Een bezoekje aan het Archeon met kleine kinderen

Met kleine kinderen naar een museum kan een hele uitdaging zijn. Nergens aan zitten staat niet in het woordenboek van mijn kinderen. Gelukkig was ons dagje uit naar het Archeon een groot succes. Lees hier hoe wij een dagje in het verleden hebben ervaren en waarom ook jij naar het Archeon moet.

Het Archeon

Maak een reis door de tijd naar de prehistorie, de Romeinse tijd en de middeleeuwen. In het museumpark Archeon zijn echte opgravingen gereconstrueerd en kan je echt ervaren hoe mensen vroeger leefden. Het park, dat ruim 20 jaar geleden is geopend om de archeologische wetenschap op een aansprekende manier aan het publiek te tonen, is uitgegroeid tot een succesvol themapark.

Onze dag

We kwamen lekker vroeg aan, met onze Dagje-uit-stickers van de AH in handen. Een nog vrijwel verlaten parkeerterein, maar de bezoekers stroomden langzaam binnen. Het eerste waar we naar binnen werden geleid was een typisch museum. Een grote zaal waar verschillende opgravingen te bezichtigen waren. Van potten en pannen, naar een ware opgraving van de slachtoffers van een slagveld. Voor de kleine kinderen (en volwassenen) was er gelukkig ook voldoende te doen. Vele voeltafels lieten je de reconstructies van de objecten voelen en ervaren. Hoe zwaar zijn die aardewerken kruiken eigenlijk? En waar schreven de Romeinen op?

Prehisorie

Volg je de route, dan zie je als eerst de prehistorie. Twee volledig ingerichte hutjes met de dierenhuiden buiten aan de lijn te drogen. Het was een vrij warme dag, maar de hutjes waren lekker koel van binnen. Zelfs in een prehistorische hittegolf is het dus best goed uit te houden. De jongens vonden de bootjes erg interessant. Het eerste bordje “zwemdiploma verplicht” had ik even gemist en zo zaten de jongens met papa en opa in een uitgeholde boomstam op het water.

Als je verder loopt, dan zie je al snel de ontwikkeling van de mens. De huisjes worden strakker en groter. De mensen verbouwden eigen groente in de kleine moestuintjes die ze achter hun huizen hadden. Heel realistisch was het toen ik er een rat doorheen zag springen. Tja, ook in de latere prehistorie hadden de mensen hier last van.

Romeinse tijd

Het was bijna een cultuurshock om de Romeinse tijd in te lopen. Prachtig grote en strak gestucte huizen. Een ware samenleving was er ontstaan. Een leger werd nagespeeld door een groep kinderen die door de straat marcheerde. Mijn kinderen hadden meer oog voor de grote gereconstrueerde boot die er stond, waar ze doorheen konden rennen. De werkelijke boot is nog steeds te bewonderen in een nabij gelegen gebouw, waar hij wordt onderzocht.

Terwijl de Romeinen een heerlijke geurende bloemkoolsoep op het vuur hebben staan, halen wij een ijsje. Op de achtergrond horen we het zwaardgevecht van twee gladiatoren die een gevecht naspelen en begint er een spektakel met pijl en boog.

Middeleeuwen

Hier heb ik erg naar uit gekeken. Ik heb momenteel een lichte obsessie met de middeleeuwen en het lijkt me geweldig om door de gereconstrueerde straatjes te lopen. De jongens zijn al een beetje moe, dus met Morris op mijn arm lopen we langs het vissershuisje, zien we de smid een ketting smeden en proeven we een appelpudding naar middeleeuws recept.

Je kan je echt een voorstelling maken hoe het leven er in die tijd heeft uitgezien. Het grote huis van de koopman, tot het kleine huisje van de schoenmaker, waarbij het bed achterin de winkel stond. In elke achtertuin een klein moestuintje, het buitenhuis en de was hing zelfs bij sommige huisjes buiten.

Mijn jongens hebben de tijd van hun leven gehad. Owen heeft in bijna elk bedje gelegen en Morris wilde alle dierenhuidjes voelen. Maar niet alleen voor kleine kinderen was het hier leuk. Voor de wat grotere kinderen waren er verschillende activiteiten waar ze aan mee konden doen. Sieraden maken of een echt zwaardgevecht. Mijn kinderen zijn hier nog te klein voor, maar als ook mijn jongens wat groter zijn, zullen wij nog een keer het Archeon bezoeken.

error

Add a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge