– Ervaring Implanon – Ruim 60 dagen bloeden. Eruit of nog even doorzetten?

De implanon is een klein staafje dat in je arm, onder je huid wordt geplaatst. Deze vorm van anticonceptie zorgt er 3 jaar voor dat je beschermt ben tegen zwangerschappen. Ik liet hem 2,5 maand geleden plaatsen maar sta nu op het punt hem eruit te laten halen.

Het leek me zo’n ideale oplossing. En implantaat die langzaam hormonen af zou geven als anticonceptie. Mijn reden om de implanon te nemen was niet de anticonceptie, maar het feit dat maandelijks zowel de menstruatiepijn als de ovulatiepijn erg heftig is. Zo heftig zelfs dat ik die dagen niet normaal kan functioneren. Ik hoopte dat de implanon mijn cyclus dusdanig zou beïnvloeden dat ik geen last meer zou hebben van deze pijntjes.

De pil was voor mij niet direct een oplossing. Deze vergeet ik vaak te slikken en het was altijd een gedoe. Wanneer is de stopweek, gaat dat lukken met vakantie, heb ik hem vanmorgen wel ingenomen? De implanon leek me zo’n ideale oplossing. Geen gedoe meer met iedere ochtend onthouden of ik hem heb ingenomen. Ik hoopte zo dat dit voor mij zou werken.

Een week later ongesteld

De eerste week met de implanon had ik nergens last van. Geen buikpijn, hoofdpijn of onstilbare honger. Ik heb niet veel informatie over de implanon opgezocht, om te voorkomen dat ik alle horrorverhalen zou lezen. Wat me te verwachten stond had ik niet echt een idee van en de eerst week is het me erg meegevallen.

Een week later begon de ellende. Ik werd weer ongesteld. Gelukkig viel de buikpijn enorm mee en ook het vloeien was een stuk minder heftig. Als dit mijn maandelijkse menstruatie zou zijn, zou ik ermee kunnen leven. Het vloeien duurde alleen langer dan gehoopt. Een week na de eerste dag van de menstruatie was ik nogsteeds aan het bloeden. Het was gelukkig wel een stuk minder erg en ik zat te wachten op de laatste dag.

oneindig ongesteld

De laatste dag kwam helaas niet. Toen ik op een gegeven moment terug ging tellen bleek dat ik al 54 dagen aan het bloeden was. Bijna 2 maanden ongesteld. Dit is een hel. Op het internet vond ik veel soortgelijke verhalen. ‘Over de gehele maand minimale bruine afscheiding’ of ‘na de sex altijd ongesteld’. Hier zit ik niet op te wachten.

Ik stuurde manlief op onderzoek uit. Dit is niet zozeer zijn vakgebied, maar alle medische vragen gaan naar hem. Het oneindig ongesteld zijn is niet iets gebruikelijks volgens de boeken. Pas na 3 maanden gebruik kan je pas zien hoe je lichaam de rest van de tijd op de implanon reageert. Ik moest dus nog even volhouden. Voor het geval had ik toch een belafspraak bij de dokter ingepland. Ik wilde weten of de huisarts nog iets achter de hand had. Helaas miste ik dit telefoontje ivm de kinderen die elkaar op dat moment de haren uit het hoofd trokken.

Vlak voor de belafspraak had de menstruatie een doorstart gemaakt. Ik was weer zoals een gebruikelijke menstruatie aan het bloeden (al dan minder heftig dan zonder de implanon). Ik voelde me slapper en was bang voor bloedarmoede. De volgende dag wilde ik een nieuwe belafspraak maken, maar besloot dat het eigenlijk tijd was om hem eruit te halen.

Haal dat k*tding eruit

Op het moment dat ik bij de dokter zat was ik er helemaal klaar mee. Al ruim een week lichte menstruatiepijn en het gevoel helemaal leeggebloed te zijn. Het feit dat de huisarts in me zou gaan snijden en proberen dat ding eruit te wroeten deed me eigenlijk helemaal niets. Dat k*tding moet weg!

Omdat er nog iemand in de behandelkamer zat, nam de arts mij eerst mee naar de spreekkamer. ‘Want je wil hem eruit halen? Maar wat is het probleem?’ Geirriteerd vertelde ik hem dat ik al ruim 2 maanden aan het bloeden was. Hoe jammer ik het ook vond dat het niet werkte en hoe graag ik ook hoopte dat dit voor mij de oplossing was. Toch was ik er klaar mee.

Toch nog even proberen?

Goed dat deze arts is, keek hij toch nog even naar de andere oplossingen. Iets waarvoor ik de belafspraak tenslotte had gemaakt. Door een gewone pil voor een aantal maanden te slikken kan het bloeden ophouden en niet meer terugkomen, zolang je de implanon in hebt. Het is zonde om hem er nu uit te halen, voor je alle mogelijkheden hebt geprobeerd. Een extra hormoon er tegenaan gooien zou volgens de beste man de oplossing zijn voor mijn probleem.

De meeste mensen willen juist af van de hormonen, maar ik stond te springen om een extra pilletje. Aangezien mijn eigen hormonen mij zoveel ellende opleveren, hoop ik dat dit de oplossing is. Ondanks dat de implanon mij tot nu toe veel ellende heeft opgelevert, geef ik het toch nog een kans. Een aantal maanden er een extra pil bijslikken om het vloeien te stoppen, in de hoop dat het erna helemaal wegblijft.

  • Duim je voor me?
error
14 Comments

Add a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge