Dun en fijn haar wassen met een shampoobar – Review Balade en Provence Solid Shampoo Lavendel

Je haar wassen met een shampoobar. Aangezien ik graag wat duurzamer wil leven was ik erg nieuwsgierig naar dit product. Nu is er één probleem. Ik heb een erg dun en fijn haar en dat zou niet altijd goed samengaan met een shampoobar. Ik las wisselende verhalen, dus eigenlijk was er maar één manier om erachter te komen hoe mijn haar op de shampoobar zou reageren. Het zelf uitproberen! Vandaag deel ik mijn ervaring.

Solid Shampoo Balade en Provence

Shampoobar

Een shampoobar is een klein blokje zeep, wat je kan gebruiken om je haren te wassen. De zeep is een stuk compacter wat op verschillende manieren duurzamer is. De shampoobar van Balade komt in een klein doosje, wat ook nog composteerbaar is. Dit kleine blokje zeep zou gelijk staan aan meerdere shampooflessen. Hierdoor wordt er een stuk minder (of dus geen) plastic verbruikt. Doordat de shampoobar een stuk compacter is, kunnen meerdere zeepjes op dezelfde lading, wat ook de transport van dit product een stuk duurzamer maakt.

Maar niet alleen voor de natuur is dit product goed. Ook belooft het voor het haar goed te zijn. Deze natuurlijke en ecologische shampoobar verwijdert siliconen in het haar en bevat geen sulfaat en agressieve ingrediënten. Het is verrijkt met sheaboter, druivenpitolie, kokosolie, koolzaadolie en witte klei.

>> Lees ook: No waste scheren – Scheren met een Safety razor

Hoe gebruik je een shampoobar

Wrijf de shampoobar tussen je handen, tot er voldoende sop ontstaan en doe deze sop op je haren. Oke, nu moet ik eerlijk zeggen dat dit nog nooit gelukt is. En ook heb ik hier helemaal geen tijd voor. De bar over je haren wrijven werkt ook prima en zorgt lekker snel voor voldoende schuim.

Het schuim verdwijnt snel, wat voelt alsof de shampoo niet voldoende werking heeft. Dit is gelukkig niet het geval. We zijn gewend veel schuim te hebben, doordat er in shampoo’s worden syntethische zeepstoffen (sulfaten) gebruikt om veel schuim te creeëren. Deze stoffen zijn echter niet goed voor je haar en je hoofdhuid en ook niet voor het milieu. Doordat de schuim sneller verdwijnt was ik sneller geneigd mijn haar twee keer achter elkaar te wassen met de bar, maar dit is waarschijnlijk niet echt nodig.

Vet en viezig haar

Je haar kan in het begin van het wassen met de shampoobar erg vet en vies aanvoelen. Je haar moet een soort detox ondergaan voor je je haar echt schoon krijgt met de shampoobar. De sulfaten die in de meeste shampoos te vinden zijn, zijn moeilijk uit je haar te wassen. Wil je sneller van de sulfaten af komen, dan kan je je haar eenmalig met afwasmiddel wassen. Dit is bij mij gelukkig niet nodig geweest.

Ook kan het even duren voor de natuurlijke balans van je hoofdhuid weer is hersteld. Dit heeft bij mij een aantal wasbeurten geduurd. Het is enige tijd zo vet geweest, dat ik mijn haar niet los wilde dragen. Nog steeds lijkt mijn haar bij de aanzet een stuk vetter dan voorheen, maar dit is voor mijn dunne en fijne haar alleen maar bevoordelijk.

Conditioning

Na het wassen met de shampoobar voelt je haar erg stroef aan. Met geen mogelijkheid dat ik mijn haar na het wassen nog zou kunnen borstelen. Een duurzame oplossing voor een conditioner zou appelazijn zijn. Appelazijn zorgt ervoor dat de haarschubben sluiten, waardoor je haar een stuk gladder wordt. Bovendien houdt appelazijn de PH-waarde van je hoofdhuid in balans.

Nu is het niet aan te raden om appelazijn puur op je haren aan te brengen. Ik kan je vertellen dat dit geen prettige ervaring was. Verdun het in een spuitflesje met water (1:1) en spuit het mengel door je hele haar. Lekker ruiken doet het nog steeds niet, zelfs niet met wat geurende olieën, maar je kan het een stuk makkelijker aanbrengen op je haar. Dat je haren de rest van de dag zuur blijven ruiken hoef je niet bang voor te zijn. De geur verdwijt zodra je haar is opgedroogd.

Hoe reageert mijn haar

In de beginperiode was mijn haar erg vettig. Hierdoor deed ik mijn haar dus niet los. Wel waren de haartjes aan mijn haargrens een stuk beter te controleren. Ik heb erg veel last van fly-aways, maar in de eerste tijd had ik hier weinig last van. Ik merkte wel dat dit langzaam terugkwam nadat de balans van mijn hoofdhuid was herstelt.

Na enige tijd moest ik erg veel appelazijn gebruiken om mijn haar onder controle te kunnen krijgen. Ik heb het uiteindelijk opgegeven en weer een lekker maskertje in mijn haar gedaan. Dit heeft mijn haar blijkbaar toch nodig.

De shampoobar is te koop bij de Holland and Barrett voor €6,99

De shampoobar gebruik ik nog steeds. In combinatie met regelmatig een maskertje is het een heerlijke shampoo. Mijn haar voelt een stuk minder droog en hopelijk heeft dit een goed effect op lange termijn. Door het maskertje is mijn haarverzorgingsritueel nog niet volledig duurzaam, maar iets is meer dan niets.

Zou jij de shampoobar een keer willen gebruiken?

error

Add a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge