Eetdagboek van een (bijna) 2 jarige

Er zijn dagen dat mijn knul goed eet en er zijn dagen dat mijn knul slecht eet. Nu heb ik een dun scharminkeltje en soms maak ik me weleens zorgen of hij wel genoeg binnenkrijgt. Via het voedingscentrum heb ik bekeken wat een kind op een dag nodig heeft en dat naast een dag gelegd van mijn knul.

Eetdagboek peuter

Ontbijt
2 boterhammen zonder korst met marmite en chocoladepasta (hij heeft de helft op)

1 flesje water en later een flesje appelsap

Tussendoor
kindercappucino (opgeklopte warme melk met kaneel) en 2 kleine koekjes.

Lunch
4 schepjes brinta (12 gram) met (ahum) chocolademelk.

Biologisch fruitpouch banaan/appel en een flesje vanilleyoghurt
Even later pikt hij mijn ontbijtkoek.

Avondmaaltijd
Voor het eten wat water en later ook wat sap.

Gewokte groente met woksaus, mie en gebakken kip.
Als toetje een half raketijsje.

eten
Een gemiddelde aanbevolen dagelijkse hoeveelheden van het Voedingscentrum. Dit dient als leidraad gezien, om een gezond dagmenu te maken.

Ontbijt

Het ontbijt is meestal voor meneer geen probleem. Hij krijgt zijn brood op de salontafel en hij kan tijdens het spelen af en toe een hapje nemen. Rond 9u blijkt vaak dat hij z’n brood op heeft en anders genoeg heeft gehad. Soms vinden we nog wat kleine hapjes terug, maar meestal eet hij de volledige 2 boterhammen op.

  b Dit was er nog over van z’n ontbijt
mijn koffie en meneer z’n kindercappuccino

Rond 9u eten en drinken we wat lekkers. Ik neem een bakje koffie en daar hoort natuurlijk een koekje bij. Het woord koekje is trouwens veel te makkelijk voor kinderen. Ze leren snel hoe ze het uit moeten spreken en kunnen er vervolgens makkelijk zelf om vragen.

Lunch

De lunch geef ik vaak opgebroken. Als hij naar bed gaat is het meestal te vroeg voor een volledige lunch, maar te laat om deze nog niet te geven. Een lange tijd gaf ik hem een fles met pap. Voor z’n slaapje wilt hij dit meestal niet en daarom kreeg hij deze met chocolademelk. Zo weet ik ook zeker dat hij voldoende suiker binnenkrijgt :P.

Avondeten

Vandaag werd meneer laat wakker en als hij flink wat eet, zo vlak voor de maaltijd, weet ik zeker dat hij geen hap van het warme eten naar binnen werkt. Doordat ik trek had en hij mij zag eten moest ik hem toch meer geven dan ik in eerste instantie gepland had. Uiteindelijk kwam het goed, doordat de wandeling van vandaag wat uitliep en we hongerig thuis kwamen.

 

eten01
Mijn bordje en meneer had hetzelfde (andere hoeveelheden). Met stokjes eten was trouwens heel interessant

Ik stond ervan versteld hoeveel hij bij het avondeten heeft gegeten. Ik had verwacht dat hij het totaal niet lekker zou vinden, maar hij heeft zitten smullen. Misschien plaats ik het recept nog wel een keer op de site.
Z’n zuivel van vandaag heeft hij al op en dus mocht hij een ijsje als toetje.

Is het genoeg?

Al met al heeft hij ruim 800kcal naar binnen gewerkt. Volgens de WHO zou hij 616 kcal binnen moeten te krijgen op een dag, al hebben vele uitlopende getallen op het internet gezien. Voor het gemak houd ik de waarde van WHO aan. Hij zit dus ruim boven zijn energiebehoefte en zal op deze manier de dagen waarop hij wat minder eet compenseren.
Ook komt hij redelijk aan de porties die het voedingscentrum aanbevelen. Oke, er is nog genoeg ruimte voor verbetering. Zo geef ik regelmatig sap en zou vers fruit natuurlijk beter zijn. Nootjes (of notenpasta) zou wat vaker mogen en hoewel het vandaag goed ging hoop ik dat hij wat meer groente eet. Dat mijn mannetje zo mager is, maakt mij soms wat onzeker over het eten. Gelukkig laat zo’n lijstje zien dat het allemaal wel mee valt.

error

Add a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge