Duurzamer leven – Waar begin je?

Sta jij er wel eens bij stil hoeveel rommel je maakt, hoeveel afval je maakt? Overal om je heen hoor je over duurzaamheid en zero waste. Je weet van gekkigheid niet waar je moet beginnen. Ga je al je plastic producten voor bamboe vervangen? Ga je alleen nog maar de eco-producten gebruiken? Waar begin je? Waar begin je met een duurzaam leven? We weten allemaal dat het moet, maar waar moet je beginnen? Ik heb een aantal tips voor je om hierin de eerste stappen te maken en je vandaag kan beginnen met een duurzamer leven.

Duurzaam leven

Word bewust van wat je gebruikt

Kijk eens goed naar wat je gebruikt en waar je het meeste afval produceert. Op deze manier kan je ervan bewust worden waar je het beste kan beginnen om je eigen leven te verduurzamen.

Ben je iemand die graag de Action bezoekt en thuiskomt met veel meer dan nodig is. Ben je onbewust iemand die altijd in plastic verpakte groentes koopt of kook je vaak de familiemaaltijden, waar elk sausje in een zakje zit verpakt?

Bewustwording is misschien nog geen stap, maar je kan zo wel beter een keuze maken waarin je de eerste stap kan maken. We worden elke dag verleid om nieuwe spullen te kopen. Spullen die allemaal goed verpakt zitten en die je misschien niet eens nodig hebt. Shop bewuster en misschien kan je zo beter deze verleidingen weerstaan.

Reuse, reduce, recycle

De drie richtlijnen van verduurzamen zijn reduse, reuce, recycle. Verminderen, hergebruiken en recycelen. Afval voorkomen is lastig. Zeker in de maatschappij waarin we nu leven. Alles wordt beschermt in een laagje plastic. Zo blijven verse groentes langer vers en worden producten beschermt. Het is makkelijk en goedkoop te produceren, dus ideaal voor eenmalig gebruik.

Willen we plastic voorkomen, dan moet er minder van gekocht worden. Kies voor de groentes die niet verpakt zijn in plastic. Appels kunnen ook prima los in de tas gedaan worden. Koop geen spullen die je echt niet nodig hebt. Verminder de spullen die je in huis haalt en uiteindelijk in de prullenbak belanden.

hergebruiken

Maar spullen zijn soms nodig. Je heb bekers nodig om uit te drinken, kleding nodig om te dragen en ga zo maar door. Zonder spullen is het lastig leven. Hoe vaker je deze spullen gebruikt hoe duurzamer het wordt. Neem je eigen tasje mee naar de winkel, vul je eigen fles met water en kies voor kleding van goede kwaliteit, waar je lang mee kan doen.

Is het echt niet meer wat het geweest moet zijn, kijk dan of je het kan recycelen. Dat hoeft niet te betekenen dat je direct naar de milieustraat moet rennen. Misschien kan je er zelf ook wel iets mee. Pakken melk voor de kinderen om mee te knutselen bijvoorbeeld of vermaak je kleding, zodat het weer past bij de mode van nu. Wees creatief en kijk hoe je een product nog een tweede leven kan geven.

>> Lees ook: Zelf wasmiddel maken – Goedkoop en heel erg leuk

Niet alles nieuw aanschaffen

Voor het maken van nieuwe producten is veel energie nodig. Om een linnen tas duurzamer te laten zijn, dan zo’n dun plastic tasje, moet je je linnen tas minimaal 1000 keer hebben gebruikt. Koop dus niet gelijk de mooiste en duurzaamste tas. Kijk eens wat je in huis hebt liggen of gebruik dat plastic tasje nog een keer.

Het zakje waar het brood in heeft gezeten kan nog prima gebruikt worden als afvalzakje of om andere dingen in te bewaren. Met een kleine aanpassing ben je toch al heel duurzaam bezig.

alle kleine beetjes helpen

Het lijkt misschien een druppel op een gloeiende plaat. Wat voor verschil zal het maken als ik een keer geen wegwerpbekertje gebruik of groentes koop dat niet in plastic zijn verpakt. Bedenk dat als we allemaal die kleine stapjes maken, we uiteindelijk een verschil kunnen maken.

>> Lees ook: Lush shampoo bar en conditioner bar voor droog haar – Review –

Wat ga jij als eerst verduurzamen?

error

Add a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge