Herfstdip? Zo kom je ervan af

De blaadjes vallen van de bomen en ook mijn energielevel lijkt op de grond gevallen te zijn. Motivatie en inspiratie zijn ver te zoeken en het liefst doe ik nu een dutje. Is dit nu een herfstdip en hoe kom ik ervan af?

Waar een herfstdip precies vandaan komt is niet bekend. Toch heeft 4 op de 10 mensen hier last van. Een gebrek aan zonlicht lijkt de grootste oorzaak te zijn, maar het zegt niet alles. Het is genetisch bepaald of je wel of niet vatbaar bent voor een herfstdip. Grote delen van de Ijslandse bevolking lijdt niet aan een seizonsgebonden depressie, aldus wikipedia, terwijl daar het aantal daglichturen aanzienlijk minder is.

Een herfstdip is niet direct een depressie, maar de symptomen komen aardig in de buurt. Je bent onder andere vermoeid, je hebt nergens zin in, je kan je niet goed concentreren en bent prikkelbaar. Een depressie te boven komen is moeilijk. Vaak is het niet te doen zonder de hulp van een arts. Een dip is gelukkig minder heftig, maar nog steeds heel vervelend. Met de volgende tips kan je ervoor zorgen dat je weer kan genieten van dit seizoen.

herfst2

Licht

Onder invloed van zonlicht wordt de aanmaak van melatonine geremd. Melatonine zorgt ervoor dat je slaperig wordt en hierdoor ervaar je in de donkere maanden meer moeheid. Een simpele oplossing is de gordijnen open gooien of even lekker naar buiten. Dit laatste is ook goed voor de aanmaak van vitamine-D. Dit wordt aangemaakt als de huid in contact komt met direct zonlicht. Je moet hiervoor dus echt naar buiten. Met de kou kleden we ons natuurlijk dik aan, maar voor een optimale aanmaak van vitamine-D is dagelijks een half uur zon op de ontblote armen nodig. Op warme dagen zou dit nog kunnen, maar als de temperatuur echt gaat dalen is dit lastig. Gelukkig is vitamine-D ook te verkrijgen in pilletjes.

Beweging

Eigenlijk weten we het allemaal. Een half uur per dag intensief bewegen is goed voor een mens. Maar helpt het je ook echt van je dip af? Een half uurtje uit je dag nemen om je even te concentreren op je sport kan voor een enorme ontspanning zorgen.

Ook zorgt sporten ervoor dat je verschillende neurotransmitters aanmaakt. Endorfine en dopamine zijn hier goede voorbeelden van. Het effect van deze neurotransmitters kan voldoende zijn om je dip te boven te komen. Daarnaast halveert sporten de kans op een depressie. Soms moet je even de drempel over om te gaan bewegen, maar het loont meer dan voldoende.

Nachtrust

In de herfst en winter gebruiken we veel energie. Ons lichaam moet harder werken om ons warm te houden. Dit is ook de reden dat je meer trek krijgt. Een nachtje goed slapen kan wonderen doen. Niet altijd even makkelijk voor iemand met een druk leven. Komt het jou ook regelmatig voor dat je nog even een half uurtje doorgaat met het één of ander? Toch is het verstandig om dat half uurtje doorgaan over te slaan en goed te slapen. Dit betekent de volgende dag meer energie, waardoor je efficiënter kan werken.

herfst.jpg

Voeding

De extra energie die ons lichaam vraagt in de koude maanden, vraagt ons lichaam vaak in de vorm van koolhydraten. We eten een stevige stamppot of zelfs een hele zak chips. Deze overdaad aan koolhydraten kan je een suf en moe gevoel geven. Precies het gevoel dat je wil vermijden als je te maken hebt met een herfstdip. Een goede balans in je voedingspatroon is dus van belang. Zorg voor voldoende eiwitten in je dieet om je een verzadigd gevoel te geven en probeer alle verleidingen te weerstaan.

Daarnaast zijn vitamines niet geheel onbelangrijk. Het Nederlands voedingspatroon zou in principe geen tekortten in vitamines veroorzaken. Toch is het fijn dat een multivitamine ervoor kan zorgen dat je geen tekorten opbouwt. Geef toe, deze maanden is het lastig alle verleidingen in de schappen te weerstaan en braaf die frisse salade voor jezelf op te dienen.

Verwennen

Niet geheel onbelangrijk is dat je goed voor jezelf blijft zorgen. Natuurlijk doe je dat met bovenstaande tips, maar pak ook eens een dagje/uurtje dat je iets doet voor jezelf waar je echt van kan genieten. Ga naar de sauna of lees een goed boek, steek de kaarsjes aan tijdens de avondmaaltijd. Het zijn de kleine dingen die deze maanden mooi maken en waardoor jij je gelukkig blijft voelen.

Hoe zorg jij dat je goed de herfst doorkomt?

error

Add a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge