Dip of depressie

De definitie van depressie is ‘een stemmingsstoornis die zich kenmerkt door een verlies van levenslust of zware neerslachtigheid’. De DSM zegt dat je aan een depressie lijdt als er 5 symptomen van het lijstje binnen dezelfde periode van twee weken aanwezig zijn geweest, zoals een sombere stemming, verminderde interesse of vermoeidheid.
Er zijn meer dan 1 miljoen mensen die aan een depressie lijden en toch is het voor de meeste mensen een vreemd begrip.

depri02

‘Ik wordt hier zo depressief van.’

Je hoort het ze zo zeggen. Er zijn altijd wel mensen om je heen die de term depressief met enige regelmatig gebruiken. ‘Ik was maandag toch zo depressief!’ Zo’n dag dat het allemaal niet lekker loopt en je ook nog eens een belangrijke afspraak hebt. Tja, dan ben je echt wel depressief als je thuis komt.

‘je moet gewoon positief denken’

Mensen willen andere mensen graag helpen en komen dan met allerlei goed bedoelde tips. ‘Je moet gaan sporten’, ‘kijk toch naar wat je hebt, tel je zegeningen’ of ‘ga er eens lekker tussenuit’. Even je zorgen opzij zetten. Een rondje hartlopen, een weekendje weg of naar alle mooie dingen in je leven kijken. Als het zo makkelijk was, zou niemand depressief zijn.

Wat het verschil is tussen een dip en een depressie is moeilijk te begrijpen. Pas toen ik het beide had meegemaakt kon ik het verschil zien.
Ik heb lange tijd last gehad van een chronische depressie (dystymi). Het verschil tussen een dip en een depressie was mij ook geheel onbekend. Ik kende alleen lange weken achter elkaar een somber gevoel hebben, om vervolgens een periode te hebben dat het “wel ging”. In die periode kon ik een vrij normaal leven lijden, maar in de tijd van de depressie moest ik vechten om de dag door te komen.

Nu ik er open over praat hoor ik veel mensen die ook te maken hebben gehad met neerslachtige gevoelens, maar ook de tegenhangers. De mensen die het absoluut niet kennen. In eerste instantie vertellen ze dat ze zich ook weleens somber voelen, maar dat ze weten dat morgen weer beter is. Uitslovers vond ik het.

Hoe voelt het dan, een depressie?

Omdat het uitleggen van een depressie erg lastig is, praat ik graag in metaforen.
Een depressie is de donkere wolk die boven je hangt. Het is de donkere wolk die onder je hangt, de donkere wolk die voor en achter je hangt. En, op een gegeven moment, is het de donkere wolk die in je hangt. Die je in en uit ademt en langzaam je hoofd vult.
Het zware gevoel zorgt ervoor dat je vermoeid bent en moeilijk kan nadenken. Je moet je best doen om door de wolk heen te kijken, maar als je energie op is, is er alleen nog de wolk.

‘Ik kies voor geluk’ vond ik een vreselijke uitdrukking. Ik kies ook het liefst voor geluk. Ik zou niets liever willen dan die keuze te hebben. Wie kiest er nou voor een depressie? De pijn van zulk soort opmerkingen kan ik nog steeds voelen.

Een dip

Toen ik een depressie had wist ik niet wat een dip betekende. Ik was bang op de dagen dat ik de wolk zag komen. Dit was vaak een teken dat ik weer af ging zakken en hier kon ik niets tegen doen. Sinds een aantal maanden ben ik oprecht gelukkig. Het kan dus echt! En natuurlijk heb ik nog mijn mindere dagen. Dagen dat ik er even helemaal geen zin meer in hebt, dagen dat ik moe bent en me een beetje neerslachtig voelt. Er zijn dagen dat er nog wolken om me heen hangen. Geen donkere wolken. Lichte bewolking. En achter deze wolken schijnt nog altijd de zon.

Voor mensen die te maken met iemand in hun omgeving die aan een depressie lijdt is het soms moeilijk om te beseffen wat het precies inhoudt. Hierdoor kan je de verkeerde dingen zeggen. Ik vond het toendertijd zelf ook moeilijk te begrijpen. Als jouw man of vrouw, een vriend of vriendin of een familielid ermee te maken heeft wil je natuurlijk diegene graag helpen. Ik hoop met dit artikel dat je een klein beetje een beeld krijgt wat het voor diegene betekent. Kom niet met tips aan, waar diegene niets mee kan. Geef ze een knuffel, toon je liefde en laat merken dat jij er bent als ze het nodig hebben. Vraag waarmee je kan helpen. Een boodschapje doen kan al voor zoveel verlichting zorgen. Weet dat de persoon verstopt zit in zijn eigen depressie, hoe graag hij er ook uit wilt. Je zal het gevoel hebben dat je verwijdert bent van die persoon, maar weet dat het enkel de depressie is die ertussen staat. Die persoon zal jou het liefst dicht tegen zich aan trekken, al is dat nog moeilijk voor te stellen als je middenin je depressie zit.

Lees ook >> Gestopt met antidepressiva

depri01.jpg

 

Als je zelf twijfelt of je een depressie hebt of gewoon een vervelende dip, kijk dan eens of achter jouw wolken de zon nog schijnt. En eigenlijk maakt dat nog niet eens uit. Als jij last hebt van het zware gevoel, je moeilijk je bed uit komt omdat de dag zo zwaar is, je minder van dingen kan genieten. Schroom niet en ga gewoon naar de dokter. Niets is vervelender dan je door een rotgevoel te moeten beperken. Je leven kan nog zo mooi en compleet zijn en toch kan je depressieve klachten ervaren. Misschien is een aantal gesprekken voldoende om de last van je af te gooien en misschien komt er meer bij kijken. Maar zelfs na een depressie of alles wat daarbij komt kijken kan je genieten van het leven.

error
One Comment

Add a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge