Hoe mijn peuter weer goed ging eten

Al van jongs af aan is het een mager scharminkeltje. Hoewel hij altijd zijn lijn goed volgde, een spekbaby is het nooit geweest. Het laatste jaar is hij flink in centimeters gegroeid, maar op de weegschaal is geen verandering te zien.

Al vanaf de eerste hapjes heeft meneer een voorkeur. Zijn broertje eet alles, maar deze knul lust geen rode bieten, bruine bonen en zo kan ik nog wel een tijdje door gaan. Brood heeft hij altijd goed gegeten en ook de vloeibare caloriën gingen makkelijk naar binnen. Af en toe hield ik een dag bij wat hij allemaal naar binnen kreeg. Dit was dan altijd goed en zolang hij niet afviel zouden wij ons geen zorgen maken.

Ik maak me zorgen

Ik moet eerlijk bekennen dat ik me altijd een beetje zorgen heb gemaakt. Als er een dag slecht gegeten werd, dan begon het te kriebelen. Papa vond dat niet nodig. Hij zag dat hij goed at en knul was altijd apeutereten2ctief. Waarom zouden we ons dan zorgen maken? De laatste keer bij het consultatiebureau zeiden ze wel dat we op moesten gaan letten, maar er was nog geen man overboord.
Omdat ik me altijd al een beetje zorgen maak, geef ik mijn kind graag wat extra. Heeft hij in de ochtend honger, dan geef ik hem een boterham extra en na een goed ontbijt krijg hij een volle fles chocolademelk. Chocolade is meneer dol op en het werd regelmatig gegeven om maaltijden te compenseren.

Een aantal weken geleden was meneer opeens langere tijd niet lekker. Hij had koorts en had daardoor weinig eetlust. Papa begon zich nu ook zorgen te maken. Afgelopen maanden is hij nog flink wat centimeters gegroeid, maar als we hem op de weegschaal zetten is hij weer niet aangekomen, maar zelfs afgevallen.

Gelukkig hebben we een plan, wat heel goed werkt om meneer weer aan het eten te krijgen.
Wij hebben een paar kleine dingen veranderd, om deze peuter voldoende te laten eten op een dag.

 

Tussen de maaltijden niet meer dan één tussendoortje

Het is verleidelijk om een mager scharminkeltje allerlei lekkere dingen toe te spelen. Hoe meer hij snoept hoe meer caloriën hij naar binnen krijgt, toch? Natuurlijk zitten er in snoepgoed veel caloriën, maar de suiker verhoogt de bloedsuikerwaarde snel, waardoor hij snel van zijn honger af is. Het kleine doosje smarties geeft hem voldoende energie om weer een tijdje door te gaan. Bij de tijd dat de sugercrush komt, is het voor meneer al bedtijd. Helemaal geen tussendoortjes geven is niet verstandig bij kleine kinderen. Ze kunnen bij de maaltijden nog niet genoeg eten om het tot de volgende maaltijd vol te houden. Hierdoor kunnen ze weer over hun honger heen raken en hebben ze alsnog geen eetlust aan tafel.

Minder drinken en vooral minder chocolademelk

Drinken gaat lekker snel en is makkelijk. Het is je vaak genoeg verteld dat je je kind minder moet laten drinken als het niet goed eet. Waar vocht zit, kan geen eten zitten. Toch is het zo makkelijk om wat extra caloriën in vloeibare vorm naar binnen te schenken. Een fles chocolademelk is binnen enkele secondes op, terwijl een boterham, waar de helft aan caloriën in zit, hij lange tijd over kan doen.

Het blijft bij de maaltijd

Als hij dan een keer goed eet en aangeeft meer te willen, hebben we afgesproken dit niet te doen. Hiermee zorgen we ervoor dat hij bij de volgende maaltijd honger heeft en dit ook netjes eet. Het ontbijt is twee boterhammen en de lunch is een fles brinta. We wijken hier niet vanaf en sinds we deze regel toepassen zien we de grootste verandering.

Op tijd aan tafel gaan en ervoor niet snoepen

Na een lange dag heb ik vaak geen zin meer in te koken. Om hem nog even tevreden te houden geef ik hem snel een snoepje. ‘Hij kan het tenslotte hebben.’ Dit zorgt er wel voor dat hij geen behoefte meer heeft aan de maaltijd. Door op tijd (tussen vijf uur en half zes) aan tafel te gaan is hij nog niet doorgedraaid van de honger en kan mama rustig koken. Ook duurt het niet te lang, waardoor hij nog fit genoeg is om te eten. Een kind dat met half dichtgeknepen oogjes aan tafel zit, zal zijn maaltijd niet makkelijk naar binnen schuiven. Ons kind is daar niet anders in en met enige regelmaat gingen de lekkerste maaltijden onaangetast de prullenbak in, omdat hij te moe was om een hap te nemen.

peutereten

De verandering

Eigenlijk zorgen we ervoor dat hij altijd voldoende heeft gegeten, maar dat hij honger heeft voor we aan de volgende maaltijd beginnen. Doordat hij honger heeft, weten we zeker dat hij voldoende gaat eten. Het is soms moeilijk om hem voor het eten geen snoepje te geven. Het maakt het koken wat lastiger, want hij hangt het liefst de hele tijd aan je benen. Ook zijn geliefde chocolademelk is voor hem lastig om niet te krijgen.
We zagen vrij snel verandering. Hij at opeens weer mee tijdens het avondeten. Zijn papfles, die hij de laatste tijd maar voor de helft op kreeg, gaat nu als een speer naar binnen en bij het ontbijt begint hij zelfs de korstjes te eten. De korstjes hoeft hij van ons niet te eten. We maken er geen punt van, maar als je geen derde boterham krijgt en je hebt toch nog een beetje honger, dan begin je toch aan de korstjes. Soms is het nog wel moeilijk om hem de kleine snoepjes niet te geven. Wat kan zo’n klein snoepje nou voor kwaad, maar ik weet van mezelf dat een klein snoepje net voldoende kan zijn om de lunch totaal te vergeten.

Lees ook >> Vijf favoriete gerechten van mijn peuter

Energiepotje

Wij dachten altijd dat hij voldoende energie had. Hij rent altijd het hele huis door, is luidruchtig en kan niet stoppen met spelen. Toch zie ik nu dat hij achteraf wel energie moest inleveren. Hij is sinds wij deze regels zijn gaan toepassen een stuk actiever. Hij rent nog harder, hij speelt nog luidruchtiger. Ook heeft hij geen behoefte meer aan middagslaapjes. Hij heeft ze soms nog wel nodig, maar eigenlijk lukt het maar eens per week om hem in te laten slapen. Zijn nachten zijn ook een stuk beter geworden. Hij slaapt rustig in rond een uur of acht en staat vervolgens twaalf uur later pas weer op.

Mijn zorgen zijn een beetje gaan liggen. Echt veel is hij nog niet aangekomen. Hij was in de afgelopen periode 3 ons afgevallen, waarvan er nu weer 2 bij zijn. Het is nog niet veel, maar het is een stap in de goede richting. Wie weet wordt het nog een (stevig) gemiddeld kereltje.

Is jouw peuter een goede eter?

error
2 Comments

Add a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge