Afvallen of niet – op dieet na een eetstoornis

Een paar maanden geleden werd bij mij de implanon geplaatst. Geen goede stap. Niet alleen had de implanon een verkeerde uitwerking op mij, ook heeft het een enorme snaaidrang aangezwengeld. Deze drang resulteerde in een aantal kilootjes extra en nu twijfel ik of ik op dieet ga om dit er weer af te krijgen.

afvallen na een eetstoornis

Ruim een jaar geleden schreef ik al over mijn gewicht. Ik was na mijn bevalling snel afgevallen en schoot voorbij mijn streefgewicht. Heerlijk natuurlijk, maar voor iemand met een verleden met een eetstoornis komt hierdoor opeens een gedachtestroom op gang.

Thinspo

Het lage cijfer op de weegschaal zorgde ervoor dat er oude gedachtes naar boven kwamen. Omdat ik geen moeite had gedaan dit gewicht te bereiken zou ik met gemak weer een laag gewicht kunnen behalen. Het eetstoornisstemmetje was dus blijkbaar nog aanwezig. Heel ver weg, maar nog steeds probeerde het een plek te veroveren.

Het lage cijfertje werkte als een soort ‘thinspo’. Het is iets waar ik zo hard en ziekelijk naar heb geluisterd tijdens mijn eetstoornisperiode. Iets waar ik niet graag aan terugdenk en ook nooit meer naartoe wil gaan. Maar wat kan zo’n stemmetje hardnekkig zijn.

Het magnumdieet

Om na mijn zwangerschap op mijn streefwict te blijven startte ik het ‘magnumdieet’. Een dieet waarbij ik regelmatig veel en vette dingen at. Ik ben iemand die van gezonde dingen houdt. Liever een bruine boterham en veel groentes. Nu moest ik opeens veel en vet gaan eten. Een magnum was een makkelijke bron van calorieën en ijs en chocolade zijn natuurlijk altijd lekker.

Als ik even geen zin had in een magnum of andere vette dingen merkte ik direct verschil. Mijn gewicht zakte weer iets en mijn broeken gingen losser zitten. Dan maar weer een magnum of patatjes eten.

Aan de pil

Mijn verhaal met de pil is nogal uitgebreid, maar de korte versie is; Door de implanon, die in mijn arm was geplaatst, kreeg ik een constante menstruatie. Om dit te stoppen werd mij een extra pil voorgeschreven die ik moest slikken terwijl de implanon in mijn arm bleef zitten. Dit had geen effect en de implanon heb ik laten verwijderen.

>> Lees ook: – Ervaring Implanon – Ruim 60 dagen bloeden. Eruit of nog even doorzetten?

De snaaidrang die ik kreeg van alleen de implanon was goed te onderdrukken. Mijn magnumdieet werd ingewisseld voor gezonde bruine boterhammen en ik kon er weer tegenaan. Als ik in die eerste twee maanden een halve kilo ben aangekomen is het veel.

Met het starten van de tweede pil kwam de onstilbare honger. Zelfs een gezond dieet in combinate met een magnumdieet kon hier niet tegenop. Uiteindelijk resulteerde dit in een gewichtstoename van 3 kilo. Niet echt veel, maar voldoende om wat meer rondingen op mijn lichaam te zien.

Op dieet of niet

Ik zit nu een paar kilo boven mijn steefgewicht. Het gewicht waar ik eigenlijk altijd op heb gezeten. Vanaf mijn 16 zit ik rond dit gewicht. Alleen wat extremiteiten die ervoor zorgde dat mijn gewicht meer of minder was. Maar toch merk ik dat ik die 3 (inmiddels 2) kilo eraf wil hebben.

Op mijn streefgewicht zitten mijn kleren mooier en ben ik meer tevreden met mijn lichaam. Niet dat ik nu ontevreden ben. Sinds de kinderen er zijn ben ik blijer dan ooit met mijn lijf. Ondanks de zwangerschappen ziet mijn buik er nog super uit en je zou niet zeggen dat ik zwanger ben geweest. En dat terwijl ik twee kerngezonde kinderen op de wereld heb gezet.

Het streefgewicht is dus eigenlijk gewoon een magisch getal waar ik naartoe wil. Ik weet dat er geen enkel stemmetje in mijn hoofd mij zal proberen over te halen om af te vallen. Ik weet dat ik elke kledingstuk in de kast met grote tevredenheid zal dragen. Ik weet dat ik op de foto durf zonder eerst een goede houding aan te nemen.

Maar is mij het waard om weer op dieet te gaan. Ben ik niet bang dat mijn eetstoornis mij weer in zijn greep krijgt? En zal ik dan voor altijd op mijn gewicht moeten blijven letten en in meer of minderen maten moeten diëten? Ik stel nog even de beslissing uit tot na de feestdagen.

Ben jij tevreden met je lijf/gewicht?

error

Add a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge