Een verstopt melkkanaaltje

’s Ochtends als ik wakker word voelt een borst alsof ik 3 voedingen heb overgeslagen. Het doet al pijn om op m’n rechter zij te liggen. Bij het eerste kermpje pak ik de knul om hem te laten drinken. Nog half slapend denk ik inderdaad dat het aan een gemiste voeding lig dat mijn borst zo aanvoelt. Als hij heeft gedronken voelt het nog niet veel beter. M’n borst voelt nog steeds gespannen en dit keer voel ik verschil tussen de boven en de onderkant van m’n borst. Het is weer zover. Een verstopt melkkanaaltje.

Hoge koorts

Het is niet de eerste keer dat ik dit heb. In mijn kraamtijd heb ik bij beide kinderen een verstopt melkkanaaltje gehad. De laatste keer was met kolven en voldoende aanleggen goed op te lossen. Bij m’n eerste besefte ik pas wat er aan de hand was, toen ik met koorts in bed lag. Mijn grote vriend google vertelde me dat verhoging en een rode pijnlijke vlek op je borst een borstontsteking kan betekenen. Een borstontsteking ontstaat meestal door bacteriĆ«n, maar een verstopt melkkanaaltje kan ook overgaan in een borstontsteking.

De oorzaak van een verstopt melkkanaaltje is niet bekend. Een voor de hand liggende oorzaken is een opeenstapeling van melk. Dit kan komen doordat de borst niet voldoende wordt geleegd. Als er teveel tijd tussen de voedingen zit of als je te snel aan het afbouwen bent. Knellende kleding kunnen ook zorgen dat er een kanaaltje niet goed kan doorstromen, waardoor er ophopingen komen en de melk niet kan doorstromen. Ik ben vrij langzaam de borstvoeding aan het afbouwen. Doordat mijn eerste ervaring met een verstopt melkkanaaltje zo extreem was, ben ik er altijd allert op dat mijn kleding niet knelt bij m’n borst. Waar het dus precies vandaan komt weet ik niet.

Je rust pakken

In de kraamtijd is het nog makkelijk om uit te zieken. Je rust pakken, je kind lekker vaak aanleggen en er zijn voldoende mensen om je heen om je te helpen. Ik zit nu niet meer in m’n kraamtijd en om het nog erger te maken moet ik ’s avonds werken. Langzaam merk ik dat ik steeds wat zieker wordt. Ik heb het koud en zelfs met wolle sokken en een vest wordt ik niet warm. Als ik de kinderen op bed heb gelegd stort ik helemaal in. Ik heb geen trek, ik kan niet liggen of zitten van de rugpijn en m’n hoofdpijn wil maar niet zakken. Jep, ik ben ziek.

Maar hoe behandel je eigenlijk een verstopt melkkanaaltje

Eigenlijk is het heel simpel. Je moet de boel voldoende door laten stromen. Logisch eigenlijk. En dat kan makkelijk door je kind voldoende te laten drinken en proberen de borst helemaal leeg te laten drinken. Aangeraden wordt om je kind 8 tot 12 keer per dag aan te leggen. Omdat mijn knul nog maar 5 keer bij mij drinkt gaat me dat niet lukken. Ik zorg er in ieder geval voor dat hij al deze keren in ieder geval rechts drinkt

Ook worden warmtecompressen aangeraden. Ik vind het het meest prettigst om hiervoor m’n hand te gebruiken. Op deze manier zorg ik ook dat er geen grote broer tegenaan komt of dat m’n borst extra pijn doet door een onverwachte beweging van de kleine.

Er is vaak gezegd dat je de kin van de baby moet laten richten naar de zere plek, maar dit blijkt onvoldoende te werken. Ach, mijn zere plek zit boven en om nu een 6,5 kilo baby in mijn toestand onderste boven proberen te houden lijkt me niet zo’n succes.

Daarnaast is paracetamol een goed middel om de pijn en de koorts te bestrijden.

Een verstopt melkkanaaltje is meestal binnen een dag of 2 over. Ik ben nu anderhalve dag verder en inderdaad heb ik er bijna geen last meer van. Mijn borst is nog pijnlijk, maar gelukkig is het soepel. Hoewel ik moe ben, waar de oorzaak hoogstwaarschijnlijk bij de avonddienst ligt, voel ik me verder prima.

Heb jij weleens een verstopt melkkanaaltje gehad?

error
One Comment

Add a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge