De leuke dingen die mijn jongen zegt

De ontwikkeling van praten is nu flink aan de gang. Het gaat mij af en toe de pet te boven hoe snel die jongen leert. Zo kon hij een half jaar geleden wat woordjes zeggen en was hij nog echt aan het oefenen met z’n spraak en nu begint hij opeens zinnen te formuleren van die woorden.

De woorden en zinnen die hij zegt zijn natuurlijk alleen door ons te verstaan. Klanken hebben een eigen betekenis. Niet zo gek nog, omdat de mondmotoriek van kinderen nog flink moet ontwikkelen. Ook haalt hij regelmatig dingen door elkaar en vaak ook is er een verkeerde uitspraak die wij zo schattig vonden, dat we hem nu ook gebruiken.

De meest schattige dingen die hij tegenwoordig zet heb ik hieronder opgeschreven.

Mama thuis, Papa thuis, Onang thuis, Moa thuis

Zo blij als het hele gezin thuis is, dat hij even iedereen wilt benoemen. Ook z’n eigen naam probeert hij nu te gebruiken. Omdat hij de naam van zijn broertje niet kan uitspreken noemt hij hem Onang. En drie keer raden hoe wij hem de laatste tijd noemen.

Datie, Mimo, koha mel of appel moes

Hier zal een wildvreemde niets van snappen, maar wij weten dat meneer zin heeft om wat te drinken. Om precies te zijn, betekent dit water, limonade, chocolademelk en (appel)sap.

Ah-auto mooi

Meneer is dol op auto’s. Hoe groter hoe mooier. Vracht is natuurlijk een moeilijk woord, dus vrachtauto wordt dus ah-auto en altijd moet benadrukt worden hoe mooi die is.

NEE NEE NEE!

Dit is niet zozeer iets wat altijd schattig is, maar op het moment dat papa z’n schoenen aantrok om naar de kapper te gaan zette meneer de schoenen van papa terug in de kast, onder luid protest. Papa heeft hem dus maar meegenomen naar de kapper.

 

nee
Driftig zet meneer de schoenen van papa weer in de kast.

 

Jas uit, schoenen uit

Zodra wij mensen over de vloer hebben, zorgt meneer ervoor dat zij zich thuis voelen. De schoenen moeten per direct uit. Het kleine vingertje tikt op de neus van de schoen en heel directief zegt hij dat de schoenen uit moeten. Ook van de jas wordt op dezelfde manier geëist dat deze uit gaat.

Hoewel wij nog steeds moeite hebben om de schattige woorden los te laten, doe ik m’n best om de juiste woorden van dingen te gebruiken. Op deze manier leren ze de juiste taal en kunnen ze hun mondmotoriek blijven ontwikkelen. Helaas Gelukkig zijn veel woorden door simpelweg de juiste benaming te proberen al op de juiste manier aangeleerd.

Wat zijn de schattige zinnen of woorden die jouw kind gebruikt?

error
2 Comments

Add a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge