Gezond en vol haar. Hoe doe je dat?

Gebruik goede producten voor je haar, pas op met warmte, voed je haar met een goed maskertje. Er zijn voldoende manieren te verzinnen om gezonder en voller haar te krijgen, maar wat zijn nou echt de manieren waarmee je een volle bos kan krijgen? Goede verzorging voor je haar hoeft niet moeilijk te zijn en met deze tips kan iedereen van glanzende lokken genieten.

Minder wassen

Veel mensen zijn al overgestapt op ‘no-poo’. Je haar nooit meer met shampoo wassen. Het is een extreme stap en veel mensen zweren erbij. Ikzelf vind het iets te drastisch en er zijn momenten dat je het gewoon moet wassen. Na het sporten of als een kindje brinta in je haar heeft gesmeerd gaat ‘no-poo’ er bij mij niet in. Toch is minder wassen goed voor je haar. Je hoofdhuid heeft veel te voorduren met alle middeltjes die langs komen en styling die het moet ondergaan. Door je haar minder te wassen ontlast je je hoofdhuid, waardoor er weer een goede balans in de aanmaak van talg komt. Talg heeft een beschermend en verzorgende fuctie voor je hoofdhuid, maar het is ook voedend voor het haar. Niet voor niets wordt er gezegd dat je je haar 100 keer moet doorborstelen om het mooi te laten glimmen. Het is de talg die je door je haar kamt, waardoor het er fantastisch uit gaat zien. Door je haar veel te wassen verdwijnt deze talg. Hierdoor heeft het niet meer de voedingsstoffen die het nodig heeft en droogt je haar uit.

Was je je haar teveel of te grondig, dan is het belans kwijt in de productie van talg. Doordat je hoofdhuid uitdroogt door al het wassen, gaat je lichaam meer talg aanmaken. Dit zorgt ervoor dat je haar sneller vet wordt. Door af en toe een dag minder te wassen, kan je het langzaam afbouwen. Een mooi streven is als je het één of twee keer in de week kan wassen.

Leave it to the professional

Dat er chemische stoffen in haarverf zitten is direct te merken als je de verf aan het mengen bent. De sterke geur prikt in je neus en je ogen. Doordat kappers dagelijks in deze walmen moeten staan, is de kappersverf met vriendelijkere middelen gemaakt. Hierdoor is de verf minder lang houdbaar. Daarnaast weet de kapper precies wat goed is voor jouw haar. Er zit een groot verschil in het verven van dun haar of dik haar, de kleur van je orginele haar en of het een uitgroeibehandeling is of je naar een gehele nieuwe kleur overstapt. Je kapper weet precies hoe jouw haar behandeld moet worden en het toch gezond blijft. Het kost wat meer, maar het is zeker de moeite waard als je je haar gezond wil houden.

Van binnen uit

Gezond eten is in elk opzicht belangrijk. De vitamines die je uit voeding haalt zijn belangrijk voor verschillende dingen van je lichaam. Zo ook voor je haar.
Dat vitamine B goed is voor je haar is bij veel mensen bekend. Het zorgt ervoor dat je haar sterker en elastischer wordt en gaat haaruitval tegen. Ook vitamine A en E hebben een positief effect op het haar. Vitamine E stimuleert nieuw haargroei en vitamine A werkt preventief tegen het uitdrogen van het haar. Bij elkaar kan dit ervoor zorgen dat je een volle bos gezond haar hebt.
Volgens het voedingscentrum hebben wij met een gezond Nederlands dieet geen vitaminesupplementen nodig. Waarom ik dit toch in het rijtje heb gezet is omdat ik positief effect heb ervaren na het nemen van suplementen voor je haar (Kruidvat huid, haar & nagels). Na mijn eerste zwangerschap had ik extreme haaruitval, wat door een kinderziekte (hand, voet en mondziekte) nog eens versterkt werd. Door mijn radeloosheid greep ik naar de vitaminesupplementen en na enige tijd werd mijn haaruitval minder. Natuurlijk duurt het even voor je het effect merkt en omdat de verandering langzaam intreedt had ik het amper door. Toch had ik op gegeven moment minder haaruitval dan ik ooit heb gehad. Heel fijn natuurlijk, maar hoe weet ik dat het niet aan het seizoen ligt of aan andere externe factoren? Na enige tijd ben ik gestopt met het innemen van de pillen. Domweg vergeten en steeds minder gemotiveerd zijn. Na 3 maanden viel mijn haar weer met bosjes uit.

Let it be

Als je krullen hebt wil je het stijl en als je haar stijl is wil je krullen. Wie herkent dit niet. Iedereen wil het net even anders dan dat je nu hebt. Tenslotte staan die krullen bij de buurvrouw zo mooi, maar staan die steile lokken van je vriendin zo stijlvol. Dat wil je ook.

Om dit soort haarstijlen uit te voeren zijn er soms uren in de warme krullers of met de stijltang aan de slag en zijn er meerdere producten nodig om je haar datgeen te laten doen wat je wil.

Dit allemaal kan erg belastend zijn voor je hoofdhuid en van al die hitte kan je haar flink uitdrogen. Kijk eens goed naar je haar en zie wat het uit zichzelf doet. Soms is het voldoende om een mooi speldje in te doen of kan je een sjieke staart maken. En zonder al die producten hoef je je haar ook een stuk minder te wassen.

Hoe zorg jij dat je haar gezond blijft?

error
One Comment

Add a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge