Help, hij is geen baby meer – Ik ben baby-af

Bij de geboorte van mijn eerste zoon kon ik wegdromen bij het toekomstbeeld wat in het verschiet lag. Hoe zou mijn knul zijn als hij een peuter, een kleuter of een tiener zou zijn? Ik was zo benieuwd wat voor mannetje dit zou worden.

Nog geen negen maanden later bleek ik zwanger te zijn van onze tweede zoon. Eerder dan verwacht werd mijn toekomstbeeld uitgebreid en kon ik weer wegdromen naar hoe deze kleine babietjes zouden zijn als het twee grote knullen zouden zijn. Hoe zoude deze kleine knullen opgroeien tot grote broers?

Lees ook >> Twee broertjes – Hoe doen ze het samen

Baby Owen

Twee onder twee

Owen werd geboren toen Morris 17 maanden oud was. Morris was eigenlijk nog een baby. Een aantal maanden eerder had hij leren lopen en met alleen een aantal woorden probeerde hij zichzelf duidelijk te maken. Met een kleine baby in mijn armen en een grote baby naast me kon ik me geen voorstelling meer maken hoe deze jongens over een paar jaar zouden zijn.

Anderhalf jaar verder

Er is veel gebeurd in de afgelopen anderhalf jaar. Owen is van een kleine baby uitgegroeid tot een flinke knul. Zijn broer is een tenger mannetje, maar Owen is al een hele kerel. Iets meer dan 10 centimeter kleiner dan Morris en maar een enkele kilo lichter is het echt een flinke vent.

Maar niet alleen in formaat is het al een grote jongen. De eigenwijsheid en zijn zelfstandigheid doet me telkens weer verbazen. Gaat de deur open, dan weet hij duidelijk te vertellen dat hij naar buiten wil (door een enkel woordje ‘ikook’) en zet hij het op een rennen. Hij pikt zo snel de dingen op die hij zijn broer ziet doen, dat hij me elke dag weer met iets nieuws verrast.

Bijna kleuter

Morris is al een echte peuter. Hij zegt niet alleen ‘nee’, maar ‘nee mama, dat wil ik niet’. Het gebruik van woorden en zijn grammatica is volgens mij mijlen voor zijn leeftijdsgenoten (Trotse mama! Maar google wist me beter te vertellen en is het een goed gemiddeld ventje).

Sinds een aantal weken zijn we begonnen aan de zindelijkheidstraining en dit gaat steeds beter. We durven zelfs al hardop te zeggen dat hij zindelijk is, met af en toe nog een ongelukje.

Ik zie Morris steeds meer als kleuter en steeds minder als die kleine peuter. Eigenwijs zal hij altijd blijven, maar steeds meer is het een mannetje dat zijn eigen weg in de wereld probeert te ondekken.

Lees ook >> Zindelijkheidstraining bij een eigenwijze peuter

Twee grote jongens

Baby af!

Ik moet me er nog bij neerleggen, maar volgens mij ben ik echt baby af. Natuurlijk is Owen al ruim een half jaar dreumes, maar volgens de engelsen is hij nog altijd een baby en ik heb geprobeerd hem nog lange tijd zo te zien. Dat mijn kleine ventje geen baby meer zou zijn…. Dat ik mama zou zijn van twee jongetjes in plaats van twee baby’s….. Dat mijn knullen al zo groot zijn…. Dat de tijd zo snel is gegaan….

Ik pink nog snel een stiekem traantje weg als ik ze nog een kus geef voor ik ook mijn bed in duik. Dit zijn niet meer mijn jongens. Dit zijn mijn mannen. Ik ben baby af! Ik ben mama van een pre-peuter en een pre-kleuter.

 Mag de tijd nu weer in slow-motion gaan?

error
3 Comments

Add a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge