte al 7 dagen zonder.

De weken erna heb ik weinig problemen gehad. Zelfs de slechte nachten met twee kleintjes zorgde er niet voor dat mijn stemming minder werd. Natuurlijk had ik zo nu en dan wel een slechte dag, maar er was altijd licht aan het eind van de tunnel. Een nacht goed slapen en ik was er weer bovenop. Ik heb door mijn medicatie lange tijd geen intense depressieve gevoelens gehad en ik was van mening dat ik er nooit meer mee zou stoppen. Het was voor mij een wondermiddel en wilde nooit meer zonder. Toch ben ik nu blij dat ik ben gestopt. Nu ik weet dat ik het op eigen kracht doe voel ik me veel prettiger bij de gelukkige gevoelens die ik nu heb. Ik besef steeds meer dat de zon altijd schijnt, hoe een dag ook verloopt. Ik scheef er al eerder over, dat ik nu het verschil merk tussen een dip en een depressie. Naast het besef dat het op eigen kracht super goed gaat komen er ook opeens allemaal emoties in me los.

Emoties

Sinds ik gestopt ben met de medicatie heb ik een hoop gejank ingehaald. Ik ben nooit een makkelijker huiler geweest. Het moest echt heel heftig zijn wilde ik gaan huilen. Het was eerst de depressie die ervoor zorgde dat ik niet huilde om films of andere zaken en later waren het de medicijnen die mij wat afvlakte. Ik heb dus eigenlijk nooit gemerkt dat de medicatie mij afvlakte. Ik was al vlak door de depressie.
En toen kwam de periode zonder de pillen. Het is alsof ik wat heb in te halen. Ik kan om het minste of geringste huilen. The floodgates have opened! Ik heb al meerdere malen stiekem tranen weg staan slikken omdat het te genant was. En het fijnste is, dat al die tranen gelukkige tranen zijn. Een mooie film, een fijn bericht van vrienden of familie, iets schattigs wat de kinderen deden. Dit is voor mij iets heel nieuws om van te gaan huilen.

zon.jpg

Negen maanden na het stoppen van de antidepressiva en ik ben ervan overtuigd dat ik zonder medicatie verder kan. De voorraad die ik in huis had gehaald moeten binnenkort misschien terug naar de apotheek. Ik zal ze niet meer gaan gebruiken. Natuurlijk is de kans aanwezig dat er weer een depressieve episode op de loer ligt, maar ik weet nu wat ik moet doen om in te grijpen.

Wat is jouw ervaring met antidepressiva?

error
6 Comments

Add a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge