De eerste weken

De eerste weken met een kleintje staat heel je wereld op z’n kop. Dit is m’n 2e kindje, dus ik weet wat me te wachten staat. Dat dacht ik tenminste. Niets is minder waar, want wat vergeet je alles toch makkelijk. De rede dat ik weer achter de computer ben gekropen om het een en ander op te schrijven.

De eerste weken met je tweede kleintje (en waarschijnlijk ook je derde en vierde) staat je wereld opnieuw op z’n kop. Allereerst was ik vergeten dat je lichaam bij moet komen van een hele zwangerschap en bevalling. De eerste dagen doet alles pijn. Alle spieren in m’n lichaam hadden spierpijn, zitten was geen pretje door alle trauma daar beneden en dan komt de borstvoeding op gang.

Borstvoeding

Ik heb m’n eerste kindje een half jaar de borst gegeven. Dit ging op het laatste heel makkelijk. De eerste weken borstvoeding zijn bij de tweede helaas hetzelfde als bij de eerste. Een ramp! Mijn tepels zijn niet gemaakt om borstvoeding te geven. Hoewel de melk goed op gang kwam en de baby goed aanhapte kreeg ik enorme kloven. Ik heb wat horrorbeelden gezien. Een bloederige baby en het spugen van bloed. Zodra de baby aanhapte ging er een pijnscheut door heel m’n lijf. Daarbij kwamen dan ook de naweeen op en dat was soms niet meer te houden. Gelukkig had ik nog tepelhoedjes liggen en hoewel heel het internet het afraad, zweer ik erbij. Hierdoor ging het voeden alweer beter en heb ik het vol kunnen houden. Een maand later was ik de tepelhoedjes zelfs weer aan het afbouwen.

Door de tepelkloven ging ik een borst ontzien van borstvoeding (het deed simpelweg teveel pijn) en heb ik een dag grotendeels met 1 borst gevoed. Dit resulteerde in ongelijke productie. Om je hier een beeld van te geven…. oO. Met kolven heb ik dat weer recht weten te trekken en heb ik, naast een enorme voorraad melk in de vriezer, weer een gelijke productie.

Wat zo’n kleine baby doormaakt is ook iets wat ik vergeten was van m’n eerste. Zo’n kleintje kan niets en zelfs z’n lijfje moet aan alles wennen. Zo’n slap klein mensje moet je dan in zo’n inimini rompertje weten te proppen. Hij kan zichzelf nog niet warm houden, dus je bent maar aan het tempen en kruikjes aan het verzorgen. Waar we nog het meest last van hebben gehad zijn de darmkrampjes. Onze nieuwste aanwinst heeft hier heel veel last van. Nog steeds moeten we flink wat moeite doen om hem comfortabel te krijgen. Na het voeden 10 minuten proberen te boeren, wat meestal niet lukt en in verschillende houdingen houden als meneer moet poepen. Bij het consultatiebureau zeiden ze dat hij misschien teveel dronk en daarom zoveel krampjes had. Hij was tenslotte in drie weken een kilo aangekomen. Ik dacht al dat ik hem zag groeien.

Grote broer

Z’n kleine grote broer heeft het er ook niet makkelijk mee. Sinds de komst van de baby heeft hij enorme huilbuien. ’s Nachts wordt hij schreeuwend wakker en is hij niet meer stil te krijgen. Na een uur is hij zo moe dat hij toch weer in slaap valt. Dit wordt steeds erger en de laatste dagen heeft hij het ook regelmatig overdag. Z’n kleine broertje vindt hij wel heel interessant. Hij loopt regelmatig even langs de box om te kijken en laatst wilde hij zelfs een hapje van z’n ontbijtkoek aan hem geven. Wel vindt hij het nog moeilijk om te weten wat wel en niet kan. Vingertjes in oogjes bijvoorbeeld en gewoon op je kleine, weerloze broertje leunen en dan moeten we hem weer waarschuwen dat dat allemaal niet mag. Ook de aandacht die hij moet inleveren gaat hem niet in de koude kleren zitten. We hebben nu afgesproken dat we ’s avonds nog even 1op1 met hem gaan spelen. Op dat moment is er voor hem even geen klein broertje en is papa of mama helemaal van hem.fullsizeoutput_6776

Je wereld staat echt helemaal op z’n kop. Een hoop ongemakken moet je voorduren, maar het is het allemaal waard. Tja, alle cliches zijn waar. Ooh wat is hij mooi, ooh wat gaat het snel. Ik word steeds verliefder op dat kleine mannetje en ik ben nu al trots op hem. Ik smelt als grote broer hem komt knuffelen. Hoewel er een hoop ongemakken zijn zit ik helemaal op m’n roze wolk.

Tips voor de eerste weken

  • In bad liggen (in een klein laagje water) en de douchestraal over je heen laten stromen
  • om 9u naar bed. Liever een uurtje eerder naar bed dan de rest van de dag moe zijn
  • Screentime. Lots and lots of screentime. Ben ik een slechte moeder als ik m’n kind voor de tv zet?
  • ’s ochtends en ’s avonds even douchen of in “bad”. Met dat vele vloeien voel je je niet super fris.
  • ’s avonds een lekker drankje. Owen viel om 5 uur meestal in slaap. Hij begon dan aan z’n nacht. Hierdoor hadden we nog een rustig avondje en konden we nog even samen een drankje doen
  • Laat je verwennen.
error

Add a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge