Altijd maar weer dat huishouden – Mijn tips

De dagen worden weer kouder en natter. De mogelijkheid om de kinderen buiten te laten spelen wordt kleiner, met als gevolg dat er binnen veel rommel wordt gemaakt. Een kind moet kind zijn en lekker kunnen spelen, dus een beetje rommel is niet erg. Maar dan komt de tijd erna. Er moet opgeruimd worden. Soms lijkt het huishouden onbegonnen werk en de ellende alleen maar op te lopen. Met een aantal simpele tips kun je je huishouden ondanks de liefdevolle kleine rommelmakers en het chronisch gebrek aan tijd toch op orde houden.

De juiste kasten

Zoek het meubilair erop uit. Een leuke stellingkast kan heel stijlvol staan. Een grote spiegel geeft meer ruimte geeft aan je huis. Hoewel er voldoende kindjes zijn die hier keurig mee om kunnen gaan zijn er ook voldoende kinderen die de verleiding van een open kast niet kunnen weerstaan en hem leegtrekken en het liefst de hele dag met de vette handjes aan de spiegel zitten. Een handig opberg systeem voor het kinderspeelgoed is een must. Hiermee kan je niet alleen de boel snel opruimen, maar ook de kinderen laten helpen met opruimen en ze op deze manier een stukje laten bijdragen aan het huishouden.

Ramen open

zorg dat je dagelijks de wind door het huis laat gaan. Schone lucht is belangrijk voor de gezondheid en het bevordert de werkprestatie. Luchten zorgt ervoor dat schadelijke stoffen uit de binnenlucht worden afgevoerd en de vochtige lucht uit de ruimte verdwijnt. Niet alleen de badkamer is een ruimte dat vochtig kan worden, maar onder invloed van transpireren, uitademen en koken kunnen de overige ruimtes ook vochtig worden. Vochtige lucht kan schadelijke schimmels in huis veroorzaken. Dit kan zorgen voor vervelende luchtjes en nog vervelender de gezondheidsproblemen die het kan veroorzaken. Zorg dus altijd voor goede ventilatie in huis en zet met regelmaat de ramen goed open.

Prioriteiten stellen

Neem even een stapje terug en kijk de kamer door. Wat geeft de meeste rommel en heeft het grootste effect als je het opruimt. Nogmaals de stofzuiger door het huis halen, terwijl er een grote berg speelgoed ligt die je al maanden uit wilt zoeken. Het effect van het uitzoeken van zo’n grote rommelberg is groter dan de stofzuiger er nog een keer doorheen halen.

Maak het jezelf makkelijk

Tegenwoordig heeft bijna iedereen een vaatwasser. Voor sommige is hij niet meer weg te denken uit het huishouden. En toch staan nog sommige mensen flink te spoelen voor de vaatwasser aan gaat. De vaatwasser bevat een spoelcyclus en kan dit prima aan. Even de etensresten verwijderen en in de machine. Maar er zijn meerdere manieren om het jezelf makkelijker te maken. Een spuitflesje met water en een klein scheutje schoonmaakmiddel, zodat je snel het huis door kan om alles schoon te maken.

Waar ik het meest dol op ben is onze robot stofzuiger. Zet deze ’s avonds aan en je hebt de volgende dag een schone vloer. Niet meer dagelijks dat grote gevaarte uit de kast pakken, maar een lieve kleine robot het werk laten doen, terwijl jij geniet van je heerlijke nachtrust.

Wasbeurt voor het speelgoed

Speelgoed van de kinderen is soms een hell-of-a-task om schoon te maken. Al die kleine blokjes en de grote berg aan knuffels. Iets waar ik me liever niet teveel mee bezig wil houden. Maar na een weekje in de snottebellen te hebben geleefd zijn ook deze ook aan een goede schoonmaakbeurt toe. Al het plastic speelgoed is makkelijk aan een schoonmaakbeurt te ondervinden door ze in de vaatwasser te stoppen.

Een knuffel in de wasmachine stoppen kan ervoor zorgen dat de vulling gaat klonteren en de knuffel slap wordt. Natuurlijk willen we de knuffels en vooral de favoriet zo lang mogleijk mooi houden. De knuffel samen met kind in bad wassen kan voor een flinke opfrisbeurt zorgen. Erna de wasmachine aan en een rondje in de centrifuge laten draaien en de knuffel is praktisch droog.

Alles bij de hand

Iedereen heeft een plekje waar de schoonmaakmiddelen worden bewaard. Vaak is het kastje onder de gootsteen een uitgelezen plek. Voor een schoonmaakbeurt als de badkamer zijn vaak meerdere producten nodig, wat betekent dat je met je handen vol naar de badkamer vertrekt. Met een beetje pech vergeet je het een en ander mee te nemen en moet je weer terug. Om het jezelf makkelijk te maken kan je een cleaning caddy maken. Een klein bakje waarin je al je producten bewaart. Een bak, die makkelijk mee te nemen is naar de verschillende ruimtes in het huis. Je hebt alles bij de hand en je kan snel door met schoonmaken. Je verspilt geen energie aan het heen en weer slepen van de schoonmaakproducten, maar kan al je energie gebruiken om te poetsen.

Lukt het jou om het huishouden bij te houden?

error
2 Comments

Add a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge