Cadeautips voor de derde verjaardag – Help, ik weet het nog niet

Over twee weken wordt mijn oudste zoon alweer 3 jaar. Wat gaat de tijd toch snel! Voor je het weet is het zover. Wat voor cadeau we hem dit jaar gaan geven ben ik nog niet over uit. We maken hem altijd blij met autootjes of kraanwagens, maar wat voor cadeaus zijn eigenlijk geschikt voor een jongen van zijn leeftijd? Met deze cadeautips kies je zeker weten voor het beste cadeau voor een driejarige knul.

Voor mijn gevoel hebben we net zijn 2e verjaarag gevierd. Het verzinnen van een cadeau is net als vorig jaar erg lastig. Aangezien we zijn verjaardag veel te laat zijn gaan plannen hebben we nog steeds geen geschikt cadeau voor hem gevonden. Nemen we de makkelijke uitweg en shoppen we voor een mooie glimmende bolide of zijn er cadeaus die meer geschikt zijn voor jongens van zijn leeftijd? Op welk punt in zijn ontwikkeling staat hij nu en welke cadeaus kunnen hem daarbij helpen?

Verhalen

De fantasie van een peuter wordt steeds groter. Dit is ook goed te merken bij Morris. Hij speelt met zijn kikkerknuffel alsof het een echt vriendje is (wat hij natuurlijk ook is). We horen hem regelmatig kletsen en zelfs kikker horen we regelmatig praten. Zijn grote inspiratiebron in het boekje Kikker en Eend. Gek genoeg is dit het enige boekje dat wij van Kikker en zijn vrienden hebben. De gehele collectie is dus iets wat op zijn wensenlijstje staat.

Rollenspel

Dat zijn fantasiewereld uitbreid is ook goed te zien dat hij af en toe letterlijk een denkbeeldig kikkerpak aantrekt. Als kikker vangt hij alle vliegjes en muggen uit de lucht met zijn tong. Toen ik dit deze poncho tegen kwam, hoorde ik direct achter me ‘die vind ik leuk!’, van mijn peuter die mee aan het kijken was. Meneer heeft hem dus al goedgekeurd. Peuters rond 3-4 jaar gaan steeds vaker in rollenspel spelen, waarbij ze een grote persoonlijke ontwikkeling doormaken. Het kind leert omgaan met emoties en het verplaatsen in de ander. Ook is het belangrijk voor de ontwikkeling van de taal.

Ook kwam ik nog deze leuke kikker regenjas tegen. Hoewel Morris de poncho leuker vindt, is zo’n regenjas geweldig om buiten mee in de regen te spelen.

Spierontwikkeling

De spieren van een kind van 3 jaar worden steeds sterker. Hij kan sneller rennen en hoger springen. Nu heeft mijn peuter geen problemen met rennen en springen. Het probleem is juist stilstaan. Het is zelden dat we hem niet zien bewegen. De banken en bedden hebben het flink te voorduren met al dat gespring. Wat al bij vele andere mensen een succesnummer is, zou ik om deze rede dan ook graag voor zijn verjaardag willen geven. Een trampoline in de tuin! Het liefst een die ingegraven is of in ieder geval met een vangnet. Er gaan tenslotte natuurlijk genoeg enge verhalen de ronde en mijn peuter wil ik daar graag voor beschermen. Maar deze peuter, met zijn springdrang, kan ik een trampoline eigenlijk niet onthouden.

Schriftelijke taal

In het derde levensjaar leren kinderen dat de verschillende symbolen in boeken letters zijn, waar woorden mee worden gemaakt. Ze leren geleidelijk waar deze geschreven taal voor dient, bijvoorbeeld om boekjes te lezen of boodschappenlijstjes te maken.
Morris maakt af en toe al boodschappenlijstje, waarbij hij allerlei lekkers opschrijft. Op zijn manier dan natuurlijk. Met verschillend tekenmateriaal, kan je je kind stimuleren om vaak genoeg de pengreep te oefenen en de eerste schrijfvaardigheden te leren.

Wat letters zijn, is voor Morris nog onbekend. Dit spel lijkt me een goed begin om kennis te maken met de verschillende letters. Een puzzel waarbij je de letters leert herkennen, de letters bij de plaatjes moet zoeken, het alfabet kan leren en de woordenschat vergroten. Niets leuker dan spelenderwijs leren, toch?

En nu nog een goede keuze maken. Er zijn zoveel dingen die ik mijn peuter wil geven.

Let jij of je je kind leerzame verjaardagscadeautjes geeft?

 

error

Add a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge