Hoe verhoog je je productiviteit

We willen allemaal veel en het liefst zo snel mogelijk. Met werk, gezin, huishouden en een blog komt het regelmatig voor dat ik minder tijd in een dag heb dan ik nodig heb. Natuurlijk probeer ik het allemaal zo goed mogelijk op orde te houden, maar als het balans kwijt raakt komt het voor dat ik meer aandacht aan het één moet geven en dus minder aan het ander. Vaak is mijn blog het eerste dat het moet ontgelden. Vijf keer per week een nieuw artikel is mijn streven, al is het soms ploeteren om dit vol te houden.

Maar hoe zorg ik ervoor dat ik productief blijf in de drukkere dagen. Soms is het energiepotje gewoon leeg en kan je niet meer doen dan op de bank te hangen. Om mezelf te herpakken zijn er een aantal punten waar ik me aan houd om te zorgen, dat wat ik doe, effectief is.

Zet een timer

Soms heb ik moeite om op gang te komen. De hoeveelheid wat me die dag nog staat te doen geeft zoveel demotivatie dat ik het liefst de hele dag netflix aan zet.

Om mezelf in beweging te krijgen geef ik mezelf de opdracht om minimaal 5 minuten iets te gaan doen. De keuken opruimen of het bed opmaken. Na 5 minuten heb ik al zoveel meer motivatie dat het vaak lukt om een half uur bezig te zijn met opruimen.

Vervolgens ga ik door met het één en ander regelen op de computer of ik besluit iets te gaan doen met de kinders. Zo word 5 minuten met hangende pootjes de was ophangen opeens 2 uur bezig zijn.

Lijstjes maken

Overzicht creëeren zorgt ervoor dat ik niet als een kip zonder kop door het huis ren om alles te doen wat nog gedaan moet worden. De zolder moet nog worden schoongemaakt, er moet nog een artikel worden geschreven, het verslag van mijn werk moet ik nog doorlezen, de plinten moeten worden afgenomen en laat ik ook nog de vaatwasser uitruimen. Door een aantal dingen op te schrijven die ik die dag moet doen zorg ik ervoor dat ik bij deze punten blijf en dit afwerk. Er zijn dus dingen waar ik niet aan toe kom. Jammer dan, morgen weer een dag.

Soms geef ik mezelf de tijd om als een kip zonder kop rond te rennen, want het ruimt wel lekker snel op. Omdat ik nogal perfectionistisch kan zijn tijdens het opruimen geef ik mezelf een tijdslimiet. Zo zorg ik dat ik niet de hele dag door ga met opruimen, maar het hoognodige doe om vervolgens andere belangrijke zaken te doen.

planner.jpg

Muziek

Elke mood heeft een goede achtergrond tune. Moet er snel opgeruimd worden, dan gaat er harde rock aan. Spelen met de kinderen is een vrolijk swingnummer. Met schrijven of lezen speelt er zachtjes ludovico op de achtergrond. Door de mood te zetten met de muziek kan ik me beter concentreren.

Laat je niet afleiden

Dat wij vrouwen kunnen multitasken…. is een fabel. Hoe handig het ook lijkt om meerdere dingen tegelijkertijd te doen, dit gaat echter ten koste van de productiviteit. Probeer dit stuk maar eens te lezen, terwijl je tv aan het kijken bent of met de kinderen speelt. Door je op één taak te richten, kom je sneller tot het gewenste eindresultaat. Ook zal je een stuk nauwkeuriger werken. Een opgeruimde ruimte zorgt ervoor dat je je beter kan concentreren. Ik hoop binnenkort mijn intrede te kunnen doen in mijn vernieuwde werkhoekje, waar ik rustig aan mijn blog kan werken. Een hoekje waar niet overal speelgoed rondslingert

Give yourself some slack

Soms moet je gewoon accepteren dat je niet alles kan en je even je rust moet pakken. Je moet eerst voor jezelf zorgen, voor je voor andere kan zorgen. Als ik niet lekker heb geslapen of andere dingen aan mijn hoofd heb kan ik heel kortaf zijn naar de jongens. Ik verplicht mezelf op zo’n moment om een stapje terug te doen. Laat de boel de boel en doe wat met de kinderen. Even het huis uit, op bezoek bij familie of gewoon samen een film kijken. De rommel loopt niet weg en straks of morgen pak ik alles weer op. Even een half uurtje gaan liggen, terwijl de kinderen bij mij op het bed spelen? Soms is het al voldoende om erna weer goed van start te gaan. Het is soms nodig om even een stapje terug te doen en je rust te pakken. Ik ben nu eenmaal geen supermama.

Hoe verhoog jij je productiviteit?

error

Add a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge