Body Positivity Tag – ‘Cause I’m a hot mom

Een paar dagen terug zag ik bij Cassandra van momambitions.nl de bodypositive tag voorbij komen. Een tag over onzekerheid en zelfacceptatie. Dit is bij mij nooit echt aanwezig geweest, tot de laatste paar jaar. Ik, die nooit iets positiefs over zichzelf kon vertellen, vulde ook deze tag in. Benieuwd hoe mijn beeld is veranderd? lees dan snel verder!

The Body Positivity Tag

Wat versta jij onder Body Positivity en wat betekent het voor jou?

Body Positivity betekent voor mij dat je lief bent naar jezelf. Dat je niet je negatieve dingen uitvergroot, maar kijkt naar de mooie dingen van je lichaam. Dit is voor mij lange tijd erg lastig geweest. Ik kon geen positieve dingen benoemen, maar kon wel erg gericht zijn op de negatieve dingen.

Kijk eens naar een foto van jezelf, wat valt jou het eerste op? Hoe voel je je daarbij? (deel ook deze foto)

Als ik naar mezelf kijk is het eerste dag mij opvalt, mijn vrolijke blik. Waar ik eerst de depressie in mijn ogen zag, zie ik nu een gezicht waar het geluk van af te lezen is. Vroeger kon ik heel erg focussen op de negatieve dingen van mijn lijf. Dikke buik, spillebenen en zo kon ik nog wel een lijstje opnoemen. Nu denk ik: ondanks een niet heel gezonde levensstijl mag mijn lijf er best zijn.

Lees ook >> Brief aan mezelf – Geachte depressieve ik

Noem nu twee mooie dingen aan je body waar je gelukkig mee bent!

Wat vooral de grootste verandering is, is hoe ik tegen mijn buik aankijk. Over mijn buik ben ik altijd heel ontevreden geweest, maar als je in een week tijd van maatje hoogzwanger naar in-je-oude-skinny-jeans-passen-zonder-een-flubberbuikje-te-hebben gaat, is zo’n buik best een keeper. Nu is zelfs niet meer aan mijn buik te zien dat ik zwanger ben geweest.

voor en na de bevalling
4 dagen voor de bevalling – 6 dagen na de bevalling

Het tweede waar ik gelukkig mee ben is mijn borst, waar een groot litteken op te zien is. Weer zoiets wat me jaren dwars heeft gezeten, maar waar ik nu trots op ben. Mijn leven heeft lang in het teken gestaan van mijn hartafwijking. Het bepaalde wat ik deed en wat ik kon, ondanks dat ik dat probeerde te ontkennen. Mijn litteken heb ik lang lelijk gevonden en wilde hem verstoppen. Nu ben ik er trots op dat ik ondank mijn hartafwijking zoveel heb kunnen bereiken in mijn leven.

Lees ook >> Dit dacht ik tijdens de zwangerschap – Niets bleek minder waar

Zelfacceptatie in de zomer: bikini of badpak?

Bikini, maar dat is meer wat ik gewend ben. Vroeger liep ik het liefst met een handdoekje om mijn middel of nog beter, bleef ik weg van bikinigelegenheden. Tegenwoordig geniet ik van een momentje op het strand.

In deze outfit voel ik me mooi

Een tijdje terug kocht ik een simpele jurk bij de Mango. Er staan een paar bruiloften op de planning en ook wilde ik een nieuw jurkje voor Blogger by Nature. Ik zocht een simpel jurkje voor de zomer, die ook voor deze gelegenheden leuk zou zijn.

pretty dress
#hotmom

In deze jurk voel ik me slank en mooi. Als ik deze jurk draag voel ik me zelfverzekerd, zonder me ongemakkelijk te voelen, ik voel me volwassen zonder oud te zijn, ik voel me slank zonder té dun te lijken. Of het aan deze jurk ligt of my-new-found-zelfverzekerdheid weet ik niet. Ach, alle beetjes helpen.

Hoe denk jij dat anderen jou zien? En hoe zie jij jezelf? Is dit in het verleden ook anders geweest? Zo ja, wat is hiervan de oorzaak?

Er zullen altijd mensen zijn die iets over mij denken. De één vindt me te dun, de ander te dik. Iemand zal me te blond vinden of het niet eens zijn met mijn kledingkeuze. Ik merk dat me dit eigenlijk weinig uitmaakt tegenwoordig. Dit was vroeger wel anders. Ik kon me zo druk maken over hoe mensen over mij dachten, dat het een verlammende onzekerheid tot gevolgen had. Op een gegeven moment ben ik me erg bezig gaan houden met mijn lichaam en mijn eten in de hoop dat deze onzekerheid en depressieve gevoelens hiermee weg te kunnen nemen. Je raadt al dat dit niet de oplossing is geweest.

Noem een overwinning van wat jouw lijf je heeft laten doen?

Mijn overwinning is dat ik ondanks mijn hartafwijking toch twee prachtige kinderen heb kunnen baren. Of mijn lichaam en hart een zwangerschap aan zouden kunnen was altijd de grote vraag. Dat mijn lijf de zwangerschappen en ook de zorg erna voor de kinderen aankan is voor mij zo iets bijzonders. Dit heeft ook een groot aandeel gehad bij hoe ik tegenwoordig naar mijn lichaam en mijn hartwafijking kijk.

Vind jij dat er meer size diversiteit in de media mag komen? (denk bijvoorbeeld aan curve model) en waarom?

Natuurlijk mag er meer diversiteit. Het is onzin dat alleen bepaalde maten op de runway mogen. Dat je als nieuwslezer wordt uitgescholden, omdat je een maatje teveel hebt. Dat een meisje met een keurig gewicht zich onzeker gaat voelen, omdat ze alleen mensen met een perfect dun of bewerkt lichaam ziet op internet en tv.

Je favoriete body positivity instagram account:

Waar ik vroeger heel gericht was op het uiterlijk van mensen, moet ik bekennen dat dat nu veel meer naar de achtergrond geschoven is. Ik heb veel bewondering voor mensen die zoveel durven te delen op instagram en dan niet per se op het uiterlijk. Daarom niet per se een body positivity insta account, maar gewoon een shoutout naar de bedenker van deze tag. Gewoon omdat het een super cool mens is en ik haar er altijd fantastisch uit vind zien! (en stiekem nog steeds driftig op zoek ben naar die ene fantastische jurk)

Je beste zelfacceptatie tip:

Durf positieve dingen van jezelf op te noemen. Licht deze net zo groot uit (of zelfs groter) dan de negatieve dingen. Hoe vaker je dit doet, hoe meer ze de overhand gaan nemen.

Lees ook >> Onzekerheid – Wat kan je eraan doen?

Ik tag, om deze tag ook in te vullen, Daisy van Diyaata, omdat het een prachtige vrouw is, Joyce van mamakletst, die door hard werken een heel nieuw lichaam heeft en Cindy van een sleutel in de tuin, die wat extra liefde van zichzelf (en anderen) nodig heeft om die vicieuze cirkel te doorbreken.

Vind je het leuk om hem in te vullen, laat dan hier een berichtje achter en vergeet vooral niet momambition, de bedenker van deze tag, te vermelden. Ik ben benieuwd naar jouw antwoorden!

error

Add a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge