4 fases van ziek zijn

Afgelopen week is het feest geweest bij ons thuis. Tenminste voor dat ene griepje dat ons huis binnen wist te glippen. Allemaal hadden we het te pakken. Van jong tot oud, niemand kon aan dit griepje ontkomen.
Eén voor één waren we slachtoffer. Het griepje begon bij de jongste en bij mama eindigde deze. Hierdoor was goed te zien hoe het verloop was van deze griep, maar eigenlijk heeft elk verkoudheid of griep een zelfde verloop en verloopt het in 3 en soms 4 fases. Zijn deze fases voor jouw herkenbaar?

Ontkenningsfase

De eerste symptomen beginnen zich voor te doen. Je moet wat vaker hoesten of je bent opeens misselijk. Begin je nou rillerig te worden of sta je toevallig op de tocht? Tot de tijd dat je je echt moet overgeven aan het ziek zijn, is er nog de ontkenningsfase. ‘Ach, het is een milde verkoudheid’ of ‘ik heb vannacht niet zo goed geslapen’. Je probeert jezelf wijs te maken dat je niet ziek aan het worden bent. Daar heb je toch helemaal geen tijd voor? Nee, dit zijn geen symptomen. Ik wordt niet ziek.

Overgave

Maar voor je het weet lig je 24 uur per dag op bed. Tenminste, dit is wat het lichaam van je verlangt. Helemaal uitzieken is er helaas niet atlijd bij en al helemaal niet als je de titel mama (of papa) hebt gekregen. Hoeveel je partner je ook helpt, de kinderen houden helaas minder rekening met je. Met een beetje pech is het een zeer besmettelijk virus en loop je de hele dag de spuug en poepluiers van de kinderen achterna. Maar zelfs als de kinderen zich kiplekker voelen, springen ze nog regelamtig bij je op bed. Stiekem missen ze je wel.

Paracetamol fase

Paracetamol kan ervoor zorgen dat je je vele malen beter voelt tijdens het ziek zijn. Het zorgt ervoor dat je pijn minder ervaart en dat je koorts zakt. Zo kan het ervoor zorgen dat een klein jongentje met lichte koorts zich, een half uur na het innemen van een tablet, opeens weer de oude voelt. Zo kan zo’n ziek jongentje opeens het hele huis doorrennen en de boel op stelte zetten, zoals we van hem gewend zijn.

Een paracetamol voor mama kan haar net die extra kracht geven die zo nodig is om die extra vieze luiers te verschonen en al die wasjes te draaien.

Wasfase

En over wasjes gesproken. Dit is pecies hoe een ziekteperiode eindigd. Tot je nek in het was- en vouwgoed. Hier heb je natuurijk al die tijd geen tijd of kracht voor gehad en met alle klachten van de kindjes, loopt het als een razende op. Hoeveel je je best ook doet om af en toe een was te draaien, telkens schrik je weer als je het washok inloopt. Vanavond trek je je even stilletjes terug om hier vast een begin aan te maken.

Wat is jouw laatste fase van ziek zijn?

Het ziek zijn is weer een kink in de kabel die mijn blogschema in de weg ligt. Maandag verscheen er een blog online, waarin ik vertelde dat het met twee drukke jongens lastig is om alle ballen omhoog te houden. Een griepje die er dan nog eens bovenop komt zorgt er dan nogeens voor dat er van bloggen helemaal niets terrecht komt. Zo kwam er woensdag al geen artikel. Het zal ook niet de laatste keer zijn, ben ik bang. Ik doe mijn best, maar helaas heb ik niet zeeën van tijd om te bloggen. Please, forgive me!

error

Add a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge