Hoe gaat het nu op de peuterspeelzaal?

Drie maanden geleden ging onze zoon voor het eerst naar de peuterspeelzaal. Ik vond het nogal wat. Ik heb nooit gedacht dat het nodig was om mijn kind naar de peuterspeelzaal te doen. School begint tenslotte bij de kleuterschool en pas op die leeftijd zijn kinderen er klaar voor om met andere kinderen te spelen. Toch hebben we besloten om hem naar de peuterspeelzaal te laten gaan.

Vanaf ongeveer de leeftijd van twee zag ik aan die kleine knul dat hij graag met andere kindjes was. Hij zocht ze op in de speeltuin en zelfs in de winkel vertelde hij aan andere kinderen wat hij aan het doen was. Bij de rondleiding van school bleef hij in de peuterspeelzaal spelen tot wij rondgeleid waren en zelfs toen kregen we hem niet gemakkelijk mee. Meneer was helemaal klaar voor de peuterspeelzaal en mama moest maar snel aan het idee wennen.

Lees ook >> Wel of niet naar de peuterspeelzaal

peuterspeel2
Dit was een half jaar geleden. Wat was hij hier nog klein!

De eerste keer

De eerste keer dat ik hem naar de peuterspeelzaal bracht vond ik mega spannend. Niet alleen moest ik opeens met mijn kind ergens op tijd aanwezig zijn, wat ik al een hele opgave vond, maar ook ging ik mijn kleine mannetje daar achterlaten. Het introductiegesprek met de juf vond plaats in de klas. Wat was dit fijn. Ik kon zien wat mijn knul deed, terwijl ik het gesprek met de juf had. Natuurlijk vertelde ik veel te veel. ‘Hij doet dit en dan moet jij dat…..’ Een juf weet natuurlijk prima op het gedrag van een kind in te spelen. Ze zijn wel wat gewend. Toch gaf ik haar, voor het geval dat, de hele gebruiksaanwijzing mee.

schooloutfit1

En toen was het tijd om naar huis te gaan. Met mijn telefoonvolume op 10, liep ik schoorvoetend de klas uit. Meneer zag me al een half uur niet meer staan en toen ik dag zei keek hij niet op of om.

Nieuwe dingen leren

‘Mijn kind houdt niet van knutselen’ vertelde ik de juf, dus toen ik een geknutselde spin mee naar huis kreeg stond ik even gek te kijken. Papa was supertrots. Zijn knul had deze spin geknutseld. Maar het bleef niet bij dingen maken op school. Ook thuis zagen en hoorde we veel nieuwe dingen. De liedjes begonnen al vanaf dag één. Zomaar uit het niets begon hij een liedje te zingen, terwijl hij ervoor alleen af en toe iets mee neuriede. Ook pakt hij tegenwoordig zelf al de stiften uit de kast om mama d’r notitieboek in te kleuren.

Huilbuien

Nadat ik meneer de eerste paar keer naar school had gebracht was het de beurt aan papa. Knul is echt een papa’s kindje en vond het wel leuk dat papa wat langer thuis was. Ik moest een paar uurtjes in de ochtend werken en kon hem dus niet wegbrengen, maar gelukkig wel ophalen. Het tranendal begon al voor school. Hij wilde bij papa blijven en niet naar school. Met pijn in zijn hart heeft papa hem aan de juf overhandigd, terwijl meneer uit alle macht probeerde bij papa te blijven.

Een uurtje later bleek hij nog niet stil en werd papa gebeld dat hij hem beter kon ophalen. Gelukkig keek papa op weg naar school door het raam en zag dat hij opeens lief aan het spelen was. Tijdens het telefonisch overleg heeft hij met de juf besloten dat het toch beter was om hem nog even te laten spelen.

Toen ik hem ophaalde was er niets te merken van het grote verdriet. Met moeite kreeg ik hem de klas uit. Wel bleek hij een beetje ziek te zijn, toen hij thuis de hele boel onder spuugde. Het verklaarde de huilbui van deze ochtend, maar het was niet een eenmalige huilbui.

De huilbuien bleven een aantal weken aanhouden. Het was moeilijk om vol te houden dat hij naar school moest. Papa wilde al veel eerder de handdoek in de ring gooien. Vreselijk vonden we het om ons kleine mannetje zo huilend achter te laten. Wel zag ik verbetering in de ochtenden. Het huilen werd minder heftig en minder lang. Wat was ik blij toen de juf zei dat hij maar een half uur had gehuild in plaats van het gebruikelijke uur.

Sinterklaas

De man met de witte baard was weer in het land en dit werd natuurlijk ook op school gevierd. Een extra ochtend naar school om dit groots te vieren. Papa was deze ochtend vrij en we brachten hem samen naar school. Al de avond ervoor hadden we hem enthousiast gemaakt. Sinterklaas zou komen en hij zou veel pepernootjes krijgen.

Die ochtend had hij er zin in. In een drafje liep hij voor ons uit. Geen enkele keer stribbelde hij tegen. Voor de zekerheid waren we ruim op tijd vertrokken en zo stonden we opeens 10 minuten voor tijd voor de deur. Geen enkele traan is er gelaten en hij stond te popelen om naar binnen te gaan.

Na het grote feest had hij vele verhalen en de drempel van school was opeens een stuk lager. De vrijdag erop gingen we weer op weg naar school en ook deze ochtend vertrokken we voor de zekerheid op tijd. En weer waren we zo snel op school dat de deur nog niet open was. Hij had er zin in en het leek alsof hij nooit de huilbuien heeft gehad.

 

peuterspeelzaal
Hij kijkt niet op of om als mama gedag zegt

Vakantietijd voorbij

Met onze eigen vakantie en de schoolvakantie is het nu drie weken geleden dat onze knul naar school is gegaan. Toch heb ik er het grootste vertrouwen in dat hij er weer zin in heeft. Komende vrijdag gaan ik en manlief hem weer samen wegbrengen, al vind ik het toch een beetje spannend hoe hij reageert. Ik ben bang dat hij helemaal opnieuw moet wennen.

We zitten eraan te denken om hem een extra ochtend naar school te doen. De laatste keer dat ik hierover iemand sprak was de woensdagochtend nog vrij en aangezien dit papa zijn (gebruikelijke) vrije dag is komt dit prima uit. Toch twijfel ik of ik dat wel wil. Deze moeder vindt het allemaal veel te snel gaan.

Ging/gaat jouw kind naar de peuterspeelzaal?

 

 

error
One Comment

Add a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge