Als het maar gezond is

Dolgelukkig als je zwanger bent. Er wordt gevraagd wat je hoopt of denkt dat het wordt. Natuurlijk durfde ik daar geen uitspraak over te doen. “Ach, als het maar gezond is, toch?” werd me dan gezegd. Dit deed mijn maag altijd omdraaien.

Nare opmerking

Ik heb het altijd een nare opmerking gevonden. Als het maar gezond is? En wat dan als het niet gezond is?

Mijn ouders kregen een niet gezond kind. Om precies te zijn, ze kregen mij. Een klein meisje met een afwijking aan haar hart. Een niet gezond babytje. Moet je daar dan niet blij mee zijn. Natuurlijk brengt het veel zorgen met zich mee en de tranen springen in m’n ogen als ik hoor dat ouders met hun kleine kindje in het ziekenhuis moeten zijn. Toen ik, met m’n zwangere buik, door het Sophia Kinderziekehuis naar de kraamafdeling liep zag ik regelmatig ouders met hun kind lopen. Een vader en moeder die met een frons op het voorhoofd bezorgd achter hun kind aanlopen. M’n hart brak.

img_6935.jpg

Mijn ouders hebben de prognose gelukkig nooit geaccepteerd. Mijn kleine hartje zou het allemaal niet aankunnen, vertelde de artsen hen. Gelukkig bleef het goed gaan en hebben m’n ouders mij liefdevol opgevoed. Ook al was ik niet gezond, ook al klopte het hartje in m’n lichaam niet goed. Dat van hun klopte des te harder.

Gelukkig kindje

Gezondheid zegt niets over het geluk dat het kind en later de volwassenen zal ervaren. Kinderen met een afwijking of andere gezondheisproblemen kunnen net zo gelukkig, succesvol en/of talentvol zijn. Telt dat dan niet?
Oke, ik snap dat mensen die zeggen “als het maar gezond is” niet bedoelen dat het er anders niet toe doet. Ze wensen simpelweg jouw kindje veel gezondheid toe, maar even rondgoogelen op internet en ik zie meer mensen hierover struikelen. Ik zie mensen die dezelfde reactie hebben als ik, maar ook mensen die achteraf moeten uitleggen dat het kindje niet gezond is. En al die mensen houden zielsveel van hun kinderen.

Ik heb gelukkig twee kerngezonde kinderen en daar ben ik enorm dankbaar voor. Nu ik weet wat dat “zielsveel van je kind houden” precies inhoud wens ik m’n kinderen nog meer gezondheid en geluk toe.

En dat is het eigenlijk. Het is een taakkwestie. Het is er zo ingesleten dat er gezegd wordt “als het maar gezond is”, dat de meeste mensen er niet verder over nadenken. Zou er dan ook een mogelijkheid zijn dat het erin slijt dat we het anders gaan zeggen?

“Ik wens je kindje veel gezondheid toe”

error

Add a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge