Een nieuw bed -Van babybed naar peuterbed, hoe pak je het aan

Ons grootste monstertje heeft een nieuwe vaardigheid geleerd. Klimmen! Het is steeds lastiger om hem van de tafel te houden, hem niet op de kast te laten zitten en ook heb ik hem al een paar keer op de commode aangetroffen.

Ook z’n bedje kan hij zelf in. Uit gaat nog wat lastiger als z’n bedhek omhoog is. Omdat ik bang ben dat hij dit ook te snel leert, het ’s nachts toch probeert om eruit te komen en vervolgens van een grote hoogte valt zetten we z’n bedhek omlaag. Hij kan onderhand helemaal zelfstandig z’n bed in en uit.

Meneer wordt groter, z’n broertje heeft over een aantal maanden dit bedje nodig en met al dat geklim wordt het tijd voor een peuterbed.

 

bedje1.jpg
Het bedje met het bedhek omlaag

De overgang naar een nieuw bed is een grote stap voor een kind. Als ik internet moet geloven (en dat doe ik iets te snel) gaat dat niet zonder slag of stoot en moet je als ouder met flink wat dingen rekening houden.

Houd hier rekening mee bij de overgang naar een groter bed

Er klaar voor zijn

Tussen de 18 maanden en 3 jaar schijnt een kind er klaar voor te zijn om in een groter bed te slapen. Er wordt aangeraden om hem zo lang mogelijk in z’n ledikant te laten slapen. Mocht je kind gaan klimmen, zindelijk zijn of zelf de wens voor een groter bed uitspreken, dan is het tijd om over te gaan op een peuterbed.

Een verandering in het leven van een kind is erg ingrijpend. Veranderingen in het leven van een kind volgen zich continue op. Probeer de overgang naar een peuterbed niet te plannen tijdens een verandering. Mocht er een verhuizing aankomen, een nieuwe baby of zindelijkheidstraining bijvoorbeeld is het verstandig om goed te plannen wanneer je over gaat op een ander bed.

Betrek je kind erbij

Waar mogelijk, laat het kind z’n bed of beddengoed kiezen. Praat met hem erover wat er gaat gebeuren en lees boekjes over dit onderwerp voor. Vertel over neefjes/nichtjes of vriendjes met een groter bed. Als z’n nieuwe bed er staat, laat hem dan z’n bed aan andere mensen showen. Hoe cool is het als oma je nieuwe bed mag zien.

Kamertje

zet bij voorkeur het bed op dezelfde plek als z’n ledikant. Dit moet natuurlijk nog wel voldoende veiligheid bieden voor hem. Nu je kind op de onbewaakte momenten z’n kamer kan verkennen is het verstandig om weer even de veiligheid in de kamer te controleren. Liggen er geen gevaarlijke dingen in de kasten, zijn er geen koorten van rolgordijnen waar hij bij kan en staat er geen stoel naast de commode, waardoor hij op de commode kan klimmen, om er vervolgens af te vallen (jep, dat gebeurde dus hier).

Routine

Kinderen hebben baat bij routine. Als de dingen hetzelfde gaat weten ze wat ze moeten verwachten. Na het bad en boekje is het tijd voor bedje. Onze avondroutine is overigens heel anders, maar het klinkt als een mooi voorbeeld.

Als je kind een nieuw bed heeft en je bad en boekje, of je eigen routine, heb gedaan weet hij dat hij moet gaan slapen. Zorg dat hij voldoende bekende dingen om zich heen heeft. Onze grote knul heeft onderhand al een dekbed en een kussen. Deze zal hij ook kunnen gebruiken in zijn peuterbed. Hij gaat ook altijd met een overvloed aan knuffels slapen en z’n eigen knuffel ligt altijd in de buurt. Dit zal ook zo zijn als hij zijn nieuwe bed heeft.

Op het grote wereld wijde web zijn nog veel meer tips te vinden over dit onderwerp, maar deze tips lijken mij het belangrijkste. Tot nu toe hebben we al een deel van deze overstap gemaakt. Aangezien hij zelf uit z’n bed kan, heb ik ervoor gezorgd dat zijn kamer semi veilig is. De stoel staat nog wel naast de commode, maar verder zijn de kastjes nagekeken en de stopcontacten afgeplakt. Het beddengoed zal ook gebruikt worden voor zijn nieuwe bed en natuurlijk gaan ook de knuffels mee.

Nu alleen nog een groter bed.

Hoe ging de overgang naar een groter bed bij jouw kindje? Wat waren de belangrijkste tips volgens jou bij de overgang?

error
2 Comments

Add a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge