Houdbaarheid van Beautyproducten

Sommige producten in mijn make-up stash gebruik ik niet vaak, met als resultaat dat ik een grote hoeveelheid make-up heb liggen dat ver over de datum is. Wat kan dat nou voor kwaad denk ik altijd, maar toch begon ik me af te vragen wat de werkelijke ‘shelf life’ van al die producten zijn.

De gemiddelde houdbaarheid

Elk beautyproduct geeft op de verpakking aan hoelang het houdbaar is. Het kleine geopende potje met daarin een getal en een M erachter zegt hoeveel maanden het product na openen houdbaar is. Hieronder vind je een lijstje met de gemiddelde tijd dat de producten houdbaar zijn.

 • Concealer – 1 jaar
 • Foundation – 1 jaar (waterbasis)
  1,5 jaar op oliebasis
 • Gezichtspoeder – 2 jaar
  Bewaar in vochtarme ruimte, aangezien dit de kwaliteit kan aantasten
 • Lippenstift – 2 jaar
 • Lippotlood – 2 jaar
 • Mascara – 6 tot 12 maanden
 • Oogpotlood – 2 jaar

makeup houdbaarheid

Hoe komen ze bij die datum

Na lang zoeken kwam ik een verhaal tegen, waarin werd vertelde dat de producten worden getest voor de lengte dat deze producten vermoedelijk worden gebruikt. Misschien iets langer. Een foundation die gemiddeld in 9 maanden op is, testen ze voor 12 maanden. Binnen deze maanden kunnen ze de kwaliteit van het product garanderen. Dit betekent niet dat het product in de dertiende maand opeens niet meer te gebruiken is. Een product langer dan deze tijd testen kost veel geld en aangezien de meeste mensen het product binnen deze maanden op maken is het niet rendabel voor een bedrijf om het product voor langere tijd te testen.

Wat betekent dat voor je producten

Of de producten na deze datum nog goed te gebruiken zijn is afhankelijk van het product, hoe het bewaard wordt en hoe het wordt gebruikt. Poeders kunnen lange tijd goed blijven, mits zij in een vochtvrije omgeving worden bewaard. Lippenstift en nagellak blijven langer goed als ze in de koelkast worden bewaard. Een product, dat in een flesje zit met een pompflesje is langer houdbaar dan een product waarmee je met je vingers in gaat.

Daarnaast moet je ook goed kijken naar de gevoeligheid van je huid. Iemand met veel acne of als je snel last krijgt van ontstekingen aan je ogen is het niet aan te raden om dit risico toenemen. Als je echter hier weinig of nooit last hiervan hebt zullen de bacteriëƒn op je huid niet veel schade aan kunnen brengen.

Wanneer dan wel weggooien

Net als voedingsmiddelen is het bij make-up belangrijk om al je zintuigen te gebruiken bij het controleren of het product nog goed is. Natuurlijk kun je de bacteriën niet met het blote oog zien, maar ook geur, kleur en consistentie kunnen aangeven of het product nog goed is. Is je foundation van kleur veranderd, ruikt je lippenstift een beetje vreemd of is je mascara uitgedroogd, dan is het aan te raden om het in de prullenbak te laten verdwijnen.

Gebruik jij weleens beautyproducten die over de datum zijn?

error
2 Comments

Add a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge