Ik ben een tuigje moeder en ik schaam me er niet (meer) voor

Als je een kind vrolijk rond ziet rennen moet je er toch niet aan denken dat je hem een riem omdoet om hem net als een hond aan de lijn uit te laten? Maar waarom zou je als ouder dit toch overwegen? Ik ben zo’n moeder die haar kinderen aanlijnt en ik schaam me er niet (meer) voor.

Maak een rondje op het internet en je ziet dat de meningen ver uit elkaar liggen. De een vindt het niet kunnen en krijgt een ‘hond-wil-niet-luisteren-gevoel’. Een ander vindt het een ideale oplossing. Zelfs de professionals gaan zich ermee bemoeien.

Mijn zoontje met het riempje

Professionals aan het woord

Orthopedagoog Kina Smit vertelde in RTL Nieuws dat kinderen door het tuigje minder vrij zijn de wereld te ontdekken. Ze hebben letterlijk minder bewegingsruimte. Dit ontneemt het ontdekken van gevaar. Een kind leert veel van de keren dat het een beetje mis gaat. Als het kind bijvoorbeeld een keer valt of als er iets gebeurt. Daar haalt hij veel informatie uit.
Daartegenover zegt pedagoog Bas Levering op nationalezorggids.nl dat het helemaal niet zo’n gek idee is als het is bedoeld om kinderen de ruimte te geven en het veiligheid geeft.

Maar wat moet je er als ouder eigenlijk van vinden? Wat als je alle negativiteit om je heen hoort en jij je kind niet in bedwang kan houden? Ben je een slechte moeder als je je kind niet binnen handbereik kan houden?

Een drukke dreumes

Het moment dat mijn oudste zoon leerde lopen was ik in verwachting van onze tweede knul. Met veel moeite ben ik vaak achter hem aan gehobbeld. Het gemak van 1 kind is dat je hem snel op je arm kan nemen als het niet goed gaat, maar een knul die veel te graag zelf wil lopen begint te schoppen tegen mama haar zwangere buik. Toch heb ik stug doorgezet. Het was een fase en het zal wel over gaan.

En het ging ook over. Meneer loopt tegenwoordig netjes met me mee. Soms dan! Meestal rent hij alle kanten op. Doordat hij beter kan communiceren en hij beter zelf de situatie in kan schatten ben ik minder bang voor de gevaren. Maar nog zit hij aan een denkbeeldig lijntje die zich uit in heel veel praten en roepen als ik hem even niet zie.

Lees ook >> Boefjes of gebrek aan opvoeding

Achter twee kinderen aan rennen

Met onze jongste zoon werd het lastiger. Achter twee jongens aanrennen brengt toch wat problemen met zich mee. Kind één rent linksom en de volgende rent rechtsom. En waar ga je als moeder dan heen. De kinderwagen bracht dan nog de beste uitkomst. De jongste rond laten rennen is geen optie. Die kent het begrip luisteren nog niet en ook gevaar ziet hij niet.

Het tuigje werd voor het eerst gebruikt bij een bezoekje aan het strand. Met zo’n lekkere zomer ben ik zelfs meerdere keren naar het strand gegaan. Maar de eerste keer zat ik niet op mijn gemak. Morris ging op gepaste afstand de boel ontdekken, maar Owen schoot de zee in. En hoewel ik graag mijn oog op mijn oudste wilde houden, moest ik toch echt de jongste achterna. Gelukkig was ik deze eerste keer niet de enige ouder, maar toch waren we allebei gesloopt na een uurtje op het strand. De volgende keren zat hij hoe dan ook in de strandtas.
Ook op vakantie zeulde we het tuigje mee en voor verschillende kleine wandelingen haalde we hem uit de tas. Wat was dit een uitkomst. Zo konden we toch met zijn viertjes de wandeling doen, die met een kinderwagen niet te doen was.

Broertjes lopen lief samen

Ontneem je je kind dan niet de vrijheid?

Als ik het tuigje achterwegen had gelaten, had ik niet de moeite genomen om nog eens met mijn kind naar het strand te gaan. We hadden hem op vakantie alleen in de rugdrager laten zitten. Ik zou veel eerder geneigd zijn om hem in de kinderwagen te doen als ik even met ze ga lopen. Het tuigje zorgt er juist voor dat hij meer bewegingsvrijheid heeft. Ik kan hem door middel van het tuigje de veiligheid bieden die hij nodig heeft om de wereld te ontdekken. En ja, het ziet er misschien niet zo leuk uit, maar mijn kind heeft er geen last van. Het geeft een soort duidelijkheid. ‘Ik kan tot zover gaan, dus tot daar kan ik doen wat ik wil.’ Dat hij niet de mogelijkheid krijgt om naar de zee te rennen zorgt ervoor dat hij zich gaat vermaken met het speelgoed en het zand. Zo kan hij toch de wereld ontdekken en weet ik dat er niets met hem gebeurd.

Lees ook >> Je kind alleen thuis laten

En eeh, Kina Smit! Kinderen kunnen met tuigje nog prima vallen. Het is geen tuig waarbij je je kind op kan hangen, zodat hij niet met zijn voetjes in de modder gaat of je een val kan breken. Ze kunnen dus nog prima leren van de gevaren die erop ze af komen. Maar gelukkig kan ik er met het tuigje voor zorgen dat die gevaren niet een aanscheurende auto zijn als mijn kind de weg op rent.

Hoe denk jij over het tuigje?

error

Add a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge