Eerste jaar peuterspeelzaal – Hoe is het bevallen

Met 2,5 jaar was het duidelijk. Mijn zoon had kindjes nodig om hem heen. Waar ik het idee had dat hij daar nog te jong voor was, liet hij blijken dat hij graag meer in contact wilde komen met andere kinderen. Ik was een beetje huiverig, maar toch ging hij uiteidelijk naar de peuterspeelzaal. We zijn nu bijna een schooljaar verder. Zo hebben wij het eerste schooljaar ervaren.

Tijdens de rondleiding van zijn toekomstige basisschool mocht hij een uurtje in de peuterspeelzaal verblijven. Hij vond het geweldig en er bestond geen twijfel dat hij het hier leuk zou gaan vinden.

First day of school

Zo veel zorgen

De eerste keer naar de peuterspeelzaal vond ik mega spannend. Hoe zou mijn ventje het de hele ochtend uithouden? Zou hij het naar zijn zin hebben, contact kunnen maken met andere kindjes, kunnen de juffen hem aan? Ik maakte me natuurlijk zorgen om niets.

Het eerste uurtje mocht ik in de klas blijven om allerlei vragen te beantwoorden. Ik kon gelijk goed zien hoe hij zich in de klas gedroeg. Hij ging direct spelen en haalde van alles uit de kast. Het was allemaal nog een beetje nieuw voor hem. Het luisteren naar de juf was nog moeilijk en hij wist niet echt hoe hij moest spelen met de andere kindren. Toch deed hij een poging, dus ik had er vertrouwen in dat dit goed zou komen.

Drama

Na een paar goede weken ontstond er opeens een vreemde omslag. Waar het precies vandaan is gekomen weet ik niet. Misschien omdat papa hem een keer naar school bracht en hij liever bij papa wilde blijven of hij opeens het besef kreeg dat hij voor korte tijd achter gelaten werd in de klas. Vanaf een week of 6 had meneer er helemaal geen zin meer in. Hij begon al te huilen als wij over school begonnen te praten.

In de ochtend probeerde ik hem voorzichtig naar buiten te krijgen zonder hem te laten weten dat hij naar school ging. Een enkele keer werd hij omgekocht, door hem een snoepje te beloven na school.

Het klinkt misschien een beetje gemeen. Waarom zou je een kind stiekem naar school lokken als het lijkt alsof hij er geen zin in had of misschien zelfs bang was. Het was echter niet zo dat hij het niet naar zijn zin had op school. Als hij eenmaal weer in de klas aanwezig was en was bijgekomen van het drama dat ik hem daar achterliet, was er niets meer aan de hand. Hij vond het geweldig en ik had zelfs moeite om hem weer de klas uit te krijgen. Hij wilde graag nog uren doorspelen.

Spelen op de peuterspeelzaal

Een ochtend extra

Nadat ik was gestopt met werken ging hij 2 ochtenden per week naar school. Dit zou het naar school gaan misschien makkelijker maken, doordat het verser in zijn geheugen lag hoe hij school ervaart.

Ook leerde ik bepaalde maniertjes aan om het voor hem gemakkelijer te maken. Zo kreeg ik door dat ik hem aan de juf moest overdragen. Ik bracht hem elke ochtend even naar de juf, waarna we gingen kijken wat hij ging doen. Het was een kleine verandering die voor hem heel veel betekenden.

Huppelend naar school

Na een paar maanden veel moeite te hebben gehad ging het steeds gemakkelijker om hem naar school te brengen. Ook kreeg vertelde hij steeds meer leuke dingen over school. Ik vroeg regelamtig aan de juf wat er precies was gedaan, zodat ik ook een ingang had in dit gesprek.

Vooral het buitenspelen vond hij leuk en kon hij van alles over vertellen. Als ik van de juf hoorde dat hij had geknutseld, dan ontkende hij dit stellig. Nooit had hij met een kwast of kleurpotlood in zijn handen gezeten en toch kreeg ik allerlei werkjes mee naar huis. Nee, meneer is geen knutselaar.

Met je broertje op de peuterspeelzaal

Maar meneer geniet intens van de peuterspeelzaal. Hij vindt het zo leuk dat hij het aan zijn kleine broertje laat zien. Als het lukt duwt hij Owen in de klas aan tafel, om hem mee te laten doen. Nog even en hij kan echt met zijn broertje in de klas spelen. Volgend jaar Januari zal ook hij starten in deze klas.

Leren

Het afgelopen jaar heeft Morris veel geleerd op de peuterspeelzaal. Het zijn kleine dingen, maar hebben een enorm verschil gemaakt. Hij luistert tegenwoordig een stuk beter. Een groot deel is misschien de leeftijd, maar ook op school leert hij dat niet altijd alles op zijn manier gaat. Ik merk dat hij dingen oppikt, zoals ‘drinken uit een beker, omdat hij een grote jongen is’. Hij leert misschien nog geen woordjes schrijven, maar ook deze lessen zijn enorm waardevol. Zowel voor thuis als voor straks op school.

Maar voor nu hebben we zomervakantie. Een lekker warme zomervakantie. Ik kijk terug op een moeilijk, maar mooi jaar. Het heeft me heel anders tegen de peuterspeelzaal aan doen kijken. Ik ben blij dat mijn kind het zo naar zijn zin heeft en zijn broertje zal binnenkort ook deze leuke tijd gaan beleven.

Hoe kijk jij aan tegen de peuterspeelzaal?

error

Add a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge