De was – Hoe ik er bovenop kwam

De was is altijd een van mijn favoriete klusjes in het huishouden geweest. Zeker het strijken vond ik fijn. Lekker filmpje op en alles glad maken. En met alles bedoel ik ook alles! Sinds de kinderen er zijn is de berg was langzaam gaan groeien. De stapel werd steeds hoger, tot ik er op een gegeven moment niet meer overheen kon kijken. Ik had er een dagtaak aan om voldoende schoon gewassen en gestreken kleren in de kast te hebben liggen. Mijn wasritueel moest aan een flinke metamorfose onderworpen worden.

Dat ik geen droger heb en maar twee kleine wasrekjes heb, beperkt mij in zoverre, dat ik niet meer dan 1 wasje per dag kan draaien. Hierdoor ben ik een groot voorstander van ‘dit kan best nog een dagje aan’, al komt dat tegenwoordig bij de kinderen zelden voor.

Het grootste probleem is mijn strijkgedrag. Ik mocht van mijzelf hier altijd lekker dwangmatig in zijn. Alles moest even een strijkje krijgen en de stapeltjes in de kast moesten recht zijn. Strijken met kinderen is alleen erg lastig. De oudste pakt er een stoel bij om heel voorzichtig uit te vinden hoe warm een strijkijzer is, terwijl de ander gefascineerd is door het stroomdraad. Ik heb al heel wat rampscenario’s in mijn hoofd af zien spelen.
Strijken als de kinderen op bed lagen was de enige tijd dat ik gevarenloos mijn ding kon doen, maar sinds de oudste geen middagslaapje meer doet, de jongste er nog maar één doet en ik veel avonddiensten werk, had ik minder tijd om te strijken, dan de berg groot was.

Kan het iets minder?

Is het echt nodig om alles te strijken? Het liefst wel dus, maar als het niet anders kan, kunnen er voldoende items gevouwen worden. Overhemden en broeken zijn items, waarvan ik vind dat ze even in aanraking moeten zijn geweest met de strijkijzer. De rest kan best zonder. Een trui, maar ook een shirt kan prima gevouwen de kast in. Even glad strijken met je handen, netjes opvouwen en in de kast verdwijnen de meeste vouwen vanzelf. Zit een item strak, dan hoef je je helemaal geen zorgen te maken.

Waar ik eerst uren stond te strijken, kan ik tegenwoordig uit de voeten met maximaal twee keer een half uurtje strijken per week.

Uitzoeken

Dat de was uitzoeken de kleuren van je was langer mooi houden, is geen nieuws meer. Ik stond dus zo’n 5 of 6 keer per week de hele wasmand ondersteboven te keren, om de boel uit te zoeken. Nadat ik hetzelfde shirt voor de zoveelste maal door mijn handen liet gaan begon het me aardig tegen te staan. Hier moet een oplossing voor komen.

Bij de zeeman kocht ik 4 goedkope wasmanden. Het type stevig katoen, dat ik elk hoekje van het huis te passen valt. De vier wasmanden staan in mijn washoek en hierin gaat het uitgezochte wasgoed.

Elke keer als ik naar zolder loop, waar mijn washoek zich bevindt, neem ik een stapeltje mee en zoek ik het uit. Het geeft een goed overzicht wat er gewassen moet worden. Ook kan ik nu makkelijker deze taak delegeren aan manlief (niet dat mijn man het hiervoor niet kon, maar de dwangmatige ik kan het moeilijk uit handen geven).

Klaar in…

Een klein knopje op de wasmachine heb ik lange tijd niet van begrepen wat de functie ervan was. Een wasmachine krijgen van een familielid is heel fijn, maar je krijgt iets minder uitleg erover.

Het knopje ‘klaar in’ heeft me echter een hele hoop tijd gescheeld. Ik zet nu vaak mijn wasmachine in de avond aan. Dat wasmachine zorgt er zelf voor dat hij zijn cycle op het goede moment begint, zodat hij na het ingesteld aantal uren klaar is.

In de ochtend de was ophangen gaat een stuk makkelijker dan in de middag. De kids zijn nog fit en kan ik wat makkelijker op zichzelf laten. Ze kunnen zo keurig spelen in de ochtend dat ik er makkelijk 10 minuutjes tussenuit kan piepen. Ook pik in nog een beetje van de nachtstroom mee, wat extra voordelig is.

Lekker ruiken

Het lekkerste is het als het hele huis vergeven is van de heerlijke geur van wasverzachter. Maar niet alleen een goed wasmiddel of wasverzachter kan voor een goede geur van je was zorgen. Ook een schone trommel werkt daar aan mee.

Natuurlijk vergeet ik veel te vaak de wasmachine te laten luchten of zo nu en dan een kookwasje te draaien. Hierdoor kunnen nare luchtjes in de wasmachine ontstaan. Door het vocht wat in de wasmachine aanwezig is, kunnen schimmels makkelijk groeien. Doe maar eens een oude wasmachine helemaal dicht als je een weekje weg gaat. Oeps, I learned this the hard way. Maar ook als de wasmachine enkele dagen stil staat kunnen er al nare luchtjes ontstaan.

Ik probeer er een gewoonte van te maken om het laadje en het deurtje van de wasmachine open te zetten. Hierdoor kan de wasmachine beter drogen en kunnen schimmels minder makkelijk groeien. Om de week doe ik een kookwas. Even de handdoeken op 90 graden wassen en de wasmachine is weer schoon van allerlei viezigheid dat achterblijft na het wassen. Dit wordt iedere 10 tot 15 wasbeurten of eens in de 2 maanden aangeraden, maar om de week werkt voor mijn machine toch het best.

Wat is jou manier om bij te blijven met de was?

error

Add a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge