Gezondheidsvoordelen van Koffie

Ik ben een fervent koffiedrinker. Ik kom uit een lange lijn koffiedrinkers. Het is me met de paplepel ingegoten. Als jong meisje kreeg ik al slokjes koffie vanaf het schoteltje van m’n oma. Ook speelde ik altijd met het lepeltje van de koffie van m’n vader en moeder. Daarom wijdt ik het volgende artikel graag aan het bruine goud en zijn vele voordelen.

Koffie maakt gelukkig

En niet alleen omdat ik zo blij wordt als ik een bakje koffie mag drinken. Cafeïne stimuleert het centrale zenuwstelzel en werkt ook als mild antidepressivum, omdat het de productie van serotonine, dopemine en noradrenaline stimuleert. Je ‘happy’ hormonen krijgen als het ware een boost. In meerdere studies is al geconcludeerd dat koffiedrinkers een kleinere kans maken op depressie.

Verbetering van de sportprestatie

Aangetoont is dat het gebruik van cafeïne voor de workout de calorieverbranding met 15% toeneemt.
Dit komt onder andere omdat er calium uit je spieren vrijkomt. Hierdoor kan je meer weerstand geven bij je training. Je kan dus zwaarder trainen. Ook helpt cafeïne om achteraf spierpijn te voorkomen.
Je hebt een langere uithoudingsvermogen met gebruik van cafeïne. Doordat cafeïne het lichaam helpt om vet te verbranden in plaats van glycogeen, kan je je workout langer volhouden. De voorraadglycogeen is meestal binnen 30 minuten op.

Geen fancy bakkie, maar gewoon koffie, opgeklopte melk en een klein beetje kaneel.

Grootste bron van antioxidanten

“Een antioxidant is in staat om schadelijke vrije radicalen te neutraliseren, die door hun ongepaarde elektron sterk geneigd zijn moleculen uit de omgeving te oxideren.” Aldus wikipedia. Een meerderheid van de studies heeft aangetoond dat koffie goed voor je is. Zo is koffie gekoppeld aan een verminderd risico op diabetes type 2, leverziekte, Alzheimer en meer. Koffie staat bol van een aantal krachtige antioxidanten en omdat je per dag makkelijk meerdere koppen koffie kan drinken is koffie de grootste bronnen van antioxidanten. In de Noorse en Finse studies, werd koffie aangetoond als de grootste anti-oxidant bron, die ongeveer 64% van de totale anti-oxidant inname bedraagt.

Nu is het van belang dat koffie met mate wordt gedronken. 2 tot 4 bakjes koffie is voldoende om profeit te hebben van deze voordelen. Meer dan 4 bakjes koffie heeft geen meerwaarde. Bij echt extreem gebruik (meer dan 8 kopjes koffie) zullen er ook nadelige effecten aan het consumeren van caffeïne toe te schrijven zijn.

error
2 Comments

Add a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge