De spaarkalender – Het belonginssysteem voor de koppige peuter

Mijn oudste zoon vindt het al snel eng, te veel gedoe of hij heeft er gewoonweg geen zin in om iets nieuws te oefenen. Mijn poging om hem zindelijk te maken werd erg lang gerekt doordat meneer het vertikte om te doen wat ik hem vroeg. Uiteindelijk heb ik toch een manier gevonden wat voor hem goed werkt en waarmee hij ook de waarde van geld leert.

Spaarkalender beloningssysteem

Het idee om mijn zoon een spaarkalender te geven kwam van een aflevering van het jeugdjournaal. Kinderen hebben weinig besef van hoe een pinpas werkt. Voor hen is het een klein pasje, waarmee je onbeperkt geld uit de muur kan trekken. Geld is iets abstracts geworden, nu we alleen maar gebruik maken van digitaal betalen. Voor kinderen lijkt een pinpas een ware geldbron te zijn.

Dat mijn zoon om een specifieke, niet te geodkope, speelgoedhelicopter vroeg viel precies samen met mijn gedachtes hoe ik mijn kind de waarde van dit abstracte geld moest aanleren.

Hoe werkt een spaarkalender

Het principe wordt wel vaker gebruikt. Er worden vakjes afgetekend en daarmee kom je dichter bij een doel. Deze methode werkt goed, omdat het voor een kind een motivatie is om een nieuwe handeling te oefenen. Dit wordt een extrinsieke motivatie genoemd. De motivatie ligt buiten het kind. In ons geval de helicopter. Je kan als ouder verwijzen naar dit doel en, zonder je kind druk op te leggen, kan je hem motiveren te oefenen.

Langzaam merk je als ouder dat je kind niet meer de motivatie van het doel nodig heeft, maar dat hij de wil vanuit zichzelf heeft. De intrinsieke motivatie wordt dit genoemt, ofterwijl de motivatie ligt binnen het kind. Ik vind deze omslag heel mooi om te zien. Eerst sta je te zwaaien met zijn spaarkalender en vertel je hoe leuk het is als hij zijn doel behaalt, maar opeens zegt je kind dat hij het zelf goed kan en dat hij zo’n grote jongen is. Zonder dat het doel ter spraken is gekomen gaat je kind aan de slag.

Leg de lat niet te hoog

Ik heb tot nu toe twee keer de kalender erbij gehaald. De eerste keer was om hem zindelijk te maken. De kalender bestond al, omdat meneer zo graag die helicopter wilde. Het sloot vervolgens heel mooi aan op de zindelijkheidstraining. De tweede keer was om hem te leren dat hij zichzelf kon aankleden.

Beide keren wist ik dat hij het in zich had deze vaardigheden uit te kunnen voeren. Zo had hij al een paar keer succesvol zonder luier gelopen, al vond meneer een luier nog erg makkelijk. De poging om hem zichzelf aan te laten kleden kwam nadat hij in een driftbui zichzelf weer had aangekleed, nadat ik zijn trui en shirt had uitgedaan.

Spaarkalender aftekenen

Soepel maar duidelijk

Het is voor een kind belangrijk duidelijkheid te geven bij deze training. Onduidelijkheid kan een kind erg onzeker maken. Ik schrijf daarom altijd op welke afspraken ik met hem heb gemaakt.

Gaandeweg verzon ik nieuwe afspraken als ik zag dat hij meer in zich had of dat er obstakels op de weg waren. Zo was bij zindelijkheidstraining het op de wc gaan zitten iets waar hij geen zin in had, dus kon hij daarmee meer verdienen. Met zichzelf aankleden bleek uitkleden juist moeilijk te zijn, dus werd dat iets om voor te oefenen.

De spaarkalender

Nu kan je leuke printables gebruiken voor dit soort oefeningen, maar een simpel blaadje met daarop een aantal vakjes is voor een kind voldoende. Hoevaak meneer niet dat blaadje aan mensen heeft laten zien. Dit was zijn bankrekening, zijn spaarkalender, zijn pinpas! Je kan natuurlijk all-out gaan met je creativiteit. Ik vind het bijvoorbeeld heel leuk om erbij te tekenen waarvoor we sparen. Voor je kind hoeft dat geen geweldige tekening te zijn, als hij maar begrijpt wat het is.

Wat hij moest doen voordat hij een vakje moest aftekenen werd bepaald door de hoeveelheid centen dat hij had verdient. Als een vakje een euro is, dan moest hij zichzelf hebben uitgekleed en aangekleed en ’s avonds weer zijn pyjama hebben aangetrokken. Echter verdeelde ik wel de verschillende handelingen op in centen. Zo kon hij 50 cent verdienen met aankleden, maar trok hij alleen zelf zijn trui aan, dan had hij al 10 cent verdient. Dit telde ik op tot hij een euro bij elkaar had gespaard en vervolgens kon hij weer een vakje aftekenen.

Zelf verdiend

Online bestellen

Tegenwoordig gaan we niet meer naar de winkel om iets te kopen, maar bestellen we alles via de webshop. Ook het cadeautje dat er verdient is na het leren van iets nieuws. Aangezien wij ook hard moeten werken om iets te kunnen bestellen vond ik het belangrijk dit deel mee te nemen in het proces. Online bestellen valt tenslotte ook onder het abstracte geld.

Hij mocht het pakje zelf aannemen of, in ons geval, ophalen bij de buren. Apentrots haalde hij zelf het pakje. Met grote ogen liep hij met het pakje naar huis en maakte het open. Dit heb ik verdient he, mama?!

Mijn zoon is nog geen 4 jaar en komt met tellen niet verder dan 20. Echt geldbesef is lastig te toetsen. Toch beseft hij dat hij zelf heeft moeten werken voor de helicopter. Hij heeft hem zelf verdiend vertelt hij me nog vaak. Het klinkt allemaal erg abstract en aangezien dat is hoe geld tegenwoordig is denk ik dat mijn doel is geslaagd. En daarbij heeft meneer ook nieuwe vaardigheden geleerd.

error

Add a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge