Je kinderen snel achter elkaar krijgen. Wat is het beste leeftijdsverschil?

Ik hoor het me nog zeggen. Ik neem nooit zo snel achter elkaar kinderen. Nee, ik wacht twee of drie jaar met het krijgen van baby nummer twee. Uiteindelijk zat er 17 maanden tussen mijn jongens. Sta ik nog steeds achter wat ik zei of is mijn mening inmiddels bijgesteld.

Verrassing

Je zou denken dat wij wel weten hoe het menselijk lichaam werkt en we een zwangerschap wel konden plannen. Het blijkt dat ongelukjes en verrassingen in hele kleine hoekjes zitten. En zo bleek ik 9 maanden na de geboorte zwanger te zijn van nummer twee. Dat was slikken en hals over kop belde ik mijn man om het heugelijke nieuws te vertellen.

Klein broertje

17 maanden verschil

Na een snelle berekening zouden onze kinderen 17 tot 18 maanden verschillen in leeftijd. Dat is niet heel veel. En precies hier had ik, twee weken voor ik zwanger bleek te zijn, van had gezegd dat ik het nooit zou doen. Nee, ik zat niet te wachten op de tropenjaren. Ik was nog niet klaar om van gezellig met zijn drietjes, naar een heel gezin te gaan.

Ik en mijn zus schelen 3 jaar. We hebben altijd een goede relatie gehad. Hoewel er flinke ruzies zijn geweest, deden we veel samen. Dit zag ik ook voor ogen bij mijn kids. Een jonger kind die echt moest opkijken tegen grote broer. Grote broer die zijn kleine broertje of zusje op sleeptouw zou nemen.

Mijn beeld moest snel veranderen. Mijn kinderen zouden een enkele klas van elkaar schelen. Ze zouden misschien wel dezelfde vrienden hebben en zich heel erg aan elkaar optrekken.

Lees ook >> Tropenjaren โ€“ Het leven van een moeder met twee onder drie

Zwangerschap

De zwangerschap was, met een baby/dreumes om me heen pittig. Ik had mijn handen al vol aan mijn knulletje. Of ik nu moe was of last had van harde buiken, ik moest door. Tijdens de zwangerschap hebben we tijdelijk bij mijn ouders ingewoond. Iets met ‘tussen twee woningen in zitten’. Dit maakte de zwangerschap iets dragelijker in de eerste periode.

Met een baby

Waar ik de eerste periode met mijn oudste zoon de tijd heb kunnen nemen om hem te leren kennen, moest ik met de baby op mijn armen gewoon door. Een dreumes kan geen rekening houden met een baby en hoewel hij het wel leuk vond, moest hij er ook erg aan wennen dat hij de aandacht moest delen.

Ik neem mijn kinderen nooit zo dicht op elkaar

Ik ben enorm blij met mijn knullen en ik zou het niet meer anders willen. Heerlijk is het om te zien hoe de jongens naar elkaar toetrekken. Hoe de jongste zich optrekt aan zijn grote broer en grote broer op zijn beurt opeens heel zorgzaam wordt en niet meer zonder zijn broertje wil.

Toch zou ik het niet kiezen als ik het over kon doen (gelukkig kan dat niet, dus ik durf het hardop te zeggen). Voor mij geldt nog steeds dat het ideale leeftijdsverschil tussen de kinderen 2 รก 3 jaar is. Met een iets ouder kind, die zichzelf iets meer kan vermaken, is er meer tijd om van je zwangerschap te genieten of van je newborn baby.

Ze kunnen niet meer zonder elkaar

Ik ken mensen die bewust hebben gekozen voor een klein leeftijdsverschil tussen de kinederen en hier nog steeds helemaal achter staan. Ik zeg ook niet dat het geen goede keuze is. Dit is mijn mening en ervaring. Ook zou ik het me nu niet meer anders kunnen voorstellen en ben ik voor de jongens erg blij dat ze elkaar hebben.

Lees ook >> Komt er nog een derde kindje?

Voor mij als moeder is het erg zwaar gevallen. Al ben ik wel snel door de zware periode heen. Met een beetje geluk ben ik volgend jaar al uit de luiers en voor je het weet heb ik twee kinderen op school en kan ik weer eens aan mezelf gaan denken.

Wat vind jij het ideale leeftijdsverschil bij broertjes en zusjes?

error
6 Comments

Add a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge