Ervaring Mirena spiraal voor heftige menstruatieklachten

Een tijd terug werd bij mij de Mirena spiraal geplaatst. Het zou de oplossing zijn om van mijn extreme menstruatieklachten af te komen. In deze blog vertel ik mijn ervaring met de Mirena spiraal en of ik al van mijn klachten af ben.

Ik heb al een lange weg afgelegd om van de menstruatiepijn af te komen. Ik begon al vroeg aan de pil en na mijn zwangerschappen liet ik de Implanon plaatsen. Helaas had deze een slechte uitwerking op mij. Ook de pil, die ik erna gebruikte, werkte niet naar behoren.

Door de pijn en de hevige menstruatie nam ik de stap naar de gynaecoloog. Ik wilde af van de pijn en ik wilde weten wat eraan de hand was. Een eerdere echo had niets uitgewezen en dus schreef de gynaecoloog een Mirena spiraaltje voor, die ik de week erna kon laten plaatsen.

Ik was een klein beetje teleurgesteld. We gingen dus verder op symptoombestrijding. Toch ging ik mee met de gynaecoloog. Zij heeft er tenslotte voor gestudeerd. De week erop kwam ik terug om hem te laten plaatsen.

Laten plaatsen

Ik moet zeggen dat ik best zenuwachtig was om de spiraal te laten plaatsen. Een vriendin van me had verteld dat ze er geen goede ervaring mee had. Dat in de brief van de gynaecoloog beschreven stond dat je iemand mee moest nemen om je naar huis te brengen en het aan te raden was vooraf een paracetamol te nemen, maakte het er niet makkelijker op.

Verrassend genoeg ging het vrij gemakkelijk. Misschien had het ermee te maken dat ik eigenlijk best ontspannen op de behandeltafel ging liggen. Of doordat ik al twee kinderen heb gebaard, en daardoor ook meer gewend ben iemand tussen mijn benen te hebben. Ik heb er bijna niets van gevoeld. Alleen een soort doffe druk, maar geen pijn. Wel had ik erna nog een dag bloedingen, maar dat is heel normaal.

Eerste menstruatie

Het duurt even voor de spiraal naar behoren werkt. 3 maanden om precies te zijn. Het was dus afwachten. Mijn eerste menstruatie met de spiraal was dus ook niet echt anders dan normaal. Ik had pijn. Veel pijn zoals gewoonlijk. Ik was weer een paar dagen uit de roulatie en zat weer aan een hoge dosering ibuprofen. Wat wel anders was, was dat mijn menstruatie langer duurde. De heftige pijn hield gelukkig op na 3 dagen, maar het bloeden en af en toe wat krampen hielden rustig 2 weken aan.

Mijn ervaring met de Implanon begon ook zo. De moed zakte me al in de schoenen. Zal dit weer de verkeerde kant op gaan? Gelukkig was ik na die twee weken weer even vrij van pijntjes en bloedingen tot de volgende menstruatie.

>> Lees ook: 11 meest gestelde vragen over de menstruatiecup

Ik ben er klaar mee

Met twee maanden had ik weer een afspraak bij de gynaecoloog om te bespreken hoe de zaken ervoor stonden. Ik had eigenlijk al besloten dat ik niet door wilde gaan met de spiraal. Ik had 2 weken bloedingen en hoewel de hevige pijn een stuk minder was, had ik er veel langer last van. Hier won ik dus eigenlijk niets mee.

De gynaecoloog besloot nog niets te doen. De 3 maanden waren nog niet voorbij en de kans bestond dus nog dat het goed zou komen. Ik moet zeggen dat het vertrouwen in de arts een beetje begon af te nemen, maar toch ging ik door met de spiraal.

Ommekeer

Met tegenzin ging ik de derde maand in. Mijn derde menstruatie kwam en ik had me al voorbereid. Echter bleek deze maand heel anders te zijn. De pijn was opvallend minder. Met 1 ibuprofen ben ik de hele menstruatie door gekomen. Ook waren de bloedingen minder heftig en het duurde niet meer 2 volle weken. Lijkt er toch verandering in te komen.

In het telefoongesprek met de gyneacoloog kon ik dus vertellen dat het eigenlijk een stuk beter ging en hoewel ik er nog niet was, had ik er wel vertrouwen in dat het de goede kant op zou gaan. De gynaecoloog vertelde ook dat het de komende maanden nog verder kon veranderen. Ik wilde het dus nog een maandje proberen en sprak met haar af dat ik zou bellen als het toch niet het gewenste eindresultaat zou hebben.

We zijn nu weer een paar maanden verder en eigenlijk gaat het goed. Eindelijk ben ik af van de heftige pijnen en de heftige menstruatie. De duur van de menstruatie lijkt nog steeds af te nemen, en dat terwijl hij al een half jaar zit. Wel heb ik last van tussendoor spotting, maar dat is zo minimaal dat ik er eigenlijk geen last van heb. Het is heerlijk om mijn cyclus door te komen zonder pijnstilling te gebruiken.

Ovulatiepijn

Het enige waar ik nog regelmatig last van heb is ovulatiepijn. Die pijn begint nu net een klein beetje af te nemen, maar hiervoor was deze nog enorm heftig. De Mirena spiraal geeft weinig hormoon af. Hierdoor is je cyclus bijna hetzelfde. De pil vlakt de vrouwelijke hormonen een beetje af, maar met de Mirena spiraal heb je daar geen last van. Je hebt dus de bekende ups en downs en ik heb de bekende dagen enorm veel trek in chocolade. Ik vind het erg fijn dat mijn lichaam weinig wordt beïnvloed door hormonen, maar wel vervelend dat ik nog last heb van ovulatiepijn. Maar goed, als dit het enige is kan ik er wel mee leven.

Ik lijk nu eindelijk een oplossing te hebben gevonden voor de heftige menstruatiepijn. Ik kom mijn maand op een normale manier door. Geen hoge doseringen ibuprofen en niet meer een paar dagen per maand in de buurt blijven van een toilet. Ik kan weer gewoon mijn ding doen, zonder me minder vrouw te voelen.

Heb jij al ervaring met de mirenaspiraal?

error
3 Comments

Add a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge