Het vertrouwen was helemaal weg – mijn ervaring met het consultatiebureau

Wat is het bijzonder als je voor het eerst moeder wordt, maar ook zitten er veel twijfels aan. Hoe moet dít en doe ik dát zo wel goed? Ik was in de veronderstelling dat het consultatiebureau mij hier een eind mee op weg kon helpen. Zij zouden mij kunnen vertellen wat ik kon verwachten en mijn twijfels wegnemen.Mijn eerste zoon is geboren toen wij nog in Den Haag woonde. Het eerste bezoekje aan het consultatiebureau vond ik heel wat. Het vond plaats in een groot gebouw, waar verschillende zorgverleners zaten. Het was dus even zoeken waar ik precies moest zijn. De voetjes op de grond wezen me gelukkig de goede weg.

Waardeloos advies

Ik had verwacht dat ik een stapel aan informatie zou krijgen bij elke vraag of twijfel die ik had. Het ging gelukkig goed met mijn kind en elke twijfel was al door google beantwoord. Toch liet ik mijn vragen nog even langs de persoon van het consultatiebureau gaan. Haar antwoord deed mijn vertrouwen in het consultatiebureau direct door het dichtstbijzijnde putje wegspoelen. ‘Doe wat goed bij je voelt en kijk of je baby dit aankan’. Eeh, pardon? Hoe denk jij dat ik het nu aanpak? Dat ik dingen doen die tegen mijn gevoel ingaan of dat ik mijn baby tot het uiterste drijf? Het was een antwoord waar ik niets mee kon, terwijl het consultatiebureau juist mijn baken was, waar ik me dacht aan vast te kunnen houden.

Mijn vragen werden voortaan beantwoord door google, manlief mocht de medische vragen beantwoorden en bij mijn zus spiegelde ik mijn aanpak en vroeg ik hoe zij de dingen had aangepakt bij haar dochters. Ik ging alleen nog naar het consultatiebureau voor de metingen en de prikjes. Zolang hij zijn eigen lijn volgde was er niets aan de hand en als de prikjes binnen waren gingen wij weer op huis aan.

Vóór de geboorte van mijn tweede zoon verhuisden wij naar een andere stad. Niet direct konden we terecht bij het consultatiebureau bij ons om de hoek en werd er eenmalig uitgeweken naar de andere locatie. Ook daar werd mij iets gezegd waar ik het niet zo mee eens was. Mijn zoontje van anderhalf moest ik maar vast opgeven voor de peuterspeelzaal. Op dat moment was ik nog niet in de veronderstelling dat mijn kind daar behoefte aan zou krijgen (al kreeg dat verhaal een iets ander staartje), maar het feit dat ze de gebiedende wijs gebruikte, vanuit een centrum waar ik toch al niet zo’n hoge dunk van had, deed me zeker gas terug nemen van het idee van de peuterspeelzaal.

En toen werd mijn tweede zoon geboren.

Het eerste bezoekje van het consultatiebureau is aan huis en dat was direct gezellig. De verpleegkundige die bij ons langs kwam kende mijn man nog van het vorige ziekenhuis waar zij had gewerkt. Gelijk kwamen er allemaal praatjes, maar ook ik als kersverse mama had een goed praatje met haar. Het was gewoon gezellig en het voelde goed.

De keren erop kwam ik eigenlijk altijd bij haar op het bureau, op een enkele keer na dat we de arts moesten zien. Elke keer werd ik vriendelijk begroet, er werd gevraagd naar mijn man, er was interesse in beide kinderen en het was weer gezellig. Ze gaf haar persoonlijke ervaring bij de momenten die wat lastiger voor mij waren, wat een heel fijn gevoel gaf.

Maar een tweede kindje is altijd anders. Ik had weinig vragen die ik nog meenam naar het consultatiebureau, maar elke vorm van twijfel die ik uitsprak werd beloond met stapels tips en folders. Dit is wat ik had verwacht. Zo zag ik het voor me hoe het consultatiebureau hoort te zijn.

Ik hoor/lees veel verhalen van mensen die een slechte ervaring hebben met het consultatiebureau. Ook ik dacht me daarbij aan te kunnen sluiten. Gelukkig hoeft het niet altijd zo te zijn. Het internet heeft ervoor gezorgd dat we onze informatie zelf op kunnen zoeken en dus niet meer met al onze vragen bij hen komen. En dat hoeft ook niet. Het is niet verplicht om naar het consultatiebureau te gaan. Wel is het prettig als je tijdens je bezoekjes voor de prikjes en de metingen een veilig gevoel hebt.

Ik ben blij dat de laatste bezoekjes alleen maar positief zijn geweest. Hoe kijk jij aan tegen het consultatiebureau?

error
6 Comments

Add a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge