Hulp nodig? Zo vraag je het

Je zal maar zo’n vent hebben. Na een dag werken komt hij thuis en ploft hij op de bank. Vervolgens is het jouw taak om alles in het huis op te ruimen. Oke, het is misschien een wat ouderwets beeld. De man van tegenwoordig is gelukkig een stuk behulpzamer. Toch loopt het soms niet zoals je wil en zou je wat hulp willen bij het een of ander. En niet alleen hulp van je partner, maar ook de kinderen zouden een handje kunnen helpen. Maar hoe vraag je eigenlijk om hulp?

Belonen

Goed gedrag moet beloond worden. Haalt je partner een keer de stofzuiger door het huis of ruimt je kind zijn kamer op? Hier mag best wat tegenover staan. Maar voor je naar de snoeppot grijpt, een complimentje of een uiting van waardering is al beloning genoeg. Laat het niet vanzelfsprekend zijn dat als je iets vraagt het ook gebeurt, maar laat blijken dat je blij bent met wat er is gedaan. En gebeuren deze dingen uit eigen beweging, dan verdient dit natuurlijk een extra complimentje.

Door complimentjes te ontvangen krijg je een goed gevoel en kan je een positief zelfbeeld ontwikkelen. Maar let op dat je niet alleen de uitkomst een compliment geeft. Het kan een averechts effect hebben en zelfs tot faalangst leiden. Het belangrijkste is dat de inzet wordt beloond, zeker bij kinderen. ‘Wat goed dat je het toch bent blijven proberen, ook al was het moeilijk.’

Laat de keuze aan de ander

Ga er niet van uit dat de ander altijd doet wat jij zegt. Vraag jij de ander iets voor je te doen, dan kan dat zelfs een negatief effect hebben. De ander vind het misschien wel veel minder belangrijk dan jij om datgene te doen of hij ziet er het nut niet van in. Voor je het weet sta je ruzie te maken over het smeren van de broodjes en ben je meer energie kwijt dan dat het je op moest leveren.

Wil je dat je partner vaker een maaltijd op tafel zet, zeg dan niet dat hij een keer moet koken. Zeg dat je het prettig zou vinden als hij vanavond het eten op tafel kan zetten. Door de keuze bij de ander te laten is de ander veel eerder bereid mee te gaan in jouw verzoek.

Wees eerlijk

Vertel de ander eerlijk waar je mee zit. Heeft het ermee te maken dat je echt niet genoeg tijd hebt of dat je het anders voor ogen hebt? Probeer de ander in te laten zien waarom je het niet prettig vindt zoals het nu gaat. Misschien wil je wel meer hulp van je partner, zodat jullie meer tijd en energie hebben voor elkaar. Je wil misschien wel hulp van je kinderen omdat je het belangrijk vindt dat ze deze vaardigheden leren.

Probeer het conflict te vermijden, maar houd het een open gesprek. Zeg geen verwijzende dingen als ‘jij bent een sloddervos’ of ‘je laat alles aan mij over’. Betrek het tot jezelf. ‘Ik vind het vervelend dat je steeds dingen laat slingeren’ of ‘Ik heb het gevoel dat alles op mij aankomt’.

Vraag ook hoe de ander het voor zich ziet. Probeer met elkaar het gesprek aan te gaan en wie weet komen jullie samen tot een nog veel betere oplossing.

>> Lees ook: 3 lifehacks die ik vaak gebruik

Zou jij meer hulp kunnen gebruiken?

error

Add a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge