Controle bij de cardioloog

Ieder jaar staat dit bezoek weer voor de deur. Als iemand met een afwijking aan het hart moeten er regelmatig bezoekjes worden gebracht aan de cardioloog. In mijn geval is dat een keer per jaar. Normaal heb ik er weinig over te zeggen. Ik ben sinds m’n laatste operatie redelijk stabiel. Enige jaren geleden zagen ze verandering, maar hier heb ik zelf niets van gemerkt.
Na mijn twee zwangerschappen vind ik het toch wel spannend om te horen wat de cardioloog te zeggen heeft.

zh

Voor ik naar het ziekenhuis moest was er lichte stress. Zouden de kinderen mee moeten of kon ik toch oppas vinden. Mijn ouders hebben uiteindelijk een manier gevonden waardoor zij toch op mijn jongens konden passen. Zij kwamen mijn knullen ophalen en om 9.45u zat ik in de auto naar Rotterdam. Ruim op tijd reed ik de parkeergarage in. Ik had om 10.30 een afspraak en kwam ruim twintig minuten te vroeg aanrijden. Genoeg tijd zou je denken, maar omdat het polispitsuur is rond 10e was er geen parkeerplekje te bemachtigen. Na 10 minuten de parkeergarage doorrijden zag ik toch nog een plekje waar ik m’n auto neer kon zetten.

Eerst de echo

Als eerste stond een echo gepland. Met de echoscopist even babbelen over mijn kinderen. Zij had al 2 oudere zoons en dus was het leuk om van haar te horen hoe zij het heeft ervaren. De echo zelf was zo voorbij. Snel erna werd een hartfilmpje (ECG) gemaakt en toen weer naar de wachtkamer om te wachten op de cardioloog.

Zittend in de wachtkamer merk ik dat de spanning toch wat wordt opgevoerd. Het maakt het niet makkelijker dat ik uiteindelijk bijna een uur zit te wachten. Een zwangerschap is niet niks voor je lijf en je hart.

zh3
Buiten schijnt de zon, maar ik zit een uur in de wachtkamer

Je hart en zwangerschap

Tijdens de zwangerschap neemt de hoeveelheid bloed die door het hart wordt rondgepompt met 30 tot 50% toe. En deze neemt nog eens 10% extra toe tijdens de bevalling. Ook de hartfrequentie in rust neemt toe. Veel moeders hoor je over snel buiten adem raken tijdens de zwangerschap en ook ik stond te hijgen als ik bovenaan de trap stond. Dit heeft er niet alleen mee te maken dat de baby tegen de longen drukt, maar dus ook met het toenemen van de hartfrequentie. Omdat het hart harder moet werken, kunnen bepaalde onregelmatigheden in het hartritme voorkomen.

Ook kan een vrouw te maken krijgen met hartfalen. Dit is een kleine groep, maar omdat mijn hartafwijking op de rechterhelft van mijn hart zit zou ik hier meer risico op hebben en werd ik hier preventief voor behandeld.

Bij de eerste zwangerschap moest ik na de bevalling antistolling spuiten en steunkousen dragen. Mijn zoon is geboren in een hele warme periode en het dragen van de steunkousen heb ik dus 3 dagen volgehouden. Het prikken van de antistolling heb ik misschien een aantal dagen langer voorgehouden, maar omdat dit me niet goed af ging ben ik hier ook voor de 6 weken mee gestopt.

Bij mijn tweede zwangerschap mocht ik al in de zwangerschap antistolling gaan spuiten. Hier baalde ik natuurlijk erg van en het lukte me dan ook niet om dit goed vol te houden. Ik spoot soms en hoewel dit eigenlijk minimaal effect heeft, zei de arts dat dit voldoende was. Ik denk dat het een kwestie van “iets is beter dan niets” was. Na de zwangerschap heb ik de antistolling niet meer gespoten en ook m’n steunkousen zijn weer snel de kast in gegaan.

Mijn conditie

Hoewel ik na de bevalling snel weer op mijn oude niveau kwam wat betreft conditie heb ik niet het idee dat er iets was veranderd aan mijn hart. Sterker nog, door de hoeveelheid beweging die ik tegenwoordig krijg met twee van die bengels lijkt mijn conditie beter te zijn. Dat conditie weinig zegt over mijn hart heb ik een aantal jaar geleden al ervaren. Ik was in die tijd veel aan het sporten en was me aan het klaarmaken voor een 5 km loop. Bij het bezoekje bij de cardioloog had ik niets anders verwacht dan dat het goed was. Toch zagen ze een lichte achteruitgang te zien. Mijn hartklep was wat meer gaan lekken of de pompfunctie was verminderd. Eerlijk gezegd weet ik niet precies wat er minder was, maar ik vermoed dat het hiermee te maken heeft. Hier was ik toen erg van geschrokken. Had ik teveel spanning op mijn hart gezet door het sporten? Wat precies de oorzaak was is me nooit verteld en ik denk ook niet dat de artsen hier antwoord op kunnen geven.

De uitslag van de arts kreeg ik gelukkig snel te horen toen ik binnen was. “Het ziet er keurig uit”. “Stabiel” schreef ze op! Geen veranderingen gezien ten opzichten van de afgelopen jaren. De zwangerschappen blijken geen effect te hebben op mijn hart. Ze hoort niets bij lichamelijk onderzoek en dus hartfalen is dus ook niet aan de orde. Oke, dit laatste wist ik al, maar toch fijn als de dokter dit nog even bevestigd.

Ze laat me nog wat echobeelden zien, waar ik eigenlijk weinig in zie. Toch knap dat ze uit zwart wit plaatjes, waar wat rode en blauwe kleurtjes doorheen zweven, ze zoveel aan kunnen zien.

zh4

Volgend jaar weer

Als laatste maak ik nog een afspraak voor volgend jaar. Zolang er komend jaar niets gebeurt mag ik weer een jaar wegblijven.
Gebruikelijk is het dat ik wat lekkers haal aan het eind van een bezoekje aan de cardioloog. In het ziekenhuis zit een starbucks en voor ik naar de auto ga haal ik een heerlijke frappuccino.

error

Add a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge