Beau Five Days Inside – Een docuserie die je moet zien

Na een gezellige avonddienst te hebben gewerkt in de gehandicaptenzorg lig ik in mijn bed nog even langs wat facebookberichten te scrollen. Opeens zie ik Beau van Erven Dorens met iemand op schoot liggen die een ernstig verstandelijke beperking heeft. Benieuwd wat het is, lees ik direct het bericht dat eronder geschreven staat. Beau Five Days Inside. Dit programma moet ik zien en jij ook!In het programma laat Beau zich een aantal dagen opnemen in een afdeling van een instelling. Hij gaat verschillende instellingen langs. Zo volgt hij mensen in hun laatste dagen in een hospice, praat hij met een moordenaar in een TBS kliniek, gaat langs in een jeugdinrichting en een brandwondencentrum en neemt een kijkje in ‘Woodstock’, een bejaardetehuis voor verslaafden.

In de eerste aflevering logeert hij bij Sherpa, een instelling voor verstandelijk gehandicapten. Hij blijft slapen op een woning voor mensen met moeilijk verstaanbaar gedrag en overdag loopt hij mee op een groep waar mensen met een ernstige meervoudige beperking wonen.

beau rolstoel.jpg

Deze locatie van Sherpa in Baarn is net een klein dorp, waar 300 cliënten wonen. De woningen zijn groot opgezet en de cliënten hebben hun eigen plekjes. Met trots laten de bewoners hun kamer zien en ook krijgt Beau een rondleiding op hun werkplek.

De liefde en het plezier dat er bij de begeleiders vanaf spat is heel herkenbaar. Ruim 10 jaar werk ik met mensen met een verstandelijke beperking. Ik heb lange tijd op een groep gestaan voor ernstige verstandelijk beperkten, waarbij de cliënten het niveau van een peuter hebben. Sinds anderhalf jaar sta ik op een groep met jongvolwassenen met verstandelijke beperking en gedrasproblematiek.

Wat duidelijk naar voren komt in de aflevering zijn de mooie kanten van het werk. De knuffels die je van de clienten krijgt, het plezier dat je kan hebben. Net als Beau met de jongens en balletje trappen in de tuin.

Wat ze niet laten zien

Wat het programma niet laat zien zijn de moeilijke momenten. Moeilijk vertaanbaar gedrag houdt in dat cliënten gedrag vertonen, wat wij als omstanders niet direct begrijpen. Dit kan betekenen dat de cliënt stilletjes wordt, zich van zorg onttrekt of fysiek agressief wordt. Dit komt een klein beetje naar voren in de aflevering, maar niet in de mate wat je van zo’n woning zou verwachten. Het is een belangrijk beeld wat ik mis in deze aflevering. Ik begrijp wel dat ze dit bewust niet laten zien. Voor een cliënt is het natuurlijk niet leuk als er een camera je volgt op deze momenten en dat deze beelden ook nog met heel nederland worden gedeeld.

En zoals al het werk in de zorg lijkt het soms net of je een kantoorbaan hebt. Geen één keer in de aflevering zie ik een computer en zie je hoeveel papierwerk de begeleiders op hun bordje hebben liggen. Er moeten duidelijke verslagen van de dag gemaakt worden, afspraken met verschillende disciplines staan regelmatig op het programma en voor zowel de cliënt als de woning moeten allerlei controlelijsten worden bijgehouden.

Nu wil ik geen doembeeld van het werk in de gehandicaptenzorg schetsen. Het is een onderdeel van het werk. Het is juist erg uitdagend om het moeilijk verstaanbare gedrag te snappen en uiteindelijk te doorbreken. En zoals in het programma al werd gezegd ‘het zijn de kleine dingen die het mooi maken’.
En wat betreft het kantoorwerk. Ach, het hoort erbij.

Waarom je moet kijken.

Het programma laat duidelijk zien waarom het werk in de zorg zo mooi is. Zeker nu het toekomstbeeld is dat er een groot tekort aan mensen aan zit te komen. Beau laat in zijn programma zien dat het niet eng of vies is om met deze mensen te werken. Dat je juist, ondanks hun beperkingen, er zoveel voor kan terug krijgen.

Ik ben heel benieuwd naar de andere afleveringen. Vooral Woodstock, het bejaardentehuis voor mensen met een verslaving (wie deze naam heeft bedacht is echt geniaal). Mijn man werkt momenteel op deze instelling en is in zijn diensten er al een keer langs gemoeten. Hopelijk krijg ik door deze aflevering ook een beeld waarom hij zijn werk zo fantastisch vindt.

‘Beau Five Days Inside’ is te zien vanaf Dinsdag 27 februari om 21.30 uur bij RTL4.

Ga jij deze docuserie kijken?

error

Add a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge