Depressiegala – een gezellig avondje uit

Op ‘de somberste dag van het jaar’ organiseert de Mental Health Foundation opnieuw het Depressiegala. Op maandag 16 januari (Blue Monday) treden cabaretiers, schrijvers en ervaringsdeskundigen op in Theater Amsterdam om aandacht te vragen voor depressie. Doel van de avond? Vertellen over een depressie moet net zo normaal worden als praten over lichamelijke klachten.

Depressiegala?

Ik was nog niet bekend met dit gala, dus toen mijn zus me op zondag mee vroeg moest ik eerst nog zien wat het was.

Nadat ik dit gelezen had was ik er helemaal voor in. Ikzelf ben helaas ook bekend met depressie en heb daar vele jaren mee gelopen zonder er iets mee te doen. Uiteindelijk, na een dieptepunt en verschillende behandelingen, is het nu onder controle. Dit maakt het praten erover een stuk makkelijker, maar eigenlijk had ik er al veel eerder mee moeten komen. Dit had me een hoop ellende bespaard gebleven.

Doordat m’n zus en ik beide met kleine kinderen zitten en een kindje van m’n zus nog niet helemaal fit was, hebben we tot het allerlaatste moment gewacht met de knoop doorhakken. Een geluk dat de kaartjes hierdoor voor de helft van de prijs waren.

Een avondje uit is soms nodig

M’n zus belde me rond een uur of 12 om te vertellen dat ze er nog niet zeker van was of ze wel kon gaan. Ik heb me proberen in te houden om het door te laten schemeren, maar ik had een avondje uit nodig. De 2 jongens waren opvolgend op elkaar erg “aanwezig”. Bij de baby zat het niet helemaal lekker in z’ n buik en z’n grote broer was op onderzoek uit. Niet alleen heeft hij heel het huis overhoop gehaald, maar hij was ook op onderzoek uit hoever hij bij mama kon gaan. Voor mij voelde de maandag dus als een echte Blue Monday. Ik kon een avond weg dus wel gebruiken.

In de middag belde m’n zus dat het haar toch ging lukken om weg te gaan en de volledige make over kon dus beginnen. Na een dag met zulke aanwezige mannentjes liep ik erbij als een echte mama. Ik had nog net gedouched, maar met de kleren van gister en niets aan haar of make-up gedaan zag ik er niet gala waardig uit. Toch best een prestatie, al zeg ik het zelf, om in minder dan een uur van gaap naar gala te gaan, terwijl 2 jongens aandacht en eten verwachtte.

Op weg naar Amsterdam heerlijk bij kunnen kletsen met m’n zus. Zonder dat de gesprekken worden onderbroken door kindervragen of rondrennende kinderen (het liefst met potloden in hun mond) hebben we vele onderwerpen kunnen aansnijden en zelfs af kunnen ronden. Dit was al een ervaring op zich.

Programma

Het programma van het depressiegala was erg divers, maar van elk onderdeel heb ik genoten. Ik heb me kapot gelachen om Marjolijn van Kooten, met enorm veel bewondering naar het optreden van Laura van Kaam geluisterd en met tranen in m’n ogen geluisterd naar het verhaal van Sophie van den Enk.

Allemaal mensen die de ziekte depressie onder de aandacht willen brengen. Zij hebben het van dichtbij meegemaakt en kennen het stigma rondom dit onderwerp.

Eigen ervaring met depressie

Ikzelf heb het ook van dichtbij meegemaakt. Zelf had ik het idee dat er niet over gepraat mocht worden, al had ik het niet gekunt om erover te praten, omdat ik het allemaal niet begreep.

Ik ben er meer over gaan praten op het moment dat het voor mij begrijpelijker werd en kreeg vele positieve reacties. Ik hoorde van vele andere mensen hun verhaal aan. Het verbaast me hoeveel mensen bekend zijn met mentale problematiek en hoe moeilijk iedereen het vind om erover te praten. Zonde eigenlijk, want je kan elkaar er zo goed mee helpen door er simpelweg over te praten. Ik ben maar weinig mensen tegen gekomen die uiteindelijk echt niet willen praten. Dit zijn vaak de mensen die het echt niet kennen of juist de mensen die het maar al te goed kennen, maar zich er voor schamen of het allemaal erg moeilijk te begrijpen vinden.

Hopelijk zal het voor iedereen in de toekomst makkelijker worden om over te praten en daarom zo’n avond als het depressiegala…. Maar stiekem vond ik het gewoon een heerlijk avondje uit.

Heb jij weleens gehoord van het depressiegala?

error

Add a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge