Blogdoelen voor 2018

1 januari 2017 postte ik mijn eerste blogpost. Superspannend vond ik het en ik had nog geen idee wat het allemaal inhield. Sinds die tijd heb ik een hoop geleerd. Het voornaamste wat ik heb geleerd is dat ik het bloggen onwijs leuk vind. Het schrijven van de verhalen geeft me zoveel plezier en ik leer ook steeds meer over mezelf. Toch is er nog een hoop werk aan de winkel.Er is nog een hoop aan mijn blogkunsten te knutselen. Al heb ik een duidelijk overzicht van wat ik wil veranderen, het is er nog niet van gekomen. Tijdgebrek of uit verlegenheid of een beetje van beide. Toch ga ik het komende jaar de volgende punten aanpakken.

blogdoelen.jpg

Dit zijn mijn blogdoelen voor het jaar 2018

  • Schrijfvaardigheden verbeteren

Ik ben geen letterkundige of iemand die allerlei literatuur verslindt. Ik vind het gewoon heerlijk om verhalen te schrijven. Vroeger al in schriftjes of lange brieven aan een vriendin. Dat deze teksten vaak bol stonden van de schrijf-, taal- en stijlfouten is een feit. Nooit is taal mijn sterkste punt geweest, maar ik vind het heerlijk om ermee bezig te zijn.

Het tegenovergestelde is mijn man. Hij kan uren in boeken lezen, smult van taalfeitjes en hij is diegene die mij een beetje heeft aangestoken met taal. Steeds leuker ga ik het vinden om goed lopende verhalen te schrijven en meer dan ooit vind het het belangrijk om een foutloos stuk te kunnen plaatsen. Hij is dan ook diegene die mijn teksten vaak naleest en mij helpt om er steeds beter in te worden.

  • Een boek lezen of cursus volgen om mijn vaardigheden van bloggen te verbeteren

Dat er bij een blog zo veel meer komt kijken, dan alleen het schrijven van verhalen, had ik niet verwacht. Ik heb al vele blogposts gelezen over de achterliggende aspecten van bloggen, maar dit was altijd hap-snap informatie. Het komende jaar wil ik tijd gaan vrijmaken voor het lezen van een boek of het volgen van een cursus op het gebied van bloggen. Tips voor boeken of cursussen zijn altijd welkom!

  • Een eigen webdomein, eindigend op .nl

Ik ben ooit begonnen op blogger onder een andere naam. Langzaam leerde ik dat mijn blog persoonlijker moest worden. Daar voelde ik me prettiger bij. Ik veranderde de naam en ging over naar WordPress, niet wetende hoe de wereld van WordPress eruit zag. Ik belande bij WordPress.com en maakte daar een account aan. Hier is geen mogelijkheid voor een .nl en dus koos ik voor .com. De perfectionist in mij gaat hier steeds meer tegen in opstand en het moet er toch echt van komen dat ik een eigen webdomein aanmaak en dan ook gelijk de overstap maken naar WordPress.org (blijkbaar zit daar veel verschil tussen).

  • Bezoekersaantallen verdubbelen

Het bloggen was iets waarmee ik voor mezelf begonnen ben. Ik vind het enorm bijzonder en lief dat mensen mijn blog lezen. Hoewel het niet gaat om het bezoekersaantal, is het wel iets waarvan ik het leuk vind om aan te werken. Mezelf promoten is niet echt mijn ding, maar ik ben wel trots op mijn verhalen en stiekem is het alleen maar leuk als veel mensen het willen lezen. Het komende jaar moet ik er echt aan gaan geloven. Mezelf meer promoten en dat bezoekersaantal omhoog krikken.

  • Verdiepen in Google Analytics en hiervan leren

Wanneer je iets online gooit, hoe laat en welke dagen kan heel veel effect hebben met de bereikbaarheid van een artikel. De cijfernerd in mij is hier heel nieuwsgierig naar en ik sta te popelen om dit uit te zoeken. Momenteel heb ik nog geen Google Analytics, omdat mijn WordPress account dat niet toestaat. Met de overstap naar een eigen domein hoop ik hier snel verandering in te brengen.

  • Samenwerken

Samen met een andere blogger een leuk project doen zou me zo onwijs leuk lijken. Soms zie ik weleens een oproepje voor een gastblog of iemand die ook een samenwerking ziet zitten. Nog nooit ben ik hierop ingegaan. Ik heb wel een gastblog geschreven voor Saskia van Twinkelbella, nadat zij hierom heeft gevraagd (lees deze hier en hier), maar uit mezelf zou ik dat niet zo snel doen. Mijn onzekerheid weerhoudt me er toch van om andere mensen daarover aan te spreken. Of ik mijn angst ga overwinnen weet ik nog niet, maar ben je een blogger en lijkt het je leuk om een leuk project te doen? Schroom dan niet, net als ik, en stuur een berichtje!

  • Aan de vormgeving werken

Zonder nog enige weet te hebben van WordPress heb ik een thema gekozen van waaruit ik mijn blog verder heb proberen op te bouwen. Toch zijn een paar punten die ik anders zou willen. Misschien een eigen logo of iets meer over de opmaak nadenken. De vormgeving, de opmaak, lettertype, thema’s. Eigenlijk alles moet een keer goed onder de loep genomen worden.

  • Regelmatig posten op social media

Een blog is tegenwoordig niets zonder ondersteuning van social media. Ik ben nooit een actieve gebruiker geweest, maar nu ik een jaartje op Instagram zit, ga ik het steeds leuker vinden. Ook de andere kanalen zou ik wat actiever op willen worden. Niet alleen omdat het een goede promotie is voor mijn blog, maar ook omdat het leuk is. Het gebrek aan tijd en durf heeft me altijd een beetje weerhouden, maar ook hierin moet ik stoer gaan worden en gewoon mijn ding posten.

bloggen

Nu alleen nog de tijd vinden om heel hard aan deze doelen te werken.

error
2 Comments

Add a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge