Getopt met borstvoeding

Al bijna twee weken geleden ben ik gestopt met borstvoeding. Het was een enorme drempel waar ik overheen moest. De 6 maanden heb ik niet vol gemaakt, wat ik me zo had voorgenomen. Het viel me zwaarder op m’n dak, dan ik had verwacht. Ik wilde zo graag door, maar het ging gewoon niet meer.

Het gevecht met de jongen kon ik niet meer aan en ook de tijd en energie die ik erin moest steken had ik niet meer. De flesvoeding was al in huis, dus van de een op de andere dag besloot ik, dat ik ging stoppen.

Hoe ging het stoppen?

Dezelfde dag dat ik was gestopt voelde als een verademing. Ik denk dat ik het die dag ook vooral aan manlief had overgelaten. Onze knul was gelukkig al langere tijd gewend aan de fles en eigenlijk denk ik dat hij de voorkeur had aan de fles. Een fles is voor een kind gemakkelijker dan de borst en ds is de kans groot dat ze een voorkeur aan de fles ontwikkelen. Daarom krijgen de kleine babytjes vlak na de geboorte melk uit een bekertje als de moeder borstvoeding wilt geven, maar het om een of andere rede op dat moment niet kan doen.

Natuurlijk is mijn productie niet direct gestopt. Tot zo’n 3 dagen erna heb ik 1 keer per dag de borst moeten geven. Verder heb ik geen lichamelijke klachten ervan gehad. Mijn productie was al laag en nu het helemaal niet meer gestimuleerd werd rende het helemaal snel terug. Vrij snel erna lijkt mijn cyclus op gang te zijn gekomen. Al een aantal dagen heb ik last van krampen onderin mijn buik. Helaas, want ik vond het wel lekker dat ik daar al zo’n lange tijd geen last van heb gehad.

Hoe gaat het nu?

Nu is de borstvoeding helemaal afgelopen. De momentjes die we samen hadden mis ik wel, maar dat is het dan ook. Er is zoveel rust ontstaan rondom de voedingsmomenten. Omdat hij per keer voldoende voeding krijgt zijn ook de voedingsmomenten flink verminderd. Waar we eerst minimaal 6 voedingen per dag hadden, voldoen nu 4 voedingen. Omdat hij ook al een beetje zelf dingen kan vasthouden lukt het om de fles te stutten en hem zelf de fles op te laten drinken. Dat scheelt een hele hoop momenten zitten en niets doen Daardoor ben ik ook ontspannender voor de momenten dat ik wel met hem ga zitten. Ik geniet weer van de voedingsmomenten en ook de kleine doet dat. Misschien is het ook de fase waar hij in zit, maar hij lijkt met sprongen vooruit te gaan. Alsof er meer ruimte is om zich verder te ontwikkelen en hij minder moeite moet doen om zijn buikje rond te krijgen.

drinken01.jpg

Borstvoedings-tag

Ik kwam deze tag tegen en ik vind hem wel leuk om je een beeld te geven hoe het borstvoeden in mijn geval was. Hierbij dus de Borstvoedings-tag van Simone van papa is de liefste .

Geef je borstvoeding of heb je borstvoeding gegeven?

Bij de eerste heb ik op 1 week na de borstvoeding 6 maanden volgehouden. Nummer twee heb ik zelf mogen voeden tot 5 maanden en 2 weken. Bij de tweede begonnen we rond de 4 maanden een avondfles met pedermelk te geven en even later moesten we ook een fles met poedermelk overdag geven om de voedingen aan te vullen. Het leek er sterk op dat hij niet genoeg had aan de borstvoeding.

Ging/gaat het voeden makkelijk of moeilijk?

In het begin was het verschrikkelijk. Ik had enorme kloven. Dit had niets met het aanhappen te maken of een verkeerde manier van aanleggen. Dit werd wel veel gezegd op internet, wat erg frustrerend was. Alles ging goed, maar mijn tepels zijn er niet tegen opgewassen. Uiteindelijk, na 4 weken gebruik te hebben gemaakt van tepelhoedjes, ging het een stuk beter.

Vind je het fijn of noodzakelijk kwaad?

Ik vond het erg fijn dat ik mijn kind het beste kon geven wat er mogelijk is. Wel vond ik het lastig om steeds te moeten gaan zitten, ervoor wakker te moeten worden en zoveel tijd en energie eraan kwijt te zijn. Als ik het niet trok gaf mijn man hem een flsje en kon ik weer een hele tijd vooruit.

Vooraf inlezen of voorlichtingscursus?

Ik heb me veel ingelezen over borstvoeding, maar vond het nog steeds wel een ingewikkeld iets. Ik kon me er niets bij voorstellen. Bij de tweede dacht ik, dat doe ik wel even. Grote vergissing! Mochten we ooit nog een derde kindje verwachten, dan ga ik zeker naar de lactatiekundige in de hoop dat de kloven mij die keer bespaard zullen blijven.

Zoogcompressen, tepelhoedjes, zalfjes en/of andere hulpmiddelen?

De eerste maanden zijn zoogcompressen onontkomelijk toch? Bij mij in ieder geval wel. Ik had één voeding extra per dag, waardoor het altijd wel aan het lekken was. Ook was ik bij de tweede erg gevoelig vor schattige dingen die de kinderen deden.
Verder heb ik, zoals ik al zei, 4 weken gebruik gemaakt van tepelhoedjes. Zalfjes voor mijn tepels hadden niet voldoende effect, dus na een aantal keer gebruikt te hebben ben ik daar snel mee gestopt.

Kolven of live voeden?

Ik sluit me aan bij de bedenker van dit lijstje.
“kolven is niet leuk. Daar heb ik echt een hekel aan. Ik voed liever live.”

Nadat de eerste weken pijn over is, was voeden voor mij absoluut niet meer pijnlijk en zit je gezellig met je kindje. Kolven is altijd onprettig gebleven. Ik vond het vervelend om mezelf op te sluiten op mijn werk of thuis weg te gaan van de visite. Soms wilde ik het ’s avonds doen en kwam ik er te laat achter, waardoor mijn bedtijd met een half uur naar achter schoof. Ook voelt het niet fijn aan je borsten. Kortom, gewoon erg vervelend allemaal.

Rustig voeden in het openbaar of ietswat krampachtig verstopt?

Bij mijn eerste kind vond ik voeden in het openbaar niet prettig. Gelukkig kon ik het allemaal zo plannen dat dat goed kwam. Bij mijn tweede moest ik wat vaker voeden en kwam het dus regelmatig voor dat ik in het openbaar moest voeden. Van een collega had ik geleerd om altijd twee truitjes te dragen. Een hempje die je omlaag kan trekken en je buik blijft bedekken. Een shirt die je omhoog kan doen om je borst te ontbloten en je kind kunt aanleggen. Ik droeg vaak een wat wijder shirt, zodat ik stiekem onder mijn shirt alles kon prepareren om vervolgens snel die jongen aan te leggen. Hier was ik op een gegeven moment heel handig in. Vooral ook als je kind het makkelijker aan kan happen is dit iets wat beter gaat.

Voeden voor bepaalde tijd of zien hoe ver je komt?

Bij mijn eerste wilde ik een half jaar voeden. Dit had te maken met de medicatie die ik op dat moment nam. Ik gebruikte antidepressiva en mijn gebruikelijke middel was een vrij nieuw middel. Ze wisten niet goed hoe het zou zijn met de zwangerschap en borstvoeding. Ze weten alleen dat het over gaat in de borstvoeding.
Het eerste half jaar is borstvoeding het beste voor je kind en een half jaar zou te doen moeten zijn om tijdelijk een vervangend middel te gebruiken.
Bij de eerste is dit plan uitgevoerd. Bij nummer twee ben ik perongeluk gestopt met mijn medicatie (ik was vergeten een nieuw recept aan te vragen en toen ik uiteindelijk mijn nieuwe recept binnen had, was ik al een week gestopt). Ik had dus langer door kunnen gaan, maar mijn lichaam werkte niet mee.

Het leukste aan borstvoeding geven is….

Het leukste is als het contact wordt verbroken, doordat er een jongentje naar je gaat lachen. Dat hij zo’n big smile heeft dat de vacuüm wordt verbroken is zo schattig. Ook vond ik het heerlijk als er een klein knulletje zich helemaal vol had gegeten, om vervolgens in slaap te vallen. Dan ligt hij nog zo lekker dicht tegen je aan en kan je niets anders dan lekker knuffelen.

Minder leuk aan borstvoeding geven is….

De pijn en de ongemakken in de eerste weken. Dit onderschat denk ik elke aanstaande moeder. Zelfs een moeder met al eerdere ervaring met borstvoeden.

Daarnaast de energie die het kost. Het is niet even aanleggen en erna weer doorgaan, maar ook werd ik erg moe en wazig tijdens het voeden. Vaak merkte ik al vooraf dat het tijd was om te voeden. Ik kon niet meer helder deken, wilde het liefst even gaan liggen en al snel volgde dan ook de (soms pijnlijke) gevulde borsten.

Welke tip of advies zou je andere borstvoedende mama’s willen geven?

Een tip geven is lastig. Elke vrouw en elke baby is anders.
Voor een beginnende moeder is het misschien wel handig om te oefenen met houdingen. Dat vond ik bij de eerste heel moeilijk, maar bij de tweede ging het super makkelijk. Als je dit al een beetje onder de knie hebt scheelt het een hele hoop gedoe.
Schaam je niet als het niet gaat en doe wat bij jouw het beste voelt. Ik ben uiteindelijk langer doorgegaan dan ik achteraf gezien had moeten doen. Mijn jongen was het al langer zat.

Wat vond jij het leukste aan borstvoeding geven?

error
One Comment

Add a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge